29 / 03 / 2024

TOKİ sosyal konut üretmede rekora koşuyor!

 TOKİ sosyal konut üretmede rekora koşuyor!

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, vatandaşa 175 liralık taksitle konut sattıkların kaydetti. 2014-2015’te satışı gerçekleştirilen alt gelir grubu konutlarının satış fiyatlarını Yeni Şafak gazetesine anlattı.



TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, vatandaşa 175 liralık taksitle konut sattıkların kaydetti. 2014-2015’te satışı gerçekleştirilen alt gelir grubu konutlarının satış fiyatlarını Yeni Şafak’a anlatan Turan, “Sivas Kangal’da 175 lira taksitle konut sattık. Balıkesir Gaziosmanpaşa’da 232 lira, Malatya merkezde 295 lira taksitle konut sattık” diyor. Turan, ürettikleri projelere talep patlaması olduğunu anlattı.



İstanbul'da ne kadar konut var?

Bu yıl İstanbul'da 7 bin 500 konut hedefimiz var. 4 bine yakın konutu ihale ettik. Bin 500'ünü sattık. Yaptığımız konutların hemen hemen hepsi sosyal nitelikte. Bunların içerisinde orta ve alt seğmen yer alıyor, üst gruba konut yapmıyoruz.




Emlak Konut GYO'dan TOKİ'ye iyi kaynak geliyor mu?

TOKİ, merkezi hükümetten bir gelir almıyor. Kendi kaynağımızı kendimiz üretiyoruz. Gelir kaynağımızdan bir tanesi Emlak Konut'tan gelen gelirdir ama toplam gelirimiz içerisinde önemli bir payda değil.



Emlak Konut'un kazancı nerede?

Emlak Konut yüzde 51'i halka arz edilmiş bir şirket. Dolayısıyla orası şu anda SPK'nın denetiminde ve yönetimi bağımsız bir şirket. Karlarını duyurmak zorundalar. Karını hazineye aktarmak diye bir şey yok. Dağıtmaya karar verdiği karın yüzde 49'unu bize aktarıyor. Oda bizim kaynağımızın yüzde 5-10'na denk geliyor.



ŞU ANDA 18 ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜ YAPIYORUZ

TOKİ'nin sosyal konut üretme algısı zayıfladı mı?

O segmentte sürekli üretim yapan bir kurumuz ama birkaç yıl diğer kamu binalarının inşa edilmesi ise devreye girdi. Türkiye'de onlarca stadyum, yüzlerce hastane, onlarca yurt, okul ve bir sürü kamu binası yaptık. 18 üniversitenin kampüs alanını yapıyoruz. Ben yaklaşık bir yıldır  TOKİ  Başkanıyım. Asli fonksiyonuna uygun olarak yani konut almakta zorlanan dar gelirli vatandaşları kira öder gibi ev sahibi yapmak için yen bir hamle içindeyiz.



Sivas'ta 42 bin liraya peşin ve 175 lira taksitle konut veriyorsunuz. Zararına mı satış yapıyorsunuz?

Biz zararına üretim yapmıyoruz ama asla karda etme anlayışıyla da çalışmıyoruz. Devletin en önemli sosyal yansıması TOKİ'dir. Bu çerçeveye bakıldığında biz hazine arazisinin olduğu yerlerde Anadolu'da sıfıra yakın maliyetlerle üretim yapıp vatandaşı konut sahibi yapıyoruz. Tabi İstanbul'da bu kadar kolay değil. Arsa fiyatları yüksek olduğu için maliyetler yüksek.



2014-2015 yılları arasında satışı gerçekleştirilen alt gelir grubu konutlarının satış fiyatları bunlar. Sivas Kangal'da 175 lira bedelle konut sattık. Balıkesir Gaziosmanpaşa 232 lira, Malatya merkez 295 lira. Vatandaş 7 bin lira peşinat veriyor. Sivas Kangal'da peşinat bile yok. Antep'te 4 bin lira peşinat. Vatandaş bu peşinatı veriyor daireye taşındığı zaman taksitleri ödemeye başlıyor.



Yeni Şafak 


Geri Dön