29 / 03 / 2024

TOKİ, stadyum, yüzme havuzu ve gençlik merkezi yapacak!

 TOKİ, stadyum, yüzme havuzu ve gençlik merkezi yapacak!

Gençlik ve Spor Bakanlığı 2012'de 18 yeni stadyum, 18 kapalı yüzme havuzu ve 75 gençlik merkezi olmak üzere toplamında 384 spor yatırımının gerçekleştirilmeyi planlıyor





Bakanlık ile  TOKİ  arasında imzalanan  Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Batman, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Kocaeli, Malatya, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas ve Trabzon'a yeni stadyum yapılmasına ilişkin protokolde son olarak, Nevşehir ve  İzmir  stadyumları içinde imza aşamasına gelindi.


Bakanlığın yürüttüğü yatırım projeleri çerçevesinde Bursa, Konya ve Çorum'a yapılacak stadyumları belediyeler inşa edecek ve İzmir'de UEFA kriterlerine uygun iki yeni stadyum yapılacak.


Beşiktaş Stadyumu'nun da bulunduğu yere yapılması yönünde Beşiktaş Spor Kulübü'nden gelen talepler, Bakanlık tarafından da uygun bulunarak Beşiktaş yönetimi arazi devriyle ilgili işlemlerin sonuçlanması halinde stadyumu kendi öz kaynaklarıyla yapmayı planlıyor.


Gençlik ve Spor Bakanlığı, yerel yönetimlerle de işbirliği yapıyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokol kapsamında 33 bin seyirci kapasiteli Kadir Has Stadyumu ve 7 bin 500 seyirci kapasiteli spor salonunun hizmete girmesinden sonra birçok belediyeyle de benzer işbirliğine gidildi.


Rize Belediyesi ve İl Özel İdaresi ile yapılan protokolle 15 bin seyirci kapasiteli stadyum, Tokat Belediyesi ile 2 bin 500, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile 500 seyirci kapasiteli spor salonları ve gençlik merkezleri de hizmete girdi.


Bakanlık, benzer protokolleri Bursa ve Konya büyükşehir belediyelerinin ardından, Çorum, Ankara/Mamak, İstanbul Beylikdüzü, Adıyaman, Amasya, Samsun/Çarşamba, Manisa/Akhisar il ve ilçe belediyeleriyle de imzaladı.


Bursa'da stadyum timsah görünümlü olacak


Bursa'da yapımına başlanan 45 bin kişilik timsah görünümlü stadyumun temelleri yükselmeye başladı.


Konya Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokolle yapılacak 38 bin kişilik stadyumla ilgili hukuku ihtilaflardan kaynaklanan gecikmeler de giderilerek, ihale aşamasına gelindi. Konya'daki stadyumun bulunduğu spor kompleksi içinde 10 bin seyirci kapasiteli spor salonu, bin 500 kişilik atletizm sahası, 3 bin seyirci kapasiteli veledrom, 2 bin seyirci kapasiteli kapalı yüzme havuz, açık spor tesisleri ve idare hizmet binası da yer alıyor. Yeşil-beyaz olarak hazırlanan stadyumun büyük giriş kapısına Selçuklu motiflerinin işlenmesi planlanıyor.


Kayısı rengi stadyum ise Malatya'ya yapılacak


Malatya'ya inşa edilecek stadyumda ise kayısıyı çağrıştıracak turuncu renk, baskın olacak.


Çorum Belediyesi ile imzalanan protokolle, Çorum'un uzun yıllar spor altyapı ihtiyacını karşılayacak adım da atıldı. Çorum'a 15 bin seyirci kapasiteli stadyumun yanı sıra 3 bin 500 seyirci kapasiteli spor salonu, 500 seyirci kapasiteli sentetik yüzeyli atletizm sahası, 150 yataklı sporcu kamp eğitim merkezi, 4 adet tenis kortu, 2 adet sentetik yüzeyli futbol sahası ve idare hizmet binası da yapılıyor.


Adıyaman'da 500 seyirci kapasiteli spor salonu ve yarı olimpik yüzme havuz, Amasya'da 2 bin seyirci kapasiteli spor salonu,  Ankara  Mamak'ta 4 bin seyirci kapasiteli spor salonu, İstanbul Beylikdüzü ilçesine 2 bin 500 seyirci kapasiteli spor salonu, 400 seyirci kapasiteli tam olimpik yüzme havuzu yapılıyor.


Mersin'e Caretta Caretta motifli stadyum geliyor


Akdeniz Oyunları kapsamında Mersin'de bin seyirci kapasiteli olimpik yüzme havuzu, 5 bin seyirci kapasiteli spor salonu, tenis kompleksi, atış poligonu, antrenman salonu, jimnastik salonunun temeli 20 Ocak'ta atıldı. 3 bin 500 yatak kapasiteli Olimpiyat Köyü ise büyük oranda tamamlandı. Temeli Nisan ayında atılan Mersin Stadyumu'nun çatı kısmında Akdeniz Oyunları'nın da simgesi olan caretta caretta şekilleri kullanılacak.


Bakanlık, temeli atılan stadyumların 2 yılda bitirilmesini öngörüyor.


Geri Dön