26 / 04 / 2024

TOKİ Sulukule'de kamulaştırma yapıyor

TOKİ Sulukule'de kamulaştırma yapıyor

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı TOKİ, İstanbul Fatih Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projesi uyguladığı Sulukule'de kamulaştırma yapıyor



Toplu Konut İdaresi Başkanlığı İstanbul kültüründe önemli bir renk olan ve Temmuz 2008'den bu yana yıkım yapılan Sulukule'de kamulaştırma yapıyor. Yıkımın büyük ölçüde tamamlandığı Sulukule'de TOKİ, Neslişah Mahallesi'nde 211 metrekare ve 390 metrekare büyüklükte iki arsa ile Hatice Sultan Mahallesi'nde büyüklüğü açıklanmayan bir arsayı kamulaştırmak için Fatih 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde kamulaştırma ilanı verdi.

Bilindiği gibi İstanbul'un farklı bölgelerinde uygulanan kentsel dönüşüm projeleri gibi Fatih Belediyesi de, `Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması' Kanunu üzerinden kendi bölgesinde beş ayrı proje ile hazırlık yapıyor. Bu projelerden birisi olan Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri, diğer adıyla Sulukule en çok tartışılan bölge. Burada İBB,  TOKİ  ve Fatih Belediyesi'nin işbirliği ile her iki mahalledeki yapıların yerine, "Sulukule Projesi" kapsamında 620 ev, bir otel ile ticaret, kültür ve eğlence merkezi yapılacak.

Ne yaşanmıştı?
Sulukule'de kantsal dönüşüm kararı ve bölgedeki halkın tahliye edilerek konutların yıkım kararı alındıktan sonra dünyanı ve Türkiye'nin gözü buraya çevrilmişti. Sulukule'nin yıkımına karşı çıkanlara İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Söz konusu mahallede 700 hak sahibi var. Bunların 400'ü bölgede oturmuyor. Yüzde 80'i kiracı. Özellikle kiracı olanlar TOKİ'den kurasız olarak kira bedeli karşılığında ev sahibi olacak. Burada yaşayan insanların yaklaşık 1,2 milyon YTL tutan 1 yıllık kira bedellerini Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi birlikte karşılıyor. Hiç kimse mağdur edilmeyecek. Arzu eden aynı yerden ev sahibi olacak, arzu eden TOKİ'nin başka konutlarından alabilecek, arzu eden de parasını alabilecek. Burada hedef helalleşmek, el sıkışmak, mutabık kalmak.'' diye konuşmuştu.  Bunu üzerine Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerindeki bina ve gecekonduların yıkımlına 2008 Temmuz'da başlanmış ve evlerde oturan Sulukule sakinleri TOKİ'nin Taşoluk'ta verdiği evlere taşınmıştı. Bu evlere gönülleriyle gitmeyen Romanlar gün içinde Sulukule'ye gelerek evlerinin yıkımını izlemişti.
Hüseyin BELİBAĞLI/emlakkulisi.com


Geri Dön