20 / 04 / 2024

TOKİ, Suriye sınırına 700 kilometrelik duvar örecek!

TOKİ, Suriye sınırına 700 kilometrelik duvar örecek!

Türkiye’nin 911 kilometrelik Suriye sınırına güvenlik duvarı projesi hızlandı. TOKİ Başkanı Ergun “5 ayda tamamlayacağız. Sınır duvarı, genişliği 2, yüksekliği 3 metre portatif bloklardan olacak” dedi.




Türkiye’nin 911 kilometrelik Suriye sınırına güvenlik duvarı projesi hızlandı. Sınır duvarının 200 kilometresi yapıldı. Kalan bölümü yapacak TOKİ’nin Başkanı Ergun “5 ayda tamamlayacağız. Sınır duvarı, genişliği 2, yüksekliği 3 metre portatif bloklardan olacak” dedi.


Türkiye’nin Suriye sınırında ‘güvenlik duvarı’ projesi hızlandı. Terör örgütlerinin artan  faaliyetleri ve kontrolsüz geçişler nedeniyle Türkiye’nin ulusal güvenlik açısından çok önemli hale gelen 911 kilometrelik Suriye sınırına baştan başa beton bloklardan oluşan duvar örülecek. Bugüne kadar Milli Savunma Bakanlığı ve sınır illerindeki valilikler, duvarın 200 kilometrelik kısmını tamamladı. Projenin hızlı bir şekilde devreye girmesi ve geriye kalan 700 kilometrelik bölümün en kısa sürede tamamlanması için Toplu Konut İdaresi (TOKİ) sahaya indi. 3 metre yüksekliğinde beton bloklardan oluşacak duvar, gözetleme kuleleri, duvarın hemen dibinde yapılacak yolun da bulunduğu dev projenin 2 milyar liraya mal olacağı tahmin ediliyor.


5 AYDA BİTECEK


Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan ile yaptığımız sohbette Suriye sınırındaki dev proje önemli konu başlığını oluşturdu. 15 gündür sahada olduklarını ve 200 kilometrelik hattın inşasına hemen başladıklarını söyleyen Turan, 700 kilometrelik hattı 5 ay gibi kısa sürede tamamlayacaklarını söyledi. Turan ayrıca  “Ulusal güvenliğimiz açısından Suriye ile sınırların güvenliğinin arttırılması çok büyük bir önem kazandı. Suriye sınırımızda devam eden duvarın tamamlanması ile sınırımız daha güvenli hale gelecek” tespitinde de bulundu. Turan “Yarın bir gün ihtiyacımız olmazsa sınırı kaldırmamız sadece iki ay sürecek” dedi.


YÜKSEKLİĞİ 3 METRE


Güvenlik duvarının Suriye sınırının tamamına örüleceğini belirten Turan, projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Genişliği 2, yüksekliği 3 metre olan duvarların Hatay ve Şanlıurfa’daki önemli bir bölümü tamamlandı. Diğer hatlarda ise çalışmalar sürüyor. Sınır hattı boyunca 2 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki 7 tonluk seyyar blokların tamamlanan kısmında, duvarların üzerlerine jiletli tel de çekiliyor.” Çekilen duvarın ‘portatif’ olduğunu da aktaran Ergün Turan “Duvarı yarın başka bir yere taşıyabilecek şekilde inşa ediyoruz. Dev blokların yapımında mukavemeti yüksek dayanıklı beton kullanıyoruz” dedi.  TOKİ  olarak işin sadece duvar kalıbı döküp monte etmek olmadığını da üzerine basa basa vurgulayan TOKİ Başkanı “Duvarın arkasına devriye atmak için güvenlik yolunu da bir yapıyoruz” dedi.


MAYINLI ARAZİDE ÇALIŞILIYOR


TOKİ Başkanı Turan’ın anlattıklarına göre sınırda oldukça zor ve tehlikeli bir çalışma yapılıyor. Gerek arazi koşulları, gerek mayınlı arazi gerekse sevk-idare işlemleri yapılan işin büyüklüğünü gösteriyor. Beş şantiyenin her birinde günde 200-250 arası devasa beton blok kalıplara dökülüyor. Bu bloklar, TIR’larla sınır bölgesine sevk ediliyor. Ergün Turan “Yol falan yok. TOKİ olarak yolu da biz açıyoruz. Yaptığımız iş kolay bir iş değil. Mayınlı arazilerde çalışıyoruz. Mayınlı bölge sınır duvarının Türkiye tarafında kalacak” diye konuştu.


SİLOPİ’DE KONUTLAR BU YIL TESLİM EDİLECEK


Terörden zarar gören Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki il ve ilçelere yönelik konut projeleri de hızla devam ediyor. Bunlardan Silopi’de 236 konuttun yılsonu kadar teslim edileceğini belirten TOKİ Başkanı Turan “Üç yılda doğu ve güneydoğuya yaklaşık 60 bin konut yapma hedefimiz var” dedi. Turan’ın verdiği bilgiye göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yönelik Cazibe Merkezleri Programı çerçevesinde 2016-2020 yılları arasında bölgeye yapılması öngörülen 62 milyar TL’lik kamu yatırımının 5.3 milyar TL’sinin TOKİ tarafından gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Terörden zarar gören şehirlerin yeniden imarı 2016-2019 yılları arasında tamamlanacak.


EMEKLİLERE YILDA 15 BİN KONUT


Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, yıl sonunda 64 bin konut inşaatı ile 2016’nın ‘rekorlar yılı’ olarak tarihe geçeceğini belirterek, 2017’de ise 70 bin konut üretimiyle yeni bir rekora imza atacaklarını açıkladı. Turan, emeklilere yönelik olarak da her yıl 15 bin konut üretiminin hedefleri arasında yer aldığını belirtti. TOKİ’nin bu yıl içinde ürettiği konutlardan 12 bin adedinin emeklilere yönelik olduğunu vurgulayan Turan ”Bu yıl 3 bin eksiğimiz var. Onu da inşallah yılsonuna kadar tamamlayacağız. Hemen her yıl da 15 bin emekli için konut yapılacak” ifadelerini kullandı



Star Gazetesi 



Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı..


Artan güvenlik tehdidi yüzünden Türkiye Suriye arasında inşa edilen beton portatif sınırın inşasına hız verildi. TOKİ Başkanı Turan “5 ay içinde tamamlarız” dedi. Dünya rekoru kırılan beton sınırın maliyeti 2 milyar lira


Türkiye’nin 911 kilometrelik Suriye sınırı 3 metreye varan yükseklikte adeta ‘portatif’ beton bloklarla örülüyor. Sınır artan terör olayları ve kontrolsüz geçişler yüzünden güvenli hale getirilmek zorunda. Dile kolay bu mesafe neredeyse İstanbul’dan Hatay’a kadar... Hatta Çin Seddi ve ABD-Meksika arasındaki duvarlardan sonra dünyanın en uzun betonla ayrılmış üçüncü sınırı.

Gelinen süreçte Milli Savunma Bakanlığı ve sınır illerindeki valilikler duvarın 200 kilometrelik kısmını tamamladı. Geriye kalan bölüm için TOKİ göreve çağrıldı. Yaklaşık 500 işçi gece gündüz çalışıyor.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, bu anlamda 200 kilometrelik hattın inşasına başladıkları bilgisini paylaştı.


TOKİ Başkanı Turan, “Suriye sınırının 200 kilometresini Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve valilikler kapatmıştı. TOKİ olarak 200 kilometresinin ihalesini yaptık, 500 kilometresinin de hazırlığını yapıyoruz. Yaklaşık 15-20 gündür ‘duvar örme’ çalışmalarını sürdürüyoruz. 700 kilometrelik sınır duvarını 5 ay içinde tamamlamış oluruz” dedi. Turan, “Genişliği 2, yüksekliği 3 metre olan duvarların Hatay ve Şanlıurfa’daki önemli bir bölümü tamamlandı. Diğer hatlarda ise çalışmalar sürüyor. Sınır hattı boyunca 2 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki 7 tonluk seyyar blokların tamamlanan kısmında, duvarların üzerlerine jiletli tel de çekiliyor” diye konuştu. Duvarlar iki ülke arasında problemler bir gün ortadan kalkarsa istenilen yere taşınabilecek şekilde inşa ediliyor. Bu devasa güvenlik hamlesinin maliyeti ise kaba bir hesapla 2 milyar lirayı geçiyor.


EN ZORLU GÜZERGÂH MAYINLI ARAZİLER

Başkan Turan’ın anlattıklarına bakılırsa son derece ağır ve zahmetli bir işten söz ediyoruz. Gerek arazi koşulları, gerek mayınlı arazi gerekse sevk-idare işlemleri yapılan işin büyüklüğünü gösteriyor. Ergün Turan da zorluklara dikkat çekerek, “Sınır dediğiniz yerde yol falan yok. TOKİ olarak yolu da biz açıyoruz. Yaptığımız iş kolay bir iş değil. Mayınlı arazilerde çalışıyoruz” dedi.



SİLOPİ’DE EVLER YIL SONU TESLİM

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bazı illerde talebin yoğun olduğunu vurgulayan Turan, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Batman, Erzurum ve Kars gibi illerde yoğun çalışmalarının bulunduğunu kaydetti. Turan ayrıca, Şırnak Silopi’de inşası devam eden 236 konutu yıl sonunda bitireceklerini söyledi.



YASTIK ALTINDAN 600 MİLYON LİRA KAMPANYA İLE ÇIKTI

Turan, TOKİ’nin alacaklarına yüzde 20 indirim getiren kampanyasına şu ana kadar 13 binin üzerinde borçlunun başvurduğunu belirterek, “Vatandaşlar yaklaşık 600 milyon lira kampanyaya para yatırdı ve borçlarını sıfırladı. Şu ana kadar kapatılan 600 milyonun yaklaşık yüzde 63’ü tasarruflarla yani yastık altı diye tabir edilen parayla yüzde 37’si ise banka kredisiyle kapatıldı” dedi. Turan şunları söyledi: “Bize geçmişte borçlanan yaklaşık 240 bin vatandaşımız var. Bunların 175 binini ilgilendiren kampanya yaptık. Niye 175 bini ilgilendiriyor da 240 bini ilgilendirmiyor? Bu teknik bir detay, belli süreler var orada. İnşallah 30 Eylül’e kadar süre verdik. Çoğu alt gelir grubundan sosyal konut alan vatandaşlarımız. 100 bin lira borcu olan bir vatandaşımız 30 Eylül’e kadar geldiğinde borcunu ister peşin olarak ister banka kredisiyle öderse, toplam tutar 100 bin lira yerine 80 bin liraya iniyor. Borcunu kapatmış oluyor.”


Habertürk


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


Milli Savunma Bakanlığı ve sınır illerindeki valilikler tarafından Suriye sınırına yapılmaya başlanan “güvenlik duvarı” için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) da harekete geçti. Bugüne kadar 200 kilometresi tamamlanan duvarın geri kalan 700 kilometresini TOKİ, 5 ay içerisinde tamamlayacak. 


ULUSAL güvenlik açısından önemi her geçen gün artan Suriye sınırı için Milli Savunma Bakanlığı ve sınır illerindeki valiliklerden sonra Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) da harekete geçti. Sınıra yapılması planlanan ve 200 kilometrelik bölümü tamamlanan ‘güvenlik duvarı’nın geri kalan 700 kilometresini TOKİ tamamlayacak. Duvarın, sınırdan kontrolsüz geçişleri engellemesi planlanıyor. 


DUVAR ÖRME ÇALIŞMALARI

Güvenlik duvarının bölge ve Türkiye açısından çok önemli olduğuna işaret eden TOKİ Başkanı Ergün Turan, şu bilgileri verdi: “Suriye sınırının 200 kilometresini Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve valilikler kapatmıştı. TOKİ olarak 200 kilometresinin ihalesini yaptık, 400 kilometresinin de hazırlığını yapıyoruz. Yaklaşık 15-20 gündür ‘duvar örme’ çalışmalarını sürdürüyoruz. 700 kilometrelik sınır duvarını 5 ay içinde tamamlamış olacağız. Ulusal güvenliğimiz açısından Suriye ile sınırların güvenliğinin arttırılması çok büyük bir önem kazandı. Suriye sınırımızda devam eden duvarın tamamlanması ile sınırımız daha güvenli hale gelecek.”


YÜKSEKLİĞİ 3 METRE

Güvenlik duvarının Suriye sınırının tamamına örüleceğini belirten Ergün Turan, “Genişliği 2, yüksekliği 3 metre olan duvarların Hatay ve Şanlıurfa’daki önemli bir bölümü tamamlandı. Diğer hatlarda ise çalışmalar sürüyor. Sınır hattı boyunca 2 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki 7 tonluk seyyar blokların tamamlanan kısmında, duvarların üzerlerine jiletli tel de çekiliyor” diye konuştu.


YOL DA YAPILIYOR

Çekilen duvarın ‘portatif’ olduğunu da aktaran Ergün Turan, “Duvarı yarın başka bir yere taşıyabilecek şekilde inşa ediyoruz. Dev blokların yapımında mukavemeti yüksek dayanıklı beton sınıfı kullanıyoruz” dedi. TOKİ olarak işin sadece duvar kalıbı döküp monte etmek olmadığını da üzerine basa basa vurgulayan TOKİ Başkanı, “Duvarın arkasına devriye atmak için güvenlik yolunu da aynı anda yapıyoruz” dedi.MSB ve valilikler tarafından daha önce yapılan 200 kilometrelik bölümün geçişleri ciddi anlamda engellediğini de söyleyen Turan, “Bu anlamda etkili bir yöntem. Sonuçta bir insanın 3 metrelik bu duvarı aşması mümkün değil” diye konuştu. Turan, ayrıca sınıra duvar projesi kapsamında önemli bir istihdam yaratıldığını da aktardı. 


Mayınlı arazi ve coğrafik koşullar

TOKİ Başkanı Ergün Turan, yaptıkları işin son derece ağır ve zahmetli olduğuna dikkat çekerek, “Gerek arazi koşulları, gerek mayınlı arazi gerekse sevk-idare işlemleri yapılan işin büyüklüğünü gösteriyor” dedi. Beş şantiyenin her birinde; günde 200 ile 250 arası devasa beton blok kalıplara döküldüğünü anlatan Turan, “Bu bloklar, TIR’larla sınır bölgesine sevk ediliyor. Sınır dediğiniz yerde yol falan yok. TOKİ olarak yolu da biz açıyoruz. Yaptığımız iş kolay bir iş değil. Mayınlı arazilerde çalışıyoruz” dedi.  


Dünyada başka bir örneği yok

200 kilometrelik ilk hat ihalesinin ardından şimdi diğer hatlara dair ihalelerin yapılacağı bilgisini aktaran Turan, “Tüm ihaleleri halledip sınırı kapatacağız. Yarın bir gün ihtiyacımız olmazsa sınırı kaldırmamız sadece iki ay sürecek. Bir ülkeyle 900 kilometre sınırınız var. Dünyada tek ülkeyle böyle bir sınırın fazla bir örneği yok” şeklinde konuştu.


Hürriyet


Geri Dön