19 / 04 / 2024

TOKİ Suriye'ye örnek oldu!

TOKİ Suriye'ye örnek oldu!

Yüz binlerce dar gelirli aileyi küçük taksitlerle ev sahibi yapan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Suriye'ye de örnek oldu



Dün Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'i ziyaret eden Suriye İmar ve İskan Bakanı Ömer (Omar) İbrahim Galaowngi, gecekondulaşma ile mücadele ve dar gelirli ailelerin ev sahibi olması konusunda TOKİ'nin deneyimlerinden faydalanmak istediklerini söyledi. Galaowngi, Türkiye ile şehir planlaması, büyükşehirlere içme suyu temini ve atık su arıtma sistemleri konularında da işbirliği yapacaklarını aktardı. Konuk Bakan, ülkesinde Türkiye'deki kadar gelişmiş bir yapı denetim sisteminin henüz uygulanmadığını, bu konuda ellerinde birçok veri olduğunu ancak bu verilerin elektronik ortama aktarılması uygulamasına geçilmediğini kaydetti. Suriye'de 2008 yılında gayrimenkullerle ilgili bir yasanın uygulamaya girdiğini anlatan Galaowngi, yasanın yerel bazda veya yabancı biriyle ortaklığa gidilebilmesini öngördüğünü bildirdi. Bu yasanın yeni siteler ve toplu konut alanları yapımını da içerdiğini belirten Ömer İbrahim Galaowngi, bu konuda Türkiye'den çok sayıda firmayı davet ettiklerini ifade etti.

Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir ise halen 19 ilde yürütülen yapı denetimine ilişkin uygulamanın Türkiye genelinde yaygınlaştırılması konusundaki çalışmaların sürdürüldüğünü dile getirdi. Demir, uygulamanın hayata geçirildiği illerdeki yeni yapıların çok daha sağlıklı ve imara uygun olduğunun gözlendiğini anlattı. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) projesi hakkında da bilgi veren Bakan Demir, ülkenin bütün parsellerinin elektronik ortama aktarılacağını, çalışmanın 3 yıl içinde tamamlanmasının planlandığını sözlerine ekledi.
Zaman

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Suriye, TOKİ'yi yakın plan inceliyor
19 Nisan'dan beri Türkiye'de resmi temaslarda bulunan Suriye İmar ve İskan Bakanı Omar İbrahim Galaowngi, Toplu Konut İdaresi Başkanlığını (TOKİ) ziyareti sırasında  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar'a "TOKİ'nin deneyimlerinden faydalanmak istediklerini" ifade etti.
TOKİ'nin açıklamasına göre, görüşmede, gecekonduyla mücadele ile alt gelir grubuna konut yapımı konularında TOKİ'nin bilgi birikiminden yararlanmak istediklerini anlatan konuk Bakan, Suriye'de TOKİ benzeri iki kuruluşun bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
"TOKİ'yi örnek alarak bu iki kurum aracılığıyla toplu konut hamlesi başlatmak istiyoruz. Türk müteahhitlerin yaptığı işleri hız ve sağlamlık açısından çok beğeniyoruz. Suriye'de yapılacak toplu konut seferberliğini Türk müteahhitlerle birlikte yürütmek istiyoruz."
Kuzey  Ankara  Kentsel Dönüşüm projesini de inceleyen Bakan Galaowngi'nin Suriye'de bir gecekondu dönüşüm projesi başlatacakları, bunu hayata geçirirken de her aşamada bu projeyi örnek alacaklarını ifade ettiği öğrenildi.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön