19 / 04 / 2024

TOKİ Ulusal Proje Yarışması sonuçlandı!

TOKİ Ulusal Proje Yarışması sonuçlandı!

Başkan Kadir Topbaş, TOKİ ve Emlak Gayrimenkul GYO'nun birlikte düzenlediği "7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması" nın ödül törenine katıldı.




Başkan Kadir Topbaş,  TOKİ  ve Emlak Gayrimenkul GYO'nun birlikte düzenlediği "7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması" nın ödül törenine katıldı.


TOKİ ile İştiraki Emlak Gayrimenkul GYO'nun birlikte düzenlediği "7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması" nın ödülleri, TOKİ'nin Küçükçekmece Hizmet Binasında düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, Emlak Gayrimenkul GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner ve Esenler Belediye Başkanı Tevfık Göksu'nun yanı sıra yarışmaya katılan öğretim üyesi ve öğrenciler katıldı.Ödül töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yarışmaya katılan tüm mimar meslektaşlarına ve öğrencilere başarılar diledi ve dereceye girenleri tebrik etti. "Bu tür yarışmaları bir umut olarak gördüğümü özellikle ifade etmek istiyorum" diyen Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; "Coğrafyamızın bin yıllık tarihinde bölgelerimizin özgün malzemesiyle çok güzel eserler ortaya konmuş ve bunlar bize kültürel miras olarak kalmıştır. Yoğunlaşan şehirlerde insanların yaşam tarzlarım mimarlar ve mühendisler belirler oldu. İnsanların kendi inançlarına, kültürlerine ve değerlerine uygun mimariyle bir mutluluk verme imkanımız olabilirdi, maalesef böyle olmadı. Özellikle 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki yıllarda geleneksel mimarimizi bir tarafa iterek tek tip mimari anlayışı ortaya koyduk. Bu nedenle, bu yarışmada bölgesel değerlerin ve malzemelerin dikkate alınarak mimari projeler oluşturulmasını çok önemsiyorum." 


PLAN YAPILMALI 

Türkiye'nin ulusal planlarının yapılmamasının da şehirlerin ve bölgelerin olumsuz gelişimini çok etkilediğini ifade eden Başkan Topbaş, "Nüfusu 15 milyona ulaşan İstanbul gibi hangi şehir böyle büyük bir göç dalgası alırsa alsın önünde durulması mümkün değildir. Biz göreve geldiğimiz zaman Metropoliten Planlama Merkezi'ni kurarak İstanbul'un temel planlarını yaptık. TOKİ de mimari de bir öncü kuruluş olarak nitelikli modelleriyle özel sektöre de öncülük etmelidir" şeklinde konuştu. Yeni dönemde geleneksel mimariye uygun olarak dikey mimariden yatay mimariye geçeceklerini vurgulayan TOKİ Başkanı M. Ergün Turan da bu tür yarışmalarla özel sektöre de örnek olacak eserler ortaya koymak istediklerini söyledi. "Geçmiş dönemde imkanlarımız çerçevesinde milyonlarca dar gelirliyi ev sahibi yaptık" diyen Turan, yeni dönemde Türkiye'nin şehirlerini geleceğin modern Türkiye'sine taşıyacak adımları atmak için alt ve orta gelir gruplarına yönelik daha kaliteli ve nitelikli mahalleler inşa edeceklerini kaydetti. Törende daha sonra yarışmada dereceye giren projelere ödülleri Başkan Kadir Topbaş ve M. Ergün Turan tarafından verildi. İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekam Prof. Dr. Sinan Mert Şener'in başkanlığını yaptığı jürinin belirlediği projelerde her bölgeden ilk üçe girenler ile mansiyon ödülü alanlar ödüllendirildi. Topbaş ve Turan, törenin ardından sergilenen projeleri gezdi ve proje gruplarıyla fotoğraf çektirdi. 



Dokuz Sütun


Geri Dön