23 / 04 / 2024

TOKİ, Ürgüp konutlarında volkanik tüf taş kullanacak!

TOKİ, Ürgüp konutlarında volkanik tüf taş kullanacak!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı Karabel: "Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde, bölgenin yapı malzemeleri kullanılarak yöresel mimariye uygun 923 konut inşa edilecek, bina cepheleri, yörede bulunan volkanik tüf doğal taşla kaplanacak"




Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, yöresel mimariye uygun projelendirdikleri konutlarda Osmanlı-Selçuklu mimarisi motiflerinin yanı sıra bölgenin yapı malzemelerini kullandıklarını belirterek, "Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde yöresel mimariye uygun 923 konut inşa edilecek. Binaların cepheleri, yörede bulunan volkanik tüf doğal taşla kaplanacak" dedi.


Karabel, AA muhabirine, dünyanın en önemli tabiat harikaları arasında gösterilen peribacalarının bulunduğu Ürgüp'te inşa edilecek konutların ihalesinin 24 Eylül'de gerçekleştirileceğini söyledi.


Geleneksel Türk mimarisi ve kültürünün korunması, yöresel mimarinin geliştirilmesi için binalarda yeni tasarımlar gerçekleştirildiğini ifade eden Karabel, yöresel mimariye uygun projelendirilen konutlarda bölgenin önemli tarihi motiflerinin örnek alındığını dile getirdi.


Konut ve sosyal donatı inşaatlarında bölgenin yapı malzemelerini de kullanacaklarını belirten Karabel, yöresel mimari kullanılarak tasarlanan konutların cephelerinin Ürgüp civarında bulunan volkanik tüf doğal taşla kaplanacağını bildirdi.


Binaların cephelerinde açık ve koyu renk taş kullanılarak farklılık oluşturulacağını dile getiren Karabel, zemin üzerine iki kat planlanan konutların 674'ünün 75 metrekare 2+1 ve 249'unun 106 metrekare 3+1 büyüklüğünde inşa dileceğini ifade etti.


-"Binalarda ahşap pencere kullanılacak"


Karabel, Ürgüp'te inşa edilecek konutların pencerelerinin, yöresel mimariye uygun olması için ahşap malzemeden yapılacağına da dikkati çekti.


Konutların saçak altlarında payandalar, cephelerde kat silmeleri ve pencere çevrelerinde doğal taş sövelerin yer alacağını anlatan Karabel, bina girişlerinin ise yine doğal taş kaplama kolonlu, revak dizaynlı markizle zenginleştirileceğini bildirdi.


Karabel, balkon korkuluklarının da doğal taş kullanılarak tasarlandığını kaydetti.


Konutların iki etap şeklinde planlandığını ifade eden Karabel, birinci etapta 518 konut ile ticaret merkezi ve cami olacağını, ikinci etapta ise 405 konut inşa edileceğini belirtti.


-Sıcak ve soğuğu izole ediyor


Volkanik tüf taşı, sıcak ve soğuğa karşı izalasyon malzemesi olarak kullanılabiliyor. Sert ve gözenekli bir taş olan volkanik tüf, rüzgarla uçmuyor suyla aşınmıyor. 


Ağırlığı az olan taşın renkleri de solmaya karşı dayanıklı.


-TOKİ 599 bin konut rakamına ulaştı


TOKİ, 58, 59, 60 ve 61. hükümetlerinin "Planlı  Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği" kapsamında 81 il ve 800 ilçede, 2 bin 711 şantiyede, toplam 599 bin 232 konut rakamına ulaştı.


Konutların 236 bin 876'sı dar ve orta gelir grubuna, 144 bin 429'u da alt gelir ve yoksul grubundaki vatandaşlara yönelik inşa edildi.


Gecekondu dönüşüm kapsamında 81 bin 390, afet konutu kapsamında 37 bin 688, Tarımköy uygulaması olarak da 5 bin 584 konut yapıldı.


AA


Geri Dön