25 / 04 / 2024

TOKİ Van'da karakol yaptı, ismi kalekol oldu!

TOKİ Van'da karakol yaptı, ismi kalekol oldu!

Sabah Gazetesi Ramazan Bayramı'nı, 2 bin 375 rakımlı bir sınır karakolunda, elleri tetikte bekleyen askerlerle birlikte geçirdi. Dağlıca ve Aktütün baskınından sonra yapılan yeni nesil ilk sınır karakolu olan Van'ın Özalp ilçesindeki karakola konuk oldu..



Dağlıca ve Aktütün baskınından sonra yapılan yeni nesil ilk sınır karakolu olan Van'ın Özalp ilçesindeki karakola konuk oldu

SABAH; Ramazan Bayramı'nı, 2 bin 375 rakımlı bir sınır karakolunda, elleri tetikte bekleyen askerlerle birlikte geçirdi. Bayramın ikinci gününde Genelkurmay Başkanlığı'ndan alınan 'özel' izinle Dağlıca ve Aktütün baskınından sonra  TOKİ  tarafından yapılan yeni nesil ilk sınır karakolu olan Van'ın Özalp ilçesine bağlı sınır karakoluna giden SABAH muhabirleri, uydu telefonuyla aileleriyle bayramlaşan askerlerin heyecanına ortak oldu. Halk arasında 'Kalekol' olarak anılan, her türlü silahlı saldırıya dayanıklı, bilgisayarlı gözetleme sistemleri ile donatılmış karakola bize eşlik edecek olan 6'ncı Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay İsmail Gürgen ile birlikte bindiğimiz Sikorsky helikopterle gittik. Kurmay Albay Gürgen'in "Hudut Kartalları iyi bayramlar" sözleri ile erleri selamladığı, içtima alanının hemen arkasında "Hudut Namustur" yazısı bulunan karakolda, en çok dikkatimizi güvenlik çekti. Üç ayrı güvenlik seti ile korunan karakolda, yatakhaneden tünellerle girilebilen betonarme irtibat hendekleri ile bilgisayarlı, güvenlik kameralı, gece görüş sistemli iki güvenlik kulesi bulunuyor. Güvenlik kameralarıyla karakolun içi ve dışı 24 saat gözetleniyor. Karakolda Haluk ve Şan adında iki devriye köpeği var.

STRES ATIYORLAR
Karakolda masa tenisinden satranca, basketboldan voleybola kadar birçok oyun alanı bulunuyor. Askerlerin en büyük zevki ise masa tenisinde komutanlarını yenmek. Banyo, tuvalet ve yatakhaneler ise pırıl pırıl. Karakolda jeneratör, kazan dairesi ve kalorifer sistemi de var. Bunların her birinde eğitim almış sertifikalı askerler görevlendirilmiş. Askerler geceleri gazinoda vakit geçiriyor. Yaklaşık 15 gün önce karakolu ziyaret eden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın hediye ettiği 107 ekran LCD televizyonda, çanak anten aracılığı ile her kanalı izleyebiliyorlar. Karakolun mutfağı ise 5 yıldızlı otelleri aratmıyor. Her askere bin 80 kalori alacak şekilde yemek hazırlanırken, bayram günü menüsü mercimek çorbası, patlıcan kebap, pilav, cacık ve tatlı idi. Hudut Tabur Komutanı Yarbay Mehmet Kenan Çakmak, askerlerin boş zamanlarında kitap okuduklarını belirterek, "En büyük ihtiyacımız kitap. Eğer vatadaşlarımız 6'ıncı Hudut Alay Komutanlığı'na kitap gönderirse büyük memnuniyet duyarız" diyor.

UYDU TELEFONU
Karakolda askerlerin bayram heyecanı çok başka. Sabah erken saatlerde karakolda bulunan uydu telefonundan tek tek ailelerini arıyorlar. Erler daha sonra nöbet yerlerine geçiyor. İki kuleden birinde nöbet tutan Nihat Soylu, sınır karakolunda görev yapmanın gurur verdiğini belirterek, İstanbul'daki ailesine mesaj gönderiyor: "Emin ellerdeyim, beni merak etmeyin." 9 aylık asker olan Sercan Balkaya da 2 yaşında oğlu Gökmen'e selamlarını iletiyor. "Eşime onu çok sevdiğimi söyleyin" diyen Sercan, oğluna kavuşacağı günü iple çektiğini belirtiyor.

Mesut Er/ Sabah


Geri Dön