19 / 04 / 2024

TOKİ yoksul grubu konutlarını daha büyük inşa edecek!

 TOKİ yoksul grubu konutlarını daha büyük inşa edecek!

Firma: TOKİ

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, yoksul grubundakiler için bugüne kadar 45-55 metrekare olarak inşa ettiği 1+1 konutları, artık 2+1 konseptiyle inşa edecek...




Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), yoksul grubundakiler için bugüne kadar 45-55 metrekare olarak inşa ettiği 1+1 konutları, artık 2+1 konseptiyle üretecek. 

     İdare'nin inşa edeceği 2 + 1 şeklindeki yeni yoksul konutları, Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, yöresel mimari örneğine de uygun olacak. 

     TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehirlerin belli büyüme, genişleme aksları bulunduğunu vurguladı. 

     Bu akslar çerçevesinde genel altyapıya yakın bölgelerdeki Hazine arazileri üzerinde sosyal konutlar ürettiklerine dikkati çeken Karabel, bunları halka piyasadaki şartlardan daha uygun arz ettiklerini dile getirdi. 

     Karabel, İdare'nin sosyal konut programındaki hedef kitlesinde, mevcut piyasa koşullarında konut sahibi olamayan, alt ve orta gelir grubundaki vatandaşların bulunduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: 

     ''Yoksul konutlarımız, daha önceden uygun şartlarda 100 lira taksitle verilebilmesi açısından 45-55 metrekare arasında sabitlenmişti. Fakat bazı ailelerimiz fazla nüfusa sahip. Ayrıca kız ve erkek çocukları var. Onun için tek oda olması uygun görülmüyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler çerçevesinde ufak ama 2 artı 1 şeklinde yoksul konutları da üretmeye başladık. 2013'ten itibaren de ağırlıklı olarak bu şekilde gideceğini tahmin ediyorum.'' 

     

     -''Hazine'ye yük olmadık''- 

     

     TOKİ'nin, sosyal konut yapmak için özel kanunla kurulmuş bir kamu kurumu olduğunu belirten  TOKİ  Başkanı Karabel, bugüne kadar Hazine'ye yük olmadan çalışmalar yürüttüklerini anlattı. 

     Karabel, özellikle 58, 59, 60 ve 61'inci hükümetler döneminde planlı kentleşme ve konut seferberliği kapsamında çalışma yaptıklarını dile getirerek, ''Bu çalışmanın toplam değeri de 48 milyar Türk Lirası civarındadır. Yaptığımız çalışmaların tamamı halkımız içindir. İdare olarak ekonomik satış çerçevesinde sosyal donatıları ve yeşil alanlarıyla birlikte halkımızın hizmetine sunulacak yeni konutlar üretmeye devam edeceğiz'' diye konuştu. 

     

     -39 bin 974 konut inşa ediliyor- 

     

     TOKİ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü işbirliğiyle piyasa koşullarında ev sahibi olamayan alt gelir-yoksul grubundaki vatandaşların düşük taksitlerle konut sahibi olmalarını sağlıyor. 

     Alt gelir-yoksul grubundaki vatandaşlar için bugüne kadar 143 bin 200 konut üreten TOKİ, 2014 sonuna kadar teslim edilmek üzere 39 bin 974 konut daha inşa ediyor. 

     

     -100 lira taksitle veriliyor- 

     

     TOKİ'nin yoksul gruba yönelik 45-55 metrekare konutları peşinatsız, 20 yıl vadeli, 100 TL'den başlayan taksitlerle satışa sunuluyor. 

     Alt gelir grubuna yönelik 65-87 metrekare konutlar 6 bin lira peşin ve konut teslimiyle başlayan yaklaşık 300 lira taksitlerle, 15 yıl vadeli satışa çıkarılıyor. 

     

     -143 bin 200 yoksul konutu inşa edildi- 

     

     TOKİ'nin inşa ettiği konutların önemli bölümünü, alt-yoksul grubu ile dar-orta gelir grubundakiler için inşa edilenler oluşturuyor. 

     Alt-yoksul grubu için 143 bin 200, dar-orta gelir grubu için de 221 bin 753 konut inşa eden TOKİ, gecekondu dönüşüm kapsamında 68 bin 167, afet konutu kapsamında 37 bin 420, tarım köy konutu kapsamında 5 bin 584 olmak üzere toplam 476 bin 124 sosyal konut üretti. 

     İdare, kaynak geliştirme uygulamaları kapsamında da 83 bin 816 konut inşa etti. 


AA


Geri Dön