24 / 04 / 2024

TOKİ, yurtdışı çıkış harcının kaldırılmasıyla yıllık 70 milyon TL’lik gelirini kaybedecek!

TOKİ, yurtdışı çıkış harcının kaldırılmasıyla yıllık 70 milyon TL’lik gelirini kaybedecek!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ‘Yurtdışı çıkış harcının kaldırılması için Maliye Bakanı ile görüşeceğim’ dedi. Ancak harç kaldırılırsa TOKİ yıllık 70 milyon TL’lik gelirini kaybedecek



Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yurtdışına çıkan tüm vatandaşlardan alınan 15 TL’lik yurtdışı çıkış harcını kaldırmak istediğini açıkladı. Yılda 6 milyon kişinin yurtdışına çıkış yaptığı Türkiye’de yıllık 70 milyon TL’ye yakın harç ödeniyor. Geliri Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) aktarılan yurtdışı çıkış harcı kaldırılırsa TOKİ, yıllık 70 milyon TL’lik gelirden olacak. TBMM Genel Kurulu’nda yapılan bütçe görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bir milletvekilinin sorusu üzerine yurtdışı çıkış harcının kaldırılması için Maliye Bakanı’yla görüşeceğini söyledi. 


GELİRİ ÜÇTE BİRE DÜŞTÜ


Yurtdışına çıkış yapanlardan alınan harç, 2007 yılında Yurtdışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun ile Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla 70 TL’den 15 TL’ye düşürüldü. Yapılan bu değişiklikle 2006 yılında 102,3 milyon TL olan harç geliri, 2012 yılında ise 67 milyon TL’ye kadar geriledi. 


MALİYE SICAK BAKMIYOR 


Peki bu konuda paranın patronu ne diyor? Geçtiğimiz gün MHP İstanbul Milletvekili Ali Torlak’ın soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yurt dışına çıkış harcı uygulamasını kaldırmaya yönelik halihazırda bir çalışmamız bulunmuyor” diyerek konuya noktayı koymuştu.


‘MERKEZİ BÜTÇEYE GELSE KALDIRIRDIM’


HAVAALANLARINDAKİ maliye vezneleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla tahsil edilen yurtdışı çıkış harcı, belli dönemlerde ciddi yoğunluğa neden oluyor. Pulunu alan vatandaşlar pasaport kontrolde kontrol memuruna vermek zorunda. Unutanlar tekrar havaalanı girişindeki veznelere yönlendiriliyorlar. Bu da ciddi vakit kaybına neden oluyor. Vatandaşın harç çilesi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de dikkatini çekiyor. 2010 yılında yaptığı bir açıklamada harçlarını vatandaş için bir zahmet olduğunu belirten Şimşek, ‘’Yurtdışı çıkış harcından elde ettiğimiz gelir TOKİ’ye gitmeseydi, merkezi hükümete gelseydi ben bu uygulamayı kaldırırdım’’ ifadelerini kullanmıştı.  

Akşam


Geri Dön