29 / 03 / 2024

TOKİ Zile'deki tarihi evleri restore ediyor!

TOKİ Zile'deki tarihi evleri restore ediyor!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) başlatığı tarihi yapılar için restorasyon kredisiyle, Tokat'ın Zile ilçesindeki tarihi evlerin restorasyonu yapılacak TOKİ'nin parasal desteği ilçemizde sevinçle karşılandı.



" Evlerin restorasyonun turizme de katkı sağlayacağına işaret eden Vidinel, "Bu evlerin bir kısmı yöresel yemeklerin ikram edildiği yerler olarak kullanılacak. Bazıları ise butik otel olarak hizmet verecek. Evlerin büyük kısmı insanlarımızın yaşadıkları mekanlar olarak kullanılacak. Bu restorasyon çalışmaları ilçemizdeki inşaat sektörünü de canlandıracak" diye konuştu. 


Tarihi kaynaklarda, Ninova Melikesi Semiramis tarafından milattan önce 1600 yıllarında kurulduğu belirtilen Zile ilçesi, Hititlere, Friglere. Selçuklulara, Perslere, Romalılara, İlhanlılara. Danişmentlilere, Eratnalılara ve Osmanlılara ait bir çok tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Doğal yapısını bugüne kadar korumayı başaran ilçede, iç içe geçen tarihi evlerden oluşan sokaklar, yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanları arasında yer alıyor. Tarih kokan ilçenin önemli değerlerinden biri olan, Osmanlı dönemine ait, yaklaşık 3 aşıra şahitlik eden Zile evlerinde bugünlerde TOKİ'nin restorasyon kredisi heyecanı yaşanıyor.  TOKİ  tarafından unutulmaya yüz tutan, yıkılma ve yok olma - İlk etapta 250 kisi evlerini restore ettirecek İlçede 250 kişinin yakın zamanda evlerini restorasyon çalışmasına başlayacağını kaydeden Vidinel, şöyle konuştu: "Vatandaşlarımız evlerde cephe giydirmelerine başlayacak. TOKİ'nin bıı finans desteği inşallah insanlarımızın restorasyon işlerini kolaylaştıracak. Bu uygulama daha fazla eski evimizin restorasyonuna katkı sağlayacak. 15 yıldır 1. derecede korunması gereken yerlerde insanlarımız oturdukları evlerde maalesef tadilat ve tamiratlarını yapamıyorlar. Bu kredi sayesinde evlerini tamamen yenileyebilecekler. Restorasyonlarını ve cephe giydirmelerini yapacaklar. Bu çalışmayı yapacak insanlara tehlikesi bulunan tarihsel değerleri, restorasyon kredileriyle gelecek nesillere kazandırılması amacıyla başlatılan kredi uygulamasının, Zile'deki tarihi evlerin gün yüzüne çıkmasında önemli rol oynaması bekleniyor. 


- 8 mahalle sit alanında Belediye Başkanı Liitfi Vidinel. 

AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 3 bin 600 tarihi ev bulunduğunu söyledi. TOKİ'nin başlattığı kredi uygulamasının ilçelerinde sevinçle karşılandığını belirten Vidinel, "Bu uygulamayı yapan TOKİ idaresine çok teşekkür ediyorum. Restorasyon yapılmayı bekleyen çok sayıda evimiz var. İlçemizde 8 mahallemiz sil alanında. 6 yılda 8 mahallemizle ilgili koruma amaçlı imar planımızı tamamladık" dedi. 



Son Dakika 


Geri Dön