19 / 03 / 2024

TOKİ'de yüksek konut devri kapanıyor!

TOKİ'de yüksek konut devri kapanıyor!

"2023'e Doğru TOKİ ve Geleceğin Şehirleri" konulu panele katılan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, Yeni Türkiye Vizyonu doğrultusunda, nitelikli sosyal konut üretimini arttıracaklarını söyledi.




Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat ve Çevre Sektör Kurulu'nun düzenlediği "2023'e Doğru  TOKİ  ve Geleceğin Şehirleri" konulu panele katılan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, Yeni Türkiye Vizyonu doğrultusunda, nitelikli sosyal konut üretimini arttıracaklarını söyledi.


Ergün Turan, TOKİ olarak bundan sonra alt ve orta gelir düzeyine yönelik sosyal konut inşaatına öncelik ve ağırlık vereceklerini ifade etti. Yapılacak yeni konut projelerinin sosyal konut projelerini barındıracağını belirten Turan, "Türkiye'de ciddi manada sağlıklı konut açığı var, Cumhurbaşkanımızın da Başbakanımızın da isteği budur. Orta ve alt gelir grubuna yönelik projelere öncelik ve ağırlık vereceğiz" dedi. Toki'nin 2014 yılı sonu hedefinin 40 bin konut inşa etmek olduğunu bildiren Turan, "2015'e kadar 50 bin sosyal konutu inşallah ihale etmiş olacağız" diye konuştu.


İnsanlar artık sadece ev değil yaşam alanları aradığına değinen Turan, "Bundan sonraki bütün yapılanmamızı bunun üzerine inşa edeceğiz. Son 3-4 aydır başladık bu projelere, 1 yıl sonra yeni projelerimizi sizlerde göreceksiniz" şeklinde konuştu.


Gelecek nesilde yapılacak konutlarda dikey mimariden yatay mimariye geçiş yapılacağını belirten Turan, "62. Hükümetin programında da yer aldı. Bizim kadim şehirlerimiz nitelikli konutları hak ediyor. İmar planında 5 kata izin verilmişse, 'Ama siz TOKİ'siniz 6 kat yapın' diyen oluyor. Asla ve kat'a böyle bir şeye müsade etmeyiz. Şehre değer katan yapılar yapacağız" dedi.


MAHALLE DİZİLERİ POLÜLER


İstanbul Kayabaşı'nda 2800 konut kapasiteli mahalle konseptinin ihalesinin yapıldığını ifade eden Turan, konuşmasına şöyle devam etti: "Dizilerde bile geçmişi anımsatan mahalle hayatının yaşandığı diziler tutuyor. Mahalle konseptiyle projeler yapacağız. TOKİ olarak biz şu anda en yoğun İstanbul Kayabaşı, Halkalı ve Başakşehir'deyiz. Burada güzel projeler var ama insanların bir araya gelip sosyalleşecek alanlar yok. İstanbul'da mahalle konseptli 2 projeyi şu anda ihale ettik. Bir cadde oluşturacağız, kafelerin, camilerin, spor alanları gibi sosyalleşme merkezlerinin olduğu konutlar yapacağız. Her bir binanın insanların diyalog kurmasına uygun yapılandıırlması sağlanacak. Camiler kıyıda köşede değil projenin merkezinde yer alacak."


YÖRESEL KONUT PROJELERİ YAPILACAK


Anadolu'nun tarihi kentlerinde de yöresel konut projelerinin yapıldığını söyleyen Turan, Mardin, Nevşehir, Kars, Şanlıurfa'da ilk örneklerine başlanacağını ifade etti. Turan, "Nevşehir Ürgüp'te 960 tane sosyal konut inşa ediyoruz. Bunlar memura, işçiye hitap eden sosyal konutlar olacak. Ürgüp'ün doğal çehresine uygun yapılacak" dedi.


Alım gücü düşük olan alt gelir grubuna yönelik 20 yıla kadar vadelerle konut satıldığını beyan eden Turan, "TOKİ şuan 51 ilde kentsel dönüşüm projeleri yapıyor. Devam eden 25 bin konut kentsel dönüşüm kapsamında yapılıyor. TOKİ'nin ürettiği konutların yüzde 85'i sosyal konut yüzde 15'i üst segment. Biz bütçemizi kamu değil kendimiz yaratıyoruz" diye konuştu.


KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN RANT ÇIKARILMAMALI


TOKİ tarafından 2015 yılına kadar inşa eidilecek 50 bin konutun yüzde 40'ının kentsel dönüşüm kapsamında yapılacağını ifade eden Turan şunları kaydetti:  "Kentsel dönüşümün asıl zor kısmı finans sıkıntısı. Ama bence bundan da sorun olan kısım bu alanda çalışan paydaşların rant algısı. Yani insanlar 'Felaket gelecek bundan nasıl kurtuluruz' diyeceğine 'Felakat geliyor nasıl kar ederiz' derdindeler. Kentsel dönüşümü zenginlik elde etme aracı olarak görmekten vazgeçmeliler. 100 metrekare dairesi olan vatandaşa 120 metrekare veriliyor. Bu da diğer taraftaki tüm komşuların hepsinde böyle bir beklenti doğuyor. Bu algı yıkılmazsa süreç ilerleyemez. Acilen önce devlet birimlerinin önlem alması lazım. Bizim vatandaş, müteahit, devlet olarak üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor."



HaberTürk


Geri Dön