19 / 04 / 2024

TOKİ'den 17 şehirde 19 yerel mimari proje!

TOKİ'den 17 şehirde 19 yerel mimari proje!

TOKİ, ilk yerel mimari uygulaması olan 923 konutluk Kapadokya projesini tamamladı. TOKİ Başkanı Turan “Anadolu’nun geleneğini yansıtacağımız 17 şehirde 19 projemiz daha olacak” dedi.



Dar ve orta gelirli vatandaşlar için sosyal konut yapan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), ‘Yerel Mimari Uygulama’ adıyla geliştirilen projelerin ilkini Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde hayata geçirdi. 923 konuttan oluşan Nevşehir Ürgüp Sosyal Konutları, yerel ile modern mimarinin buluştuğu ilk proje olmasının yanı sıra Kapadokya’nın izlerinin yansıtıldığı ilk toplu konut uygulaması özelliği taşıyor. Ürgüp Sosyal Konutları’nın tanıtımı amacıyla Nevşehir’de düzenlenen toplantıda konuşan  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan, Anadolu’da iklim, kültürel, coğrafya ve mimari dokunun yakın bölgelerde dahi farklılık gösterebildiğini belirterek, bu zenginliği değerlendirip, alt ve orta gelir grubu sosyal konut projelerinde mimari yaklaşımlara çeşitlilik kazandırmaya başladıklarını söyledi. Vatandaşların TOKİ’ye olan güven ve beklentilerinin farkında olduklarını belirten Turan “Sosyal devletin gerekliliğini yerine getiriyoruz kurum olarak. TOKİ tarihin en aktif sürecini başlattı” diye konuştu.


Taksitleri 393 lira


“Kadim bir coğrafyada büyük bir geleneğin mirasçılarıyız” diyen Turan “Artık yeni konutlar inşa ederken, sadece binalar inşa etmiyoruz; bir medeniyet algısını, geleneği ve yerel olanı yansıtmak istiyoruz” dedi. Tarih ve coğrafyamızın sunduğu mimari zenginliği ‘TOKİ Yerel Mimari Uygulama’ adıyla projelendirdiklerini ifade eden Turan, şunları söyledi: “Çalışmalarımızda, modern mimari ile yöresel mimarinin buluştuğu çeşitliliği gözetiyoruz. Bu sayede, şehirlerimizi yerel değerleriyle geleceğe taşıyoruz. Nevşehir Ürgüp’te 3’er katlı olarak inşa edilen sosyal konut alanı, yerel mimari konsept ile tamamlanmış ilk projemizdir.” 111 bin metrekarelik alana kurulu olan Nevşehir Ürgüp Sosyal Konutları, 75-123 m2 arasında 2+1 ve 3+1 olarak üretiliyor. Konutların taksitleri 393 TL’den başlıyor ve 120 ay-180 ay arasında değişen vadelerle satışa sunuldu.


HEDEF 2023’TE 1 MİLYON 200 BİN KONUT


Öncelikli hedeflerinin konuta erişmekte zorlanan vatandaşlar olduğunun altını çizen Ergün Turan, şunları söyledi: “2015’te 50 bin konut projemiz var, 2023’te ise 1 milyon sosyal konut projemiz vardı ancak biz bu rakama artı 200 bin konut daha ekledik. Yani 2023 hedefimiz alt gelir seviyesinde hiç konutu olmayan 1 milyon 200 bin vatandaşımızı ev sahibi yapmak.” Turan, ayrıca şu anda 3 milyon kişinin oturduğu TOKİ konutlarında 2023’te yaklaşık 6 milyon kişinin oturmasını hedeflediklerini ifade etti. Asla kâr amacı güdülmediğinin altını çizen TOKİ Başkanı Turan “Biz projeleri yaparken en uygun maliyetlerde yapmaya önem veriyoruz. Ve yaptığımız her şeyi kalem kalem yazıyoruz. TOKİ evleri vatandaşlara maliyetin üzerine bir kuruş koymadan satılıyor” diye konuştu.


OKULLAR DA YAPILACAK


Yerel mimari uygulamalar, ilk aşamada 17 şehirde, 19 ayrı projede hayata geçiriliyor. İşte o iller ve projeler:


- Adıyaman Çelikhan, 252 adet konut ve sosyal donatı alanları


- Bursa İznik, 165 adet konut ve sosyal donatı alanları


- Bursa Osmangazi/Yunuseli Mahallesi, 452 adet konut ve sosyal donatı alanları


- Çankırı Merkez, 482 adet konut ve ve sosyal donatı alanları


- Çorum Alaca, 220 adet konut ve sosyal donatı alanları


- İstanbul Başakşehir/Kayabaşı, 448 adet konut ve sosyal donatı alanları


- Karaman Organize Sanayi Bölgesi Çalışanları Toplu Konut Projesi, 428 adet konut ve 32 Derslikli İlköğretim Okulu


- Kars Sarıkamış, 308 adet konut


- Kocaeli Dilovası, 915 adet konut ve sosyal donatı alanları


- Manisa Akgedik, 1.000 adet konut ve sosyal donatı alanları


- Mardin Merkez, Kentsel Dönüşüm Projesi 375 adet konut ve sosyal donatı alanları


- Muğla Merkez, Emirbeyazıt Mahallesi 900 adet konut ve sosyal donatı alanları


- Nevşehir Ürgüp, 923 konut


- Niğde Ulukışla, 425 adet konut ve sosyal donatı alanları


- Sivas Şarkışla, 212 adet konut ve 1 adet ticaret merkezi


- Şanlıurfa Maşuk, 1.500 adet konut ve sosyal donatı alanları


- Yozgat Boğazlıyan, Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 285 adet konut ve sosyal donatı alanları


- Yozgat Saraykent, 86 adet konut ve 1 Adet Ticaret Merkezi


- Zonguldak Gökçebey, 394 adet konut ve sosyal donatı alanları


Star


Geri Dön