19 / 03 / 2024

TOKİ'den 5 bin lira peşinat, 500 lira taksitle konut!

TOKİ'den 5 bin lira peşinat, 500 lira taksitle konut!

Aylık geliri en fazla 700 liraya kadar çıkan dar gelirliler için konut edinmenin tek yolu az peşinatlı düşük taksitli projeler



Halen en az 30 şehirdeki projeler arasında asgari 3-4 bin lira peşinat vererek konut alınabiliyor...

Ayda en fazla 700 lira aylık geliri olanlar için konut edinmenin belki de tek yolu az peşinatlı düşük taksitli projelerden kendilerine uygun olanlarını seçmek. Halen en az 30 şehirde ağırlıklı olarak TOKİ'nin yaptığı, bazılarında asgari 3- 4 bin lira peşinatın giriş için yeterli olduğu konut projeleri yapılıyor. Bu projelerde azami peşinat tutarı 25 bin liraya kadar çıkıyor. Vadeler ise 40 ay ile 180 ay arasında değişiyor. Çorlu'dan Tekirdağ'a, İstanbul'dan Çanakkale'ye, İzmit'ten Erzurum'a, Konya'dan Gaziantep'e kadar geniş bir alana yayılan projelerdeki uygun fiyatlı daireler henüz bütün talebi karşılayacak düzeyde değil. 


TOKİ TALEBE YETİŞİYOR

Ancak özel şirketler yeni projelerinde küçük dairelere ağırlık vererek,  TOKİ  de yeni konut projelerini hızlandırarak talebe yetişmeye çalışıyor. Bunların yanı sıra inşaat bitmeden satış yapmayan ve şu sıralar ellerindeki stokları eritmek için yeni inşaata dahi başlamayan müteahhitlerin bu tutumları da  İzmir  ve Antalya gibi büyükşehirlerde incelenmeye değer fırsatlar yaratıyor. Her iki şehrin gelişen bölgelerinde 2+1 büyüklüğündeki hemen teslim konutlar 50-60 bin lira gibi fiyatlarla satılıyor. Krediye müsait bu konutlara emekliler ve çalışma hayatına yeni başlamış asgari ücretliler, 10-15 bin lira peşinat bulmaları halinde aylık gelirleriyle sahip olabilecek.

100 TL TAKSİTLE

Bekleyebilecek durumda olanlar için alternatif seçenekler yine TOKİ'den gelecek. TOKİ bu yıl 30 bin adet 100 TL taksitli konut inşa edecek. İlk etapta Amasya,  Ankara  Mamak, Bilecik, Bitlis, Çanakkale, Gaziantep, Hatay, Konya, Niğde'de bu tür konutlar üretilecek. Gaziantep-Çıksorut konutlarının satışları ise başladı. Konutlar en düşük 59 bin TL fiyatla yüzde 10 peşinatla ve 120 ay vadeyle alınabilecek. Yüzde 10 peşinatta aylık taksit 780 TL; yüzde 20 peşinatta ise 693 liraya denk geliyor.

ANTALYA VE iZMiR'DE ANAHTAR TESLiMi

Antalya ve İzmir'de ise proje değil, bütçeye uygun hemen teslim konutlar bulunuyor. 50-60 bin lira seviyesindeki bu konutlar için yüzde 20 peşinat ödendiğinde kalan kısım 10 yıl vadede aylık 585 lira, 7 yıl vadede ise 716 lira taksitle ödenebiliyor. İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, şehirde Torbalı, Ayrancılar, Menemen, Ulukent, Koyundere'de maliyetine fiyatlarla 2+1 konut alınabildiğini söyledi.

Güleroğlu, “2006'dan sonra konut piyasası frene basınca, şirketler de üretmek yerine stok eritmeye yöneldi” dedi. Antalya Emlakçılar Odası Başkanı Şeref Sağlam da Antalya'da firmaların inşaat bitmeden satış yapmadığını bu nedenle alıcıların şu anda şehirde tamamlanmış konut bulabileceklerini söyledi. Sağlam “Burada konutlar İstanbul kadar pahalı değil, fiyatlar 50 bin liradan başlıyor. Hatta denize 7-8 kilometre mesafede. Kepez, Varsak uygun konutların bulunabildiği yerler” diye konuştu.
Bugün/Selma Şenol

Geri Dön