19 / 04 / 2024

TOKİ'den evini zamanında alamayan, kira bedeli alacak!

TOKİ'den evini zamanında alamayan, kira bedeli alacak!

TOKİ'den konut almak için bekleyen vatandaşlar, teslim tarihi geçen evler için kira bedeli alacak. Yargıtay'ın geçtiğimiz aylarda verdiği bir karar, süresinde teslim edilmeyen tüm evler için tazminat hakkı doğurdu



TOKİ'nin (Toplu Konut İdaresi) teslimatını geç yaptığı ev sahiplerine Tüketici Mahkemeleri'nden müjde çıktı. Konutlarını teslim alamayanların hukuki arayışı Yargıtay'da son buldu. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin 2010/2081 esas, 2010/9729 sayılı kararı ile TOKİ'nin sözleşmesinde beyan ettiği teslim tarihinden itibaren yaşanan tüm gecikmeler için kira bedeli ödemesi karara bağlandı.

Tüketici Hakları Platformunun yaptığı araştırma ile ortaya çıkan kararın emsal olduğunu vurgulayan hukukçular konutların teslim süresinin gecikmesinden dolayı kira alacağı talep edilebileceği ifade edildi. Yargıtay kararında 'Satış sözleşmesine konu konutun geç teslimi halinde, bu konuda (geç teslim halinde kira tazminatı verileceği konusunda) sözleşmede özel hüküm bulunmasa bile, alıcı tüketicinin satıcıdan kira yoksunluğu alacağını talep hakkı vardır' denilerek gerekçesi de şöyle açıklandı:

'Taraflar arasındaki sözleşmenin 3. Maddesinde, dairenin teslim süresi 24 ay olarak kararlaştırılmıştır. Buna gore davalının, sözleşme tarihinden itibaren en geç 15 Haziran 2008 tarihinde daireyi davacıya teslim etmekle yükümlü olduğunun, davacının da bu tarihten itibaren kira tazminatı talep edebileceğinin kabulü gerekir.'
Sabah

Basında yer alan diğer haberler:

Zamanında evini teslim alamayana kira ödenecek

Ev sahibi olmak isteyen, ancak evini zamanında teslim alamayanlara iyi haber... Evi geç teslim eden şirket bu süre kadar kira tazminatı ödeyecek. Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) konutunu geç alanların açtığı dava bu konuda emsal oldu. Yargıtay'ın geçtiğimiz aylarda verdiği kararla, süresinde teslim edilmeyen tüm evler için tazminat hakkı doğdu. Yargıtay kararında, 'Satış sözleşmesine konu konutun geç teslimi halinde, (sözleşmede yazmasa bile) alıcı taraf satıcıdan kira bedeli tapel edebilir' denildi.  
Takvim


Geri Dön