28 / 03 / 2024

TOKİ'den inşaatçılara havadan 'drone' şartı!

TOKİ'den inşaatçılara havadan 'drone' şartı!

TOKİ Başkanı Turan, konut yapılacak alanları havadan drone adı verilen cihazlarla incelediklerini anlatarak "Ankara'da oturarak ya da Google'dan bakarak olmuyor. Proje şirketlerinin şartnamelerine de drone şartı getirdik'' dedi.



TOKİ Başkanı Ergün Turan, TOKİ'nin çalışmalarında drone olarak bilinen ve genel adı multikopter olan araçları kullandıklarını belirterek konut yapılacak alanları havadan incelediklerini söyledi.  Turan, idarenin konut projelerini yaparken teknolojik imkânlardan da yararlandığını belirterek TOKİ'ye ait 2 adet multikopter olduğunu, tüm projelerde bunları kullandıklarını söyledi. 


Turan, mimari çalışan ofisler ile proje şirketlerinden de multikopter çekimi istediklerini aktarırken, "Ankara'da ya da İstanbul'da oturarak olmuyor. Google'dan bakmakla da olmuyor.  Bize proje getirirken bu çekimi istiyoruz. Proje şirketlerinin şartnamelerine drone şartı getirdik.  Görmeden karar vermiyoruz. O projenin çevreyle etkileşimini, arazideki konumunu görmek lazım.  Şehirle uyumu nedir, dağla uyumu nedir? Bütün projelerimizde bu sistemi oturttuk" dedi. Turan, bir projenin çevresiyle uyumunun siluete yansımasının önemli olduğunu kaydederek "Projemizin o şehre ne katacağını ve ne götüreceğini en iyi anlama yolu, o alanı görüntülemek.  Alanın, şehrin kimliğiyle uyumunu anlayabilmek için multikopter dediğimiz aletlerle alanın çeşitli yüksekliklerden fotoğrafları almıyor. Bu, size, çevresiyle etkileşimi görme imkânı sağlıyor.  En basitinden planlarda yer almayan birtakım dere yatakları, yollar varsa bunlarla ilgili alanı değerlendirme fırsatı tanıyor. Yine bu cihazlarla alanın topografyası hakkında detaylı bilgi edinmek mümkün oluyor" diye konuştu. 


'FARKLI GELİR GRUBU BULUŞTURUYORUZ' 

Çevreden yalıtılmış siteler yapmak istemediklerini kaydeden Turan, "Toplumdaki dayanışma kültürünü yaşatmak istiyoruz.  Yalıtılmış siteler kurunca ilişkiler zayıflıyor ve dışımızdaki hayata yabancılaşıyoruz. Farklı gelir gruplarının aynı semtte buluştuğu sosyal yaşam alanları kuruyoruz" dedi. 


TOKİ Başkanı Ergün Turan, drone kullanımının zaman zaman tehlikeli durumlara da yol açabildiğini söyledi. Buna örnek olarak son dönemde yaşadıkları bir olayı örnek gösteren Turan, TOKİ’ye ait bir multikopterin Suriye sınırına yakın bölgede tehlike atlattığını anlattı. Turan, “Şanlıurfa’ya yakın bir noktada çekim yapan multikopterimiz şüphe uyandırmış. Az daha düşürülüyordu” dedi. Multikopterleri kullanırken dikkatli olmak gerektiğine dikkat çekeren turan, güvenlik bölgesine giren multikopterin şüphe uyandırarak riskli görüldüğünü ifade etti ve çekim yaparken bu gibi hassasiyetlere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.


Habertürk 


Geri Dön