29 / 03 / 2024

TOKİ'den konut alana `hesap işletim' müjdesi!

TOKİ'den konut alana `hesap işletim' müjdesi!

Başbakanlık denetçileri TOKİ'den konut alanların, bankalara ödedikleri işletim ücretlerinin protokole uymadığını belirledi



Türkiye'de geliştirdiği model ile binlerce aileyi konut sahibi yapan Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), `taksit ödemelerinde' sürpriz bir gelişme yaşandı.  TOKİ  adına, konutların peşinatlarını ve taksitlerini tahsil eden Türkiye Ziraat Bankası ve Türkiye Halk Bankası'nın müşterilerden aldıkları `işletim ücreti', `komisyon', `EFT ücretinin', protokollere uymadığı belirlendi. Buna göre, bundan sonra TOKİ'den konut alanlardan, işletim ücreti ve diğer isimler altında, ek ücret tahsil edilmeyecek. TOKİ'den konut alan vatandaşların şimdiye kadar bankalara ödedikleri işlem ücretlerini de geri alma imkanı ortaya çıktı. 

TOKİ'nin 2008 yılı hesaplarını denetleyen Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu denetçileri, TOKİ adına tahsilatları gerçekleştiren Ziraat Bankası ile Halk Bankası ile yapılan protokolleri mercek altına aldı.

AKTARMA SÜRELERİ FARKLI

Başbakanlık denetçilerinin yaptığı incelemelerde, kamu bankalarının protokole aykırı olarak, konut sahiplerinden tahsilat yaptığı saptandı. Denetçiler, kamu bankalarıyla yapılan protokollerde de herhangi bir ücret alınamayacağının yer aldığını belirledi. Yine denetçilerin incelemelerinde, Ziraat Bankası ile Halk Bankası'nın tahsil ettikleri peşinatları TOKİ'nin hesaplarına aktarma sürelerinin de farklı olduğu saptandı. Halk Bankası peşinatları 5 gün içinde TOKİ'nin hesaplarına aktarırken, Ziraat Bankası'nın ise aktarımı 7-10 gün arasında gerçekleştirdiği belirlendi. Tahsilat nedeniyle Ziraat Bankası'na binde 7 oranında, Halk Bankası'na ise binde 5 oranında komisyon verildiği belirtildi.

Önceki ödemeler de geri alınabilecek

Başbakanlık YDK denetçilerinin hazırladığı TOKİ raporunda, TOKİ yönetiminden, Ziraat Bankası ve Halk Bankası ile yapılan protokollerin yeniden düzenlenmesi talep edildi. Raporda, yeni sözleşme yapılıncaya kadar Ziraat Bankası ile yapılan protokolün askıya alınarak, satışların Halk Bankası aracılığı ile yapılması gerektiği görüşü savunuldu. YDK, TOKİ'nin her iki banka tarafından taşınmaz satın alanlardan tahsil edilen işletim ücretlerinin durdurulması için gerekli girişimlerde bulunmasını da istedi. Bu tespitin ardından, geçmişte işletim ücreti ödeyen konut sahiplerinin durumları da gündeme geldi. Yetkililer, konut sahiplerinin dava açması halinde, işletim ücretlerini geri alabileceklerini belirttiler.

Star/Hüseyin Özay

Geri Dön