19 / 04 / 2024

TOKİ'den müteahhitler karnesi!

TOKİ'den müteahhitler karnesi!

TOKİ, iş yaptığı müteahhitlere ilişkin değerlendirme listesini yeniledi



Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), iş yaptığı firmalar arasında kara listeye aldığı firmaların sayısı arttı.

Listede, "çok iyiler" kategorisindeki müteahhitlerin sayısı geçen yılki listeye göre sadece 3 adet artarken, "kara liste"ye alınan firmaların sayısı 61'den 75'e çıktı.

İş verdiği müteahhitleri, "iş yapma becerileri, imalatın kalitesi, işin zamanlaması, resmi kurumlar nezdinde işin takibi, piyasaya borç ödemeleri, icra-haciz durumu, taşeron-işçi alacakları konusundaki tutumu, inşaat sonrası
meydana gelebilecek şikayetlerin giderilmesi konusundaki tutumu" gibi kriterlere göre değerlendiren TOKİ, bu yıl Eylül ayı itibariyle yapılan değerlendirmeler sonrasında hazırladığı "Yüklenici Listesi" kitapçığını yayımladı. Firmaların "iş bitirme ve başarı" düzeylerine göre sıralandığ kitapçıkta, firmaların adı yanında, üstlendikleri projeler, ihale tutarı ile firma yetkilisinin adı ve firma telefonu da ilan ediliyor.

Listede, Akay İnş., Arda Müh. Elk. İnş., Bema İnş., Coşkun Zırhlı Yapı Tasarım ve Üretim, Dio Dan İnş., Hasan Erserver İnş., İhlas Holding-Atmaca İş ortaklığı, İttifak İnş., Kart İnş., Mesa Mesken, Özyazıcı İnş., Pekerler İnş, Türkerler İnş., Yeni Sarp İnşaat'ın da aralarında bulunduğu 31 firma "çok iyiler" olarak ilk sayfalarda yer aldı. Seyrantepe Stadı ikmal ihalesini Uzunlar İnş. ile birlikte alan Varyap Varlıbaşlar Yapı, "İstanbul Bahçeşehir toplu konut alanı 5. bölge arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işi" nedeniyle ortaklık kurduğu Teknik Yapı ile birlikte TOKİ'nin listesinde "en iyiler" arasında bulunuyor.

Geçen yıl 230 olan "iyiler" listesindeki firma sayısı bu yıl 258'e çıkarken, Seyrantepe ihalesinde Eren Talu Mimarlık ile birlikte bulunan Alke İnş., Makro İnş. ile birlikte gerçekleştirdiği 2 iş nedeniyle, TOKİ'nin
listesinde "iyiler" arasında yer aldı.

İyi firmalar arasında yer alan Kuzu Toplu Konut İnşaat'ın, ortak olarak aldığı diğer işler hariç, tek başına 12 işi üstlendiği listede görülüyor. Listede, 136 firma "orta düzeyde" değerlendirildi. "Orta düzeyde" değerlendirilen Barsa İnşaat'ın, ortak aldığı işler hariç yine 12 işi tek başına üstlendiği listede gösteriliyor. Listeye göre, TOKİ, 32 firmanın çalışmalarını çok dikkatle takip ediyor.

Bu firmalar "riskli" kategoride bulunuyor. Geçen yılki listede dikkatle takip edilen firma sayısı 23 idi. Listenin son bölümlerinde ise TOKİ'nin "kara listeye" aldığı 43 firma bulunuyor. Bu firmalar ile yapılan sözleşmeler ya feshedildi ya devredildi ya da tasfiye edildi veya bu amaçlarla hukuki işlemler sürdürülüyor. Bu firmaların TOKİ'den bir daha ihale alması mümkün görünmüyor. Bu firmalar arasında, Seyrantepe Spor kompleksi işi feshedilen Eren Talu Mim. Tur. TAŞ- Alke İnş. san. ve Tic. Ortak Girişim Grubu bulunuyor. "Riskli" olarak takip edilen ve "kara listede" bulunan firmaların TOKİ'den tekrar iş alması zor görülüyor. Geçen yıl toplam 61 olan bu kategorilerdeki firmaların sayısı, bu yılki listede 75'e çıktı.

TOKİ'nin listesinde, yeni düzenlenen ihaleleri alan ve henüz inşaat çalışmalarının başında olan 89 firma ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'ndan iş alan 27 firma, üstlendikleri projeler, ihale bedeli yanında firma yetkilisinin adı ve telefon numarasına ilişkin bilgiler yer aldı.
AA


Geri Dön