29 / 03 / 2024

TOKİ'den şehit ailelerine, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine tapu harcı muafiyeti!

TOKİ'den şehit ailelerine, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine tapu harcı muafiyeti!

TOKİ şehit ailelerine, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine tapu harcı muafiyeti ile ilgili esaslar, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 19 Haziran 2014 tarihinde bir sirküler ile yayımlandı...



TOKİ'den şehit ailelerine, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine tapu harcı muafiyeti!

TOKİ şehit ailelerine, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine tapu harcı muafiyeti ile ilgili esaslar, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 19 Haziran 2014 tarihinde bir sirküler ile yayımlandı.


Burada 2985 sayılı Toplu Konut Kanununun Ek 2 nci maddesi uyarınca hak sahiplerine faizsiz olarak kullandırılan kredilerle ilgili ipotekler ile iktisap olunan konuta ilişkin olarak tapuda yapılacak işlemlerde harç uygulamasına ilişkin bilgilere yer veriliyor.


492 sayılı Harçlar Kanununun 59 uncu maddesinin (I) bendi ile 2985 sayılı Kanunun ek 2 nci maddesi uyarınca Toplu Konut İdaresi tarafından açılacak faizsiz konut kredisi ile ilgili ipoteklerde ve söz konusu kredi kullanılarak edinilecek konutun tapuya tescilinde, 1 konutla sınırlı olmak üzere şehit ailelerine, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine tapu harcı muafiyeti sağlanmıştır.


Buna göre, 2985 sayılı Toplu Konut Kanununun Ek 2 nci maddesi kapsamına giren, hayatını kaybedenlerin aileleri ile harp veya vazife malullerini, kredi kullanmadan vefatları halinde ise bunların ailelerini konut sahibi yapmak için Toplu Konut İdaresi tarafından kullandırılacak faizsiz konut kredilerine ilişkin olarak sadece bir konutla sınırlı olmak kaydıyla;


- Tapuda yapılacak ipotek işleminde,


- Hak sahibi kişilerin bu şekilde edineceği konutun tapuya tescili işleminde,


 492 sayılı Harçlar Kanununun 59 uncu maddesinin (I) bendi uyarınca hak sahibi kişilerden tapu harcı aranılmaması gerekiyor.


TOKİ harç muafiyeti sirküleri!



Geri Dön