16 / 04 / 2024

TOKİ'den Somali'ye 10 bin konut!

TOKİ'den Somali'ye 10 bin konut!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika turunun son durağı Somali’de, mevkidaşı Hasan Şeyh Mahmud ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Somali’ye 10 bin konut sözü verdi.




Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika Boynuzu ülkeleri ziyareti kapsamında dün Somali’nin başkenti Mogadişu’ya geldi. Erdoğan’ı, Mogadişu Havaalanı’nda Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Mahmud, Somali Başbakanı Ömer Abdurreşid Ali Şermarke, Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçisi Olgan Bekar ve bazı bakanlar karşıladı. Erdoğan’ı karşılama sırasında Diriliş Marşı’nın çalınması dikkat çekti.

Erdoğan, daha sonra Mogadişu Havalimanı’nın Türk müteahhitler tarafından yapılan yeni terminal binasının açılış törenine katıldı. Açılış öncesi konuşan Somali Cumhurbaşkanı Mahmud, “Ben de kardeşim Erdoğan’a hoş geldiniz diyorum. Biz ve halkımız çok mutluyuz. Somali’nin tarihi değişimi içinde yerinizi alıyorsunuz. Somali halkı bu yardımları unutmayacaklar. Alt yapı yapıldı, hastaneler değişiklikler yapıldı. Heyetinizle buraya hoş geldiniz” dedi.

Erdoğan ve Mahmud ikilisi daha sonra, TİKA tarafından başkent Mogadişu’da yaptırılan 200 yataklı Somali-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin açılışına katıldı. İki ülke arasında, hastanenin ortaklaşa işletilmesi için imzalanan protokole göre, Sağlık Bakanlığı 5 yıl boyunca uzman personel ve finansal destek verecek.

Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına “Bir buçuk yıl aradan sonra tekrar Mogadişu’da olmanın mutluluğu içindeyim” diye başlayan Erdoğan, “Burada 2 önemli açılış yaptık. Bunlardan biri 200 yataklı hastane. Son teknoloji ürünleri ile tesis  TİKA ve TOKİ’ye, yüklenici firmaya özellikle teşekkür ediyorum. Hastanemiz inşallah 5 yıl sonra  Somali Sağlık Bakanlığı’na teslim edilecek. Bu arada gerek doktor gerek ekip noktasında Sağlık Bakanlığımız burayı takviye edecek. Diğer önemli proje ise terminal binası. Bu bina 300 kişiye

istihdam sağlayacak. THY bugünden itibaren haftanın her günü Mogadişu’ya sefer düzenleyecek” diye konuştu.

‘İki yıl içinde konutlar hazır’

Erdoğan, Somali ile dayanışmanın her alanda süreceğini sözlerine ekleyerek, “Sayın Cumhurbaşkanı ile konuştum, bir konut yapımına girelim, bir şehir planlaması yapalım, ilk etapta bir 10 bin konut yapmak sureti ile şehrin görünümünü değiştirelim dedim. Burada 45 - 65 - 85 metrekarelik, alt gelir gruplarına yönelik bir adım atabiliriz. Bu konunun detaylarını görüştük. Bir ile 2 yıl içinde bu konutları hazırlar Somali’ye kazandırırız. İşin ikinci etabını planlayıp yola devam edeceğiz” dedi.

Toplantının ardından bir gazetecinin Somali’de düzenlenen terör saldırılarını hatırlatması üzerine Erdoğan, “Benzer sıkıntıları biz de yaşıyoruz. Tüm vilayetlerimize gittik, yatırımlarımıza devam ettik. Aynı şekilde Somali’de de bu çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu yolda şehadet tabii ki olabilir. Bu bizim için de olabilir. İnandığımız yolda bu yolculuğumuza devam edeceğiz. Buradaki tabloyu gördük. Buna sessiz kalırsak bunun hesabını Türkiye olarak veremeyiz” yanıtını verdi.



Bizim Antalya


Geri Dön