23 / 04 / 2024

TOKİ'den Sur'a 60 milyonluk yatırım!

TOKİ'den Sur'a 60 milyonluk yatırım!

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde gerçekleştirilecek TOKİ İçkale Vadisi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi, Geleneksel Diyarbakır Evleri ile Kırklar Tepesi Kentsel Tasarım ve Rekreasyon Projesi'nde çalışmalar başladı.



Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan terör olaylarında zarar gören yerleşimler yeniden hayat buluyor. TOKİ, ilçenin tarihi ve kültürel değerlerinin korunması amacıyla mimari ve çevre dokusunu yenilemeye dönük İçkale Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi’ni başlattı. TOKİ’nin yapacağı çevre projesi ile birlikte Geleneksel Diyarbakır Evleri, Kırklar Tepesi Kentsel Tasarım ve Rekreasyon Projesi’nin temeli atıldı. İçkale’de düzenlenen törene video bağlantısı ile katılan Başbakan Binali Yıldırım, ilçedeki tahribatı ortadan kaldırmak, Sur’un tarihi ve kültürel zenginliklerini ortaya çıkarmak amacıyla önemli projelerin hayata geçirilmekte olduğunu söyledi. İçkale Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi ile Geleneksel Diyarbakır Evleri ve Dicle Vadisi Peyzaj ve Rekreasyon Projesi’nin toplam bedelinin 60 milyon lira olduğunu açıklayan Başbakan Yıldırım, çalışmaların 2017 yılının sonuna kadar tamamlanacağını vurguladı. Yıldırım şöyle devam etti: “Türkiye’nin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine zarar vermek için bütün şer güçler bir araya gelmiş vaziyette ama onların hesap edemediği bir şey var; o da bu milletin istiklal aşkı, memleket aşkı, bayrak aşkı. Bin yıllık bu topraklardaki birlikteliğimizi hiçbir şer güç bugüne kadar bozamadı, bundan sonra da bozamayacak. İnşallah bu badirelerden de çıkacağız.” Binali Yıldırım, kentteki altyapının tümüyle yenilenmesi ve yıkılan binaların yerine yenilerinin yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ve TOKİ’nin yoğun bir gayret içinde olduğunu belirterek, söz konusu projelerin Diyarbakır’ın yeniden ihyası, kalkınması ve terörün sebep olduğu tahribatın ortadan kaldırılması için başlatılan seferberliğin ilk adım olduğunu vurguladı. 




TOKİ den Sur a 60 milyonluk yatırım!




“PROJE SUR’A DEĞER KATACAK”


 TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, Sur’un yeniden imarında peyzaj projelerini TOKİ’nin uygulayacağını belirterek, 110 bin metrekarelik alanda aşamalı olarak rekreasyonunun yapılacağını açıkladı. Turan, temeli atılan bölgede 9.5 milyon TL’lik bir yatırım yapılacağını, hayata geçecek projenin Sur’a ve Diyarbakır’a değer katacağını belirtti. Gerçekleştirecekleri peyzaj projesini Sur’un tarihi dokusuna uygun planladıklarını aktaran Turan, şunları kaydetti: “Çevre düzenlemesini içeren kentsel tasarım ve peyzaj projemizle bölgemiz rahatlayacak, vatandaşlarımız yeşil ve tarihi doku ile iç içe bir alanda sosyal yaşamlarını sürdürecek. Burada tarihi dokuyu yeniden ihya ediyoruz. Projemiz tamamlandığında kadim bir gelenekten gelen tarihi doku geleceğe taşınacak. Projeyle vatandaşlar, huzur bulup sosyalleşeceği bir alana kavuşacak.


TOKİ’NİN KONUT VE SOSYAL DONATI İNŞAATLARI KESİNTİSİZ SÜRÜYOR 


Turan, İdare olarak Diyarbakır’da 15 bini aşkın konut, 7 hastane ve 24 okul yaptıklarını, ayrıca 33 bin seyirci kapasiteli UEFA standartlarındaki stadyumun inşaatının sürdüğünü belirtti. Turan şöyle devam etti: “Diyarbakır ve bölgede yeni projeler yapmaya, terör örgütlerinin yakıp yıktığı yerleri yeniden imar ve inşa etmeye başladık. Diyarbakır başta olmak üzere Şırnak, Mardin ve Hakkâri’de 22 bin 700 konut planlandı ve bunların büyük bir kısmının inşaatına başlandı.”



DİYARBAKIR’DA 20 PROJE DEVAM EDİYOR 


TOKİ’nin Diyarbakırlıların daha nitelikli ve daha sağlıklı konutlarda oturmalarını sağlamak için her türlü çabayı gösterdiğini belirten Turan, İdare’nin kentte aktif 20 projeyi yürüttüğünü söyledi. Başkan Turan, “Toplam 4 bin 263 konutumuzun inşaatı devam ediyor. Ayrıca 33 bin seyirci kapasiteli UEFA standartlarında modern bir stat inşa ediyoruz. İhale sürecinde olan projelerimiz ile konut sayımız 5 bin 637 rakamına çıkacak” diye konuştu.


 “SUR’U BAŞTAN SONA İHYA EDECEĞİZ” 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Sur ve İçkale’nin özel bir alan olduğunu belirterek, mevcut görüntünün kimsenin içine sinmediğini ifade etti. Özhaseki, çevre ve konut çalışmalarına hassasiyetle yaklaştıklarını vurgulayarak şöyle devam etti: “Vatandaşlarımız mağdur olmasın diye ne gerekiyorsa onu yapıyoruz. Burada koruma amaçlı imar planı var, buna uygun davranacağız. İnşallah Sur’u baştan sona ihya edeceğiz“ dedi. Özhaseki altyapı çalışmalarına da önem verdiklerini vurgulayarak, ilçede 50 kilometreden fazla kanal ve su yapım çalışması başlatıldığını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı, gerçekleştirilen diğer çalışmalardan bazılarının, çarşı içerisinde geleneksel ticareti desteklemek amacıyla yürütülen Sokak Sağlıklaştırma Projesi ile Kurşunlu Cami ve Ortodoks Kilisesi dahil tarihi mekanların restorasyonu olduğunu belirtti. 



SUR’DA TARİH İLE YEŞİL BULUŞUYOR 


TOKİ İçkale Vadisi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi kapsamında 8 bin metrekare alanda bitki düzenlemesi, bin 800 metrekare alanda çim derzli oturma ve seyir terasları, 14 bin 500 metrekare çim alanı, kalan alanlarda ise bazalt plak kaplama, konstrüksiyonlu ahşap kaplama gibi düzenlemeler yapılarak, ağaç dikimi gerçekleştirilecek. Proje uygulamasında, doğal formlu bazalt kayalar klasik veya modern biçimlerde zemin kaplamalarında ve tematik bitkisel düzenlemenin ana bileşeni olarak kullanılacak. Alanda oluşturulacak olan yeni bitkisel tasarımın içerisinde yer alacak olan ağaçlar ise yörenin çevre özelliklerine uygun ve bölgede yetişen türler arasından seçiliyor.



TOKİ Haber 



Geri Dön