25 / 04 / 2024

TOKİ'den Suriyeliler'e ev sahibi olma fırsatı!

TOKİ'den Suriyeliler'e ev sahibi olma fırsatı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyeli mülteciler için TOKİ evlerini işaret etmesi üzerine gözler idareye çevrildi. TOKİ'den ev alma koşullarında düzenleme yapılması bekleniyor.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyeli mültecilerin insanlık dışı şartlarda daha fazla kalamayacağını vurgulayarak  TOKİ  evlerini işaret etmesi üzerine gözler idareye çevrildi. Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) ev sahibi olunması için satış şartnamesinde bazı değişiklikler yapılması gerekiyor. Şartnameye göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlarla konutların bulunduğu şehirde 3 ila 5 yıl ikamet edenler TOKİ'den ev alabiliyor. Uygulanan koşullar arasında hane halkı gelirinin tespit edilmesi de var. Edinilen bilgiye göre, hükümet Suriyelilere vatandaşlık çalışmasının ardından bu konuda da çalışma başlatacak. TOKİ'den ev alma koşullarında düzenleme yapılması bekleniyor.


18 BİN MÜLTECİYE YUVA

TOKİ bundan önce de AFAD işbirliğiyle Suriyelilere yardım eli uzattı. 10 bin 986 konteyner, 7 bin çadırdan oluşan iki çadırkent kurarak 18 bin Suriyeli'ye yuva imkânı sağladı. İdare, Hatay ve Kahramanmaraş'ta ise 39 bin kişilik üç konteyner kent daha inşa ediyor. Suriyeli mülteciler için yürütülen çalışmalar kapsamında aynı yüksek hassasiyetin gözetilerek, kurulan konteynerkent ve çadırkentlerin tüm fiziki ve sosyal ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde tasarlanıyor.


SOSYAL DONATILARI DA VAR

Hayata geçirilen konteynerkentte sosyal donatılar da inşa eden idare, biner kişilik iki cami, biri 480, diğeri 720 öğrenci kapasiteli iki ilköğretim okulu ile 24 derslikli bir lise ve polis merkezi yaptı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan ne dedi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriyeli mültecilerin insanlık dışı şartlarda daha fazla kalamayacağını savunarak, TOKİ'nin elindeki boş konutları verebileceğini söylemişti. Erdoğan, daha önce Ahıska Türkleri için de böyle bir uygulama yapıldığına dikkat çekerek, "Onlar bunu taksitlendirerek ödediler. Aynısını Suriyeliler için yapabiliriz" açıklaması yapmıştı.


Satışta 1.389 konut bulunuyor

Türkiye'nin dört bir yanında alt ve orta gelir grubuna dönük sosyal konut üretimini sürdüren ve son 13 yılda 700 bin konut inşa eden TOKİ'nin satışta bin 389 konutu bulunuyor. İdare, Bolu'da 2, Erzurum'da 17, Konya'da 609, Kırşehir'de 169, Giresun'da 592 konutun satışını sürdürüyor.



Seda TABAK/Sabah


Geri Dön