19 / 04 / 2024

TOKİ'nin 2015 yılı hedefi 50 bin konut!

TOKİ'nin 2015 yılı hedefi 50 bin konut!

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, "2015 yılında 50 bin konut hedefimiz var. Türkiye'de 20 yıl içinde 5,3 milyon konutun dönüşümünün yapılması lazım. TOKİ'nin kentsel dönüşümde de öncü kuruluş haline getirme hedefiyle çalışıyoruz" dedi.




Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, "2015 yılında 50 bin konut hedefimiz var. Türkiye'de 20 yıl içinde 5,3 milyon konutun dönüşümünün yapılması lazım. TOKİ'nin kentsel dönüşümde de öncü kuruluş haline getirme hedefiyle çalışıyoruz" dedi.


Mimar ve Mühendisler Grubu'nca (MMG) Şişli'de bir otelde düzenlenen çalışma toplantısına katılan Turan, TOKİ'nin daha önce yaptığı binaları şekil ve imarları yönünden değerlendirerek, toplu konut hamlesini küçültmenin bir anlamının olmadığını söyledi.


TOKİ'nin daire sahibi olma imkanı olmayan yüz binlerce insanı 2002 yılında dönemin koşullarına göre barınma ihtiyaçlarını giderdiğini vurgulayan Turan, şöyle devam etti:


"Bu konutlara baktığımızda o şehirlerin yapısına, kültürüne değer katmamış örnekleri gördüğümüzde üzüntü duyuyoruz. Hızlı bir koşuydu. 2002 yıllarının nasıl bir dönem olduğunu hepimiz hatırlıyoruz. 2002 yılında geldiğimizde  TOKİ  atıl bir kuruluştu. 58. hükümet programında planlı kentleşme ve konut seferberliği adı altında bir sistem başlatılıyor. TOKİ yeniden ele alınıyor. Bugüne kadar 638 bin konut yapılıyor. 3 milyon 200 bin insanı ilgilendiren bir şeyden bahsediyoruz. TOKİ ürettiği konutların yaklaşık yüzde 85'ni sosyal konut olarak yapıyor. TOKİ sanki işi gücü bırakmış, üst gelir grubuna konut üreten bir yapı gibi algılanıyor. Bu doğru değil. Dün yoğun talep acil barınma üzerineydi. Bunun için çalışmalar yapıldı. Bugün talepler farklı. Bugün sadece barınma alanları değil, konforlu yaşam alanları isteniyor. Ama TOKİ halen alt ve orta grubuna nitelikli sosyal konut yapma hedefiyle çalıyor. Üst hedef grubuyla ilgilenmiyoruz. Bu alanı özel sektöre bırakıyoruz." 


Turan, sunulan projelerin yanı sıra kendi yaptıkları projelerde de bundan sonra sosyal alanlara çok önem verdiklerini ve belirli bir sayıyı geçen toplu konutlarda mahalle kültürünü oluşturmayı istediklerini belirterek, en geç 2 yıl içinde TOKİ'nin kalitesiyle anılan ve referans alınan bir kurum haline geleceğine de dikkati çekti. Turan, inşaat malzemesi üreten firmalarında bu kaliteyi yakalamalarını istedi. 


20 bini kentsel dönüşüm olacak


Turan, 2014 yılında 40 bin konut hedeflerini gerçekleştirdiklerini kaydederek, "2015 yılında 50 bin konut hedefimiz var. Türkiye'de 20 yıl içinde 5,3 milyon konutun dönüşümünün yapılması lazım. TOKİ'nin kentsel dönüşümde de öncü kuruluş haline getirme hedefiyle çalışıyoruz. 2015 yılındaki 50 bin konutun 20 binini kentsel dönüşüm olacak. Yerinde yeni bina yapacağız" dedi.


Kentsel dönüşümün en önemli sorununun finans ve kentsel rant olduğunu ifade eden Turan, "Kentsel dönüşümün amacı rant aracı değil, deprem odaklıdır. Bundan sonda asla etrafı siteler etmeyeceğiz. Devlet eliyle insanları duvarlarla ayırmayacağız. Kayaşehir'de yaptığımız 2 bin 618 konutlu projede cadde olacak ve altlarda dükkan bulunacak. Küçük meydanlar yapacağız ve meydanlardaki camilerde duvar olmayacak. Camiler halkın direk temas ettiği alanlar olacak" diye konuştu. 


Şehrin dokusuna uygun ve çok yüksek olmayan binalar inşa edeceklerini söyleyen Turan, inşaatta ise yerli ürünleri ve yerli taşların kullanımına öncelik vereceklerini dile getirdi. 


"Tek tek vatandaşlarımızla görüştüm"


Toplantının ardından basın mensuplarının, "Bursa'nın Nilüfer ilçesi Görükle Mahallesi'nde şehit yakını ve gazilerin ikamet ettiği 20 dairenin geri alınmak istendiği" şeklindeki iddiaları hatırlatması üzerine Turan, şunları kaydetti: 


"Bunlar 2001 yıllarda dönemin bakanı tarafından verilmiş, fakat hiçbir belge ve bilgi verilmemiş. Devlet bunlara hiçbir tapu vermemiş. Bu şehit yakını ve gazi vatandaşlarımızın ellerinde tapu yok. Yarın başlarına bir şey gelse, çocuklarına aktaracak bir şeyler değil. Bunların üzerinde bazı sorunlar vardı. Bu sorunlar çözülüp 200 lira sabit taksitle, vatandaşlarımıza kazandırmasıdır. Dün tek tek vatandaşlarımızla görüştüm. Yarın da oraya gidiyorum. Vatandaşlarımızın sorunu çözeceğiz. Sanki vatandaşa tapu verilmiş, TOKİ vatandaşın elinden alıyor gibi bir algı yaratılıyor. Bu doğru değil. Bu daireleri devlet olarak bilabedel vermemiz söz konusu değil. Sabit taksitle alabilirler. Ödeme şansı olmayan vatandaşlarımız varsa, devletimiz güçlüdür, bir şekilde çözecektir."  


"Ekonomi zarar görür" ifadesi 


Turan, "Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyeti açıklandığında Türkiye ekonomisi zarar görür" şeklinde medyada haberlerinin yer aldığının anımsatılması üzerine de şu cevabı verdi:


"Bu ifade benim değil, bir yazı. Bilgi Edinme Kanunu'na göre bir yazı isteniyor. Yazıda, devletin bazı birimleri, binalarıyla ilgili yapılırken, bunlarla ilgili bilgi istendiğinde, kanun maddesinde geçen bir ibare var. Bu ibareden yola çıkarak, bu benim sözüm değil, kurumun sözü değil, sanki veri açıklandı da ülke ekonomisi batar diye bir haber yapılması tamamen iyi niyetten uzak bir basın ve medya anlayışının eseridir. Asla ve kata ne kurumun ne de devletin görüşüdür.


Mimarlar Odası'nın sorduğu o metinde sadece sorulan maliyet değildir, içinde başka sorular var. Onlarca soru sorulmuştur. Önemli bir devlet binası olduğu için, bu binayla ilgili bir sürü ve bilgi isteniyor. Bu veriler gizlilik içeren bilgiler olduğu için bunlar verilemez. TOKİ başkanı olarak söylüyorum, burası devletimizin övünç kaynağı bir binadır. Sadece bugün değil gelecek nesillere de övünçle bırakacağımız bir binadır. Maliye bakanımız binanın rakamıyla ilgi açıklamayı yaptı. Bu tamamen art niyetli, ön yargılı birtakım mihrakların ortaya koyduğu bir şeydir."


Konuşmasının ardından Turan'a MMG Başkanı Murat Özdemir tarafından, dikilen fidanların sertifikası ve üzerinde Cevşen duasının bulunduğu Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan'ın küçük bir figürü hediye edildi.



Dünya




Geri Dön