26 / 04 / 2024

TOKİ'nin Sulukule projesine itiraz: Yasaya aykırı!

TOKİ'nin Sulukule projesine itiraz: Yasaya aykırı!

Sulukulede Roman sakinlerinin bölgeden çıkarılarak TOKİ- Fatih Belediyesi-İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortaklığında başlatılan projede sona yaklaşılırken, bilirkişi 2nci kez projenin yasaya aykırı olduğuna ilişkin rapor verdi



Fatih Belediye Başkanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açılan davada projenin iptali ve yürütmenin durdurulması isteniyor. İstanbul 4üncü İdare Mahkemesine 31 Aralık 2007de Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği, Şükrü Pündük, Gülsüm Bitirmiş, Gülşen Gökırmak ve Mehmet Asım Hallaç adına dava açılmıştı. Mahkemenin atadığı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz, Doç. Dr. Nur Urfalıoğlu ve Yrd. Doç. M. Lütfü Yazıcıoğlundan oluşan bilirkişi heyeti ilk raporunda bölgenin 1/5000 ölçekli koruma planının dahi olmadığını belirtip projeyi yasadışı ilan etti. Mahkeme aynı bilirkişiden bu kez projenin kamu yararına hizmet edip etmediğini sordu. Heyet ek raporunda şu tespitlere yer verdi:

- Alanın yüzde 90ı 1970lerde UNESCO kriterleri kapsamında geliştirilen Koruma Amaçlı İmar Planında Sur Koruma Bandı içinde kalmasına rağmen, sınırlar değiştirilerek, alan yüzde 50 küçültülmüş, küçültülen alanda 3- 4 katlı yapılara olanak tanınmıştır.

Kamu yararı yok

- Sulukule yenileme alanı ile avan proje karşılaştırıldığında, mevcutta 12 olan yapı adası, 24 adaya çıkarılmış, özgün ada morfolojisi ve sokak rejimi değiştirilmiş, korunmamıştır.

- Kamu kullanımına ayrılmış Bostan Alanı Yenileme Avan Projesi kaldırılmış, yapılaşmaya açılmış, sokak karakterleri değiştirilmiştir.

- Ada ortaları dışında, yeşil alanlara, parklara yer verilmemiştir.

- Sokak dokusuna, tescilli yapılara uygun olmayan 3- 4 katlı yeni yapı tipolojisi oluşturulmuştur.

- Projenin 5366 Sayılı Kanunda öngörülen amaçların gerçekleştirilmesine hizmet edecek nitelikte bulunmadığı ve kamu yararına uygun olmadığı görüş ve kanaatine varıldı.
Fatih Belediyesinin evlerine 50-80 bin TL değer biçerek Romanları yüzyıllardır yaşadıkları bölgeden çıkarmasının ardından inşa edilen lüks villalar, 650 bin TLden satışa çıkmıştı.
Hürriyet/Ali Dağlar


Geri Dön