26 / 04 / 2024

TOKİ'nin tasarım yarışması büyük ilgi görüyor

TOKİ'nin tasarım yarışması büyük ilgi görüyor

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) ilk kez açtığı proje tasarım yarışması büyük ilgi görüyor



Toplu Konut İdaresi'nin 65 bin konutun yapılacağı İstanbul-Kayabaşı için açtığı mimari tasarım yarışmasına şimdiye kadar 120 proje sunuldu. Yarışma için projeler 29 Nisan'a kadar gönderilebilecek. TOKİ, özel sektör ile birlikte toplam 60-65 bin konutun yapımını planladığı İstanbul Kayabaşı için mevcut olanaklar çerçevesinde konut üretim hedefleri ve maliyetlerini dikkate alarak, projelerde çeşitlilik sağlamak amacıyla ilk kez ulusal mimari tasarım yarışması düzenledi.

Sürekli gelişerek değişen toplumsal, kültürel ve kişisel kullanıcı gereksinimlerini ve beklentilerini düşünüp yorumlamaya, "yeni yaşam çevreleri, kentsel tasarım, konut mimari tasarımı ve konut yapım sistemleri" konusunda yenilikçi önerileri geliştirmeye yönelik yarışma, mimarlar odaları üyelerine açık. Yarışmacılar, İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan Kayabaşı toplu konut bölgesi için öneri geliştirecek. Yarışma duyurusunda, mimarlardan, "doğal, ekolojik ve enerji duyarlılığı göz önünde bulundurularak engelsiz, güvenli, ekonomik, sürdürülebilir, mesleki ve bilimsel etik açısından toplumsal tutarlılığı olan çevre ve yapı önerileri geliştirmeleri" bekleniyor.

Yarışmacılar ayrıca, kentsel tasarım çerçevesinde, bu bölge ile ilgili öneri ve mimarisini geliştirecekleri konut tiplerinin söz konusu bölgedeki yapı adalarında nasıl var olacağı ile ilgili çizimlerini de hazırlayacak. Ulusal nitelikli yarışma için kayıtlar 18 Şubat'ta başladı. Yarışmaya katılacaklar, şartnameyi TOKİ'den 50 TL bedel ile alabilecek. Yarışma sonuçlarının 11 Mayıs'ta açıklanması öngörülüyor. Yarışmada dereceye giren projeler, 16-22 Mayıs günlerinde Milli Kütüphane'de sergilenecek. Yarışmada, 8 eşdeğer eser belirlenecek ve bunların her birine 40 biner TL ödül verilecek.

Ayrıca, belirlenecek 8 eser de 10 biner TL karşılığında alınacak. Bedeli ödenen projeler TOKİ'ye ait olacak ve  TOKİ  bu tasarımları, gerek Kayabaşı'nda gerekse diğer projelerde uygulayacak. Şimdiye kadar 400 bin civarında konutun inşaatını üstlenen TOKİ, bütün projelerde aynı tasarımları uyguladığı "sabun kalıbı gibi konutlar ürettiği" gerekçesiyle eleştiriliyordu. İlk defa açılan ulusal konut tasarımı projesi ile uygulamalarda farklılık ve çeşitlilik yaratılması da hedefleniyor.

Kayabaşı, benzerlerinden çok farklı olacak

Toplam 200-250 bin nüfusun yaşayacağı şekilde düşünülen Kayabaşı'nda, 2 bin 305 yatak kapasiteli 299 bin 700 metre karelik sağlık tesis alanı, 2 bin 247 derslik kapasiteli, 449 bin 417 metre karelik ilköğretim tesis alanı, 500 derslik kapasiteli 100 bin 83 metre karelik kreş alanı, bin 254 derslik kapasiteli 250 bin 733 metre karelik orta öğretim tesis alanı, 246 derslik kapasiteli 49 bin 262 metre karelik meslek lisesi alanı planlandı.

Bölgede, 17 adet Gülhane Parkı büyüklüğünde 2 milyon 839 bin 238 metrekarelik park ve spor alanı, 12 adet İSKİ Genel Müdürlüğü binası büyüklüğünde 300 bin metre karelik teknik altyapı alanı, 8 adet  Ankara  Adliyesi büyüklüğünde 399 bin 850 metre karelik resmi kurum alanı, 16 adet Ali Sami Yen Stadı büyüklüğünde 552 bin metre karelik rekreasyon alanı, 7 adet Atatürk Kültür Merkezi büyüklüğünde 340 bin 850 metre kare kültürel tesis alanı ayrılması öngörülüyor.


Geri Dön