20 / 04 / 2024

TOKİ'ye arazi vergisi muafiyeti geliyor

TOKİ'ye arazi vergisi muafiyeti geliyor

Muhalefetin 'yetkiye doymuyor' diye eleştirdiği TOKİ'ye vergi muafiyeti geliyor. Artık TOKİ'ye ait arazi ve arsalar, arazi vergisinden muaf olacak



Hükümet, muhalefetin `yetkiye doymuyor' diye eleştirdiği Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) vergi muafiyeti getiriyor. TOKİ'ye ait arazi ve arsalar, arazi vergisinden daimi olarak muaf olacak.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda önceki gece Arsa Üretimi ve Değerlendirilmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı tartışmalar arasında kabul edildi. Muhalefetin eleştirdiği tasarıyla mevcut yasadaki Hazine'ye ait `arsa ve araziler' ibaresi kaldırılıyor. Tasarı ile gelen düzenlemeler şöyle:
Vergi muafiyeti: Kamu hizmetine tahsis edilen arazi ve arsalar hariç olmak üzere, TOKİ'nin talebi, Maliye, Bayındırlık ve İskan Bakanları'nın ortak teklifi ve Başbakanın onayı ile belirlenen arsa üretim alanlarında bulunan Hazine'ye ait taşınmazlar ve Hazine adına tescil edilecek taşınmazların mülkiyeti, TOKİ'ye bedelsiz olarak devredilecek. TOKİ'ye ait arazi ve arsalar, arazi vergisinden daimi olarak muaf olacak.
TOKİ'ye devir: Tasfiye halinde Türkiye Emlak Bankası A.Ş.'nin, bankacılık faaliyetleri dışında kalan mal varlıkları ve bu konuda faaliyet gösteren iştiraklerindeki hisse payları bedeli karşılığında TOKİ'ye devredilecek.
Hak talebinde bulunamayacak: Emlak Bankası A.Ş. tarafından TOKİ'ye devredilen varlıklardan ve bu varlıklarla ilgili devirden önce yapılan akitlerden doğan yükümlülükler nedeniyle  TOKİ  ve ortaklıklarından hiçbir hak ve alacak talebinde bulunulamayacak.
Hisse senetli ödeme iptal: KEY Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun gereği, hak sahiplerine, hisse senedi olarak ödeme yapılmayacak, ödeme nakit olacak.
Büyükşehire yetki verilmedi: Büyükşehir belediyelerinin görevleri arasına, finans merkezi olarak kullanılacak alanları belirlemek, bu alanlarda, imar ve parselasyon planlarını, imar uygulamasını, ruhsatlandırma ve denetleme işlemlerini yapmayı da ekleyen madde, önergeyle tasarıdan çıkarıldı.
Yurdagül Şimşek/Radikal


Geri Dön