23 / 04 / 2024

Tokyo Olimpiyat Stadı inşaat planında son durum!

Tokyo Olimpiyat Stadı inşaat planında son durum!

Olimpiyat oylamasının finalinde İstanbul'u geçen Tokyo'da sıkıntı var. Önce 'şehir merkezinde' denilen tesisler 1 saatlik mesafeye taşındı.Ardından da 'çatının açılır kapanır olmasına gerek yok' kararı alındı. Şimdiyse yeni stadyum planından vazgeçildi.



Olimpiyat Komitesi Üyeleri, 2020 Olimpiyatları'nın Tokyo'da yapılması yönünde oy kullandıklarında belki de çoğu şu vaatlere tav olmuşlardı. Oyunların yapılacağı tesislerin yüzde 80'i 8 kilometre çapındaki bir alanda toplanacak, sporcuların rahat etmesi sağlanacak. Eski Olimpiyat Stadyumu yıkılacak yerine maliyeti 2.5 milyar doları bulacak yeni bir stadyum yapılacak. Stadın çatısı da açılır kapanır olacak. Fakat İstanbul-Tokyo mücadelesinde Japonlar lehine oy kullananlar, Tokyo'nun gelecek dönemde karşı karşıya kalabileceği ekonomik sorunları gözden kaçırmış olmalılar. 


Fukuşima felaketinden sonra ekonomisi çöken ve yeniden toparlanma çabaları gösteren Japonya, ekonomik kriz bahanesiyle önce Olimpiyat Köyü içinde yer alacağı açıklanan üç tesisi şehir dışına çıkartma kararı aldı. Örnek olarak söz konusu 'köy'de yapılması beklenen basketbol maçları 1 saatlik mesafedeki Saitama Arena'ya kaydırıldı.


TRİBÜN PREFABRİK 


Daha sonra yeni yapılacak Tokyo Olimpiyat Stadyumu'nun yüzde 35'lik kısmının prefabrik tribünlerden oluşacağı açıklandı. bundan birkaç ay sonra Tokyo, stadın çatısını açılır-kapanır yapmaktan vazgeçti. Neden ise yine maliyet olarak gösterildi.


Kapasitesi 80 bin


Olimpiyat Stadyumu, Tokyo 2020'nin göz bebeği olarak sunulmuştu. İlk projede 80 bin kişilik stadyumun çatısı bisiklet kaskına benzetilmişti.


Şimdi mi pahalı oldu?


Bugün de son olarak bütün stad projesinin yeniden gözden geçirileceği ve yeni stadyumun daha önce açıklandığı gibi 2019 yılına yetişmeyeceği duyuruldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Japon Başbakanı Shinzo Abe, son dönemde artan eleştirilere uzun zamandır kulak verdiğini belirtirken, stadyumun mevcut planının değiştirileceğini ifade etti. 'Sıfırdan başlayacağız' diyen Abe, 2 milyar dolarlık stadın kendileri için fazla maliyetli olduğunu vurguladı.


Madrid'i geçtik finalde kaybettik


Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yapılan oylamada 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yapacak Tokyo  finalde 60, İstanbul ise 36 oy aldı. Aynı gün yapılan bir önceki oylamada İstanbul Madrid'i saf dışı bırakarak Tokyo'nun rakibi olmaya hak kazanmıştı. Tokyo, 2020 Olimpiyatları için sadece 4,9 milyar dolarlık bir kaynak ayırmışt. Tokyo'nun bütçesi, devlet ve özel sektörün bir araya gelmesiyle 19,2 milyar dolara çıkan İstanbul'un bütçesinin neredeyse 3'te 1'iydi.


Akşam



Geri Dön