19 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: İstanbul demir ağlarla örülüyor!

Kadir Topbaş: İstanbul demir ağlarla örülüyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2013 yılında yapılacak yerel seçimler öncesinde yeniden aday olmak istediğini açıklayan ilk başkan oldu. Topbaş, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olacağını da açıkladı.



İstanbul'un ulaşım sorununun büyük oranda 2016 yılında çözülmüş olacağını açıkladı. Dünyanın bir çok şehrinde metroların hükümetler ve ilgili bakanlıklar tarafından yapılmasına rağmen İstanbul'da metroyu büyükşehir belediyesinin yaptığını ve en çok metro yatırımı yapan belediye olduklarını vurguladı.


Topbaş, İkitelli-Bağcılar-Başakşehir metro hattının büyük ölçekte tamamlandığını, test sürüşlerinin devam ettiğini, istasyonlardaki ufak eksikliklerin giderilmesinin ardından açılacağını söyledi.

Kayabaşı Bölgesi'ne ve yeni kurulacak şehre doğru da bir metro hattı çalışmaları olduğunu, bu metro hattına Bahçeşehir ve Esenyurt'tan bir kol eklenmesi üzerinde durduklarını belirtti.


Ümraniye-Üsküdar metro hattında 38 aylık bir zaman sınırlaması ile ihalenin yapıldığını anlattı. İstanbul'da ustalık dönemini talep eden Topbaş'ın gönlünden Ankara'da siyaset ise geçmiyormuş.


"İstanbul'da ulaşım sorunu 2016'da bitecek"


Yerel seçimlerde yeniden aday olacağını açıklayan İstanbul Büyükşehir Beleyediye Başkanı Topbaş, iddialı konuştu: Çalışmalarını tamamladığımız master planıyla 2016 yılı bizim için ulaşımda insanlarımız rahatladığı bir tarih olacak.


*İstanbul'da yaşayanların ulaşım sorunu ile boğuşmayacağı günler için bir tarih verebiliyor musunuz?


Ulaşım master planlarını bitirdik. Bu master planlar çerçevesinde, raylı sistemler, metro, deniz ulaşımı, lastik tekerlekli sistemlerimizin geleceğini tayin ettik. İstanbul'da 641 kilometre bir metro ve raylı sistem ağı öngördük. Bunu tamamladığımız zaman İstanbul'da artık ulaşımda ağırlığın metro ve raylı sistemler olduğu bir dönem yaşanacak.


2016 yılı bizim için ulaşımda şehirde insanlarımız rahatladığı bir dönem, tarih olacak. Bir çok hatlarımız bitmiş olacak, otobüslerimiz tamamlanmış olacak, minibüs sistemleri çok daha değişmiş olacak. Taksiler de daha düzenli ve kontrollü hale gelecek. Kent içindeki ulaşım ciddi anlamda rahatlayacak. Artık ulaşımı çok fazla konuşur olmayacağız.


Özal'dan beri İstanbul'a yeni yol yapılmamış, bu planlarınıza göre İstanbul'a yeni yollar yapılacak mı?


Yol derken, lastik tekerleklilerin kullandığı yol kastediliyorsa, Başbakanımız'ın talimatı ile Ulaştırma Bakanlığı'nın yapmakta olduğu yollar var. Üçüncü köprü ve çevre yolları başta olmak üzere bazı ihaleler yapıldı. Biz de kent içi ağırlıklı olmak üzere trafiğin düğümlendiği yerlerde düğümleri çözecek kavşaklar, alt geçitler yaptık.


 Araç sayısı hızla artarken aynı hızda yol, kavşak, köprü, alt geçit yapabiliyor musunuz?


Göreve geldiğimizde araç sayısı 2 milyon 50 bindi, şu anda 2 milyon 950 binleri geçti. Ekonomik göstergeler iyileşmeye başladığı zaman kentte yaşayan insanların araç edinme hızı da artıyor. İstanbul'da bin kişide 226 kişinin arabası var, Avrupa'da ise bin kişiden 450 kişinin arabası var. Demek ki daha o standardın altındayız. Deniz ulaşımını geliştiriyor, sistemleri birbirine entegre ediyoruz ki İstanbullu bir yerden bir yere gitmek için kendi aracını değil toplu taşıma sistemini tercih etsin. Nüfusun artmasına, araç sayısının 3 milyonlara gelmesine rağmen şu anda İstanbul'da trafik geçmişten daha rahat. Sıkıntı var ama daha rahat bir trafik var. Trafikte kalma süreleri azaldı.


Seda ŞİMŞEK / Haber 7 


Geri Dön