29 / 03 / 2024

Topbaş'tan Validebağ açıklaması: Cami yapılabilir!

Topbaş'tan Validebağ açıklaması: Cami yapılabilir!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, "İtirazımız üzerine 7. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma ve plan iptalini kaldırdı. Yani şu anda 1/5000 planımız geçerli ve burada bu cami yapılabilir hale geldi" dedi.



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Validebağ'da Üsküdar Belediyesi'nin, ilçe ve il müftülüğünün talebi üzerine plan tadilatına girdiklerini ve plan değişikliğine yapılan itiraz üzerine, planın iptali ve yürütmenin durdurulması kararı verildiğini belirterek, "Bizim itirazımız üzerine 7. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma ve plan iptali kaldırıldı. Yani şu anda 1/5000 planımız geçerli ve burada bu cami yapılabilir hale geldi" dedi.


-->> Validebağ'da semt sakinleri mahkemeye itiraz edecek! -->> (Tıkla)


Topbaş, Saraçhane'deki belediye başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Üsküdar'da yapılması planlanan cami inşaatına ilişkin olarak, "Validebağ Korusu'na müdahale var", "Farklı uygulama olacak" şeklinde algı ortaya çıkmasından rahatsız olduğunu ifade etti.


Koruları korumaya ve İstanbulluların kullanımına açmaya özen gösterdiklerini dile getiren Topbaş, "Cami polemiğinin başlaması ayrıca bizi rahatsız eden bir şey. Çünkü böyle bir muhabbet konusunun gündeme düşmesi, bu konuda 'destek verenler', 'destek vermeyenler' şeklinde toplumda bir ayrışmanın ortaya getirilmesi de gerçekten rahatsız edici. Burada yanlış bir anlaşılma, erken davranma, bilgisizlik belki de... Belki de maalesef siyasete malzeme yapmak adına birtakım adımlar atıldığını düşünmekteyim. Gerçekten irdelenmiş, incelenmiş olsaydı bu boyutlara gelmezdi ve bu şekilde bir sürtüşmenin gündeme düşmesini görmezdik" dedi.


"İbadethane için tahsis edilen alan, Validebağ Korusu'nun dışında"


Topbaş, ibadethane için tahsis edilen alanın, Validebağ Korusu'nun tamamen dışında bulunduğunu ve koruyla hiçbir alakası olmadığını belirterek, bin 200 metrekarelik alanın, Üsküdar Belediyesi'nin kendi mülkiyetine tescilini sağladığını ve tapusunu aldığını, daha sonra ilçe müftülüğü "buranın bir ibadethaneye ihtiyacı olduğu" talebinde bulunduğunu anlattı.


Kadir Topbaş, şu bilgileri paylaştı:


"Evveliyatında Üsküdar Belediyesi'nin, ilçe ve il müftülüğünün talebi üzerine biz bu bölgeyle ilgili bir plan tadilatına girdik ve 1/5000 planlarda dini tesis alanı olarak lejantını koyduk, büyükşehir belediyesi olarak. Yaptığımız bu plan değişikliğine yapılan itiraz, planın iptali ve yürütmenin durdurulmasıyla ilgili bir karar getirildi önümüze düştü. İlçe belediyemizin açıklamalarını ve ortamı yakından takip ettik. Başkan (Hilmi Türkmen) birçok alanlarda bunun detaylarını vermeye, anlatmaya, izah etmeye çalıştı. Ayrıca bu konuda itirazı olanlarla sayın başkanın son mutabakatı da 'Yargının vereceği sonuçlara göre karar veririz'e kadar gelmişlerdi.


Kaldı ki biz Büyükşehir Belediyesi olarak yapmış olduğumuz plana sahip çıkma adına yürütmeyi durdurma kararı ve plan iptalinin kaldırılmasıyla ilgili bir itirazımız oldu. Bizim itirazımız üzerine 7. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma ve plan iptalini kaldırdı. Yani şu anda 1/5000 planımız geçerli ve burada bu cami yapılabilir hale geldi. Zaten oradaki diğer taraflar da -diğer deme mecburiyetinde olduğumu ifade etmek istiyorum yoksa taraf yok, hep beraber bu milletin, toplumun bireyleri olarak-oradaki yapıyı, 'Mahkemenin karar vereceği sonuca göre beraberce yapabiliriz'e kadar bir mutabakat olduğunu gördük. Yargının verdiği kararlara uymak zorundayız. İtiraza yol açan değerlendirmeler sonucunda mahkeme, verdiğimiz belgelerle mahkeme daha önce alınan kararın iptaline karar vermiş durumda."


AA




Geri Dön