24 / 04 / 2024

Topçu Kışlası son durum!

Topçu Kışlası son durum!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Taksim Meydanı ve Topçu Kışlası Projesi’ne 2015-2019 Stratejik Planı’nda bütçe ayırdığının ortaya çıkmasının ardından Topçu Kışlası projesi için tartışmalar yeniden başladı...



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Taksim Meydanı ve Topçu Kışlası Projesi’ne 2015-2019 Stratejik Planı’nda bütçe ayırdığının ortaya çıkmasının ardından, İBB Şehir Planlama Müdürlüğü de hazırladığı taslakta Gezi Parkı ve Taksim Meydanı’nı 1/5000 ölçekli imar planı dışına çıkardı. Plan dışı bırakılan alanla ilgili olarak kesinleşmiş yargı kararı olduğunu belirten Mücella Yapıcı, “Danıştay’ı baskı altına alıp karar düzeltmeyi uman bir hâl var” diye konuştu.


Yeni planda yapılacak düzenlemeleri tartışmak üzere Beyoğlu Belediyesi’nde katılım toplantısı düzenledi. 17 Temmuz 2014 tarihinde düzenlenen ilk toplantının ardından dün düzenlenen ikinci toplantıda Beyoğlu’nda yapılacak yeni plan masaya yatırıldı. Toplantıya katılan eski Mimarlar Odası Genel Sekreteri Mücella Yapıcı konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, plan notu ve plan raporu olmayan “ciddiyetsiz” bir belge ile karşılaştıklarını söyleyerek “Skandal niteliğinde bir şey ile karşılaştık. Beyoğlu’nun kalbi olan Taksim Meydanı ve Gezi Parkı plan sınırları dışına çıkarılmıştı. Üzerinde bembeyaz bir leke vardı. Ne park görünüyordu ne meydan” dedi.


Taksim Meydanı ve Gezi Parkı ile ilgili kesinleşmiş bir dava sonucu olduğunu hatırlatan Yapıcı, söz konusu alanın referandum konusu olamayacağını belirtti. Yapıcı sözlerine şöyle devam etti: “Her ne kadar Danıştay’ın düzeltme kararı bekleniyorsa da yargı kararı kesinleşmiştir. Fakat cumhurbaşkanının yargıyı açıktan vatan hainliği ile tehdit ettiği bir noktada karşımıza beyaz bir lekeyle çıkan plan skandal niteliğindedir. Bu karar ‘2 kere 2, 5 eder mi’ diye sorulacak bir referanduma doğru götürmenin bir yolu olabilir. Danıştayı tekrar baskı altına alıp karar düzeltmeyi uman bir hâl var.”


Taraf


Geri Dön