19 / 04 / 2024

Topkapı Sarayı ek binalarla büyüyecek

Topkapı Sarayı ek binalarla büyüyecek

Topkapı Sarayı'nda bulunan askerÜ® depoların Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilme kararının ardından tarihÜ® dokusunu yitirmemiş eserler sarayda rahatlıkla sergilenebilecek.



Maliye Bakanı Mehmet şžimşek, geçen hafta sarayın içindeki 19 tarihÜ® binanın 3 ay içinde boşaltılarak müze olacağını duyurmuştu. İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Topkapı Sarayı ve çevresindeki askerÜ® binaların tamamen kendilerine devredilmesiyle yeni bir düzenleme yapacaklarını söyleyerek, tarihÜ® eserlerin sergilenmesi ile ilgili yer ve depo sıkıntılarının kalmayacağını ifade etti. İlk etapta saltanat arabaları, silah seksiyonu ve padişah elbiseleri müzelerini açacaklarını belirten Bilgili, 'Sur-u Sultani dediğimiz Topkapı Sarayı'nda uluslararası bir sergi alanı oluşturacağız. Sur-u Sultani'yi, farklı kurumlar tarafından kullanılan binalardan tamamen tahliye ettikten sonra yapacağımız düzenlemelerle turistler sarayı bir haftada ancak gezebilecek.' dedi.

Sur-u Sultani bölgesine, zaman içinde saraya ait olmayan bazı binalar yapıldığını kaydeden Bilgili, saraya ait birçok binanın farklı kamu kurum ve kuruluşları tarafından kullanıldığını söyledi. Topkapı Sarayı'nı 'saray müze' olarak düşündüklerini kaydeden Bilgili, 'Topkapı Sarayı'nın bir kısmı, depo olarak kullanıldığı için kapalı duruyor. Halbuki depo olarak kullanılan yapılarımız da birer tarihÜ® eser.' diyerek, depoların dolu olmasıyla kıymetli binaları gün yüzüne çıkaramadıklarını kaydetti. Bilgili, askerÜ® depoların devredilmesiyle hem tarihÜ® eserleri sergileme hem de tarihÜ® binaları turizme kazandırma imkanına sahip olacaklarını söyledi.
Zaman/Yasin Kılıç
 


Geri Dön