29 / 03 / 2024

Topkapı Sarayı'ndaki tuvaletleri Çanakkale Seramik yeniledi!

 Topkapı Sarayı'ndaki tuvaletleri Çanakkale Seramik yeniledi!

Topkapı Sarayı'nda ziyaretçilerin kullandığı 11 tuvalet, Çanakkale Seramik'in Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yürüttüğü ortak proje kapsamında yeniledi





     Kale Grubu Yapı Ürünleri Grubu Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı İhsan Karagöz, tuvaletlerin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Çanakkale Seramik'in İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ile imzaladığı protokol kapsamında gerçekleşen yenileme çalışmalarının tasarım aşaması dahil olmak üzere 2 ay sürdüğünü söyledi. 

     Karagöz, Babüssade ve Akağalar bölümündeki 11 tuvalette yapılan çalışmalarda bazı seramiklerin işlemelerinde saf altın ve platin kullanıldığını belirtti. 

     Tuvaletlerin yenilenmesinde kullanılan bazı seramik ve yer kaplamalarının proje kapsamında tasarlandığını aktaran Karagöz, Akağalar bölümündeki çalışmaların iç mekan değişikliğini de içerdiğini, mekanın orijinallığının bozulmaması için de bazı aşamalarda restoratör yardımı alındığı anlattı. 

     Karagöz, tasarımcı Zeynep Fadıllıoğlu ile de çalıştıklarını dile getirerek, şunları kaydetti: 

     ''Dünyanın en görkemli ve ihtişamlı müzelerinden biri olan Topkapı Sarayı her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinden milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. Osmanlı kültürü ve mirasının en önemli temsilcisi olan Topkapı Sarayı'nın, o dönemin kültürünü ve geleneksel öğelerini yansıtan serimiz 'Saraylı Koleksiyonu' ile sarayın tuvaletlerinin yenileme çalışmaları yaptık. Saraydan çok fazla ilham aldık, saraya da verecek bir şeylerimiz olmalı dedik.'' 

     İhsan Karagöz, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Haluk Dursun'un yoğun programı nedeniyle toplantıya katılamadığını söyledi. 

     Çanakkale Seramik yöneticileri, daha kapsamlı bir çalışma yapılacağından Harem bölümündeki tuvaletleri yenileme çalışmasının daha sonra yapılacağını bildirdi. 

     Toplantının ardından yenilenen tuvaletler basın mensuplarına gezdirildi. 

AA


Geri Dön