26 / 04 / 2024

Topkapı ve Cevizlibağ devasa rezidanslar bölgesi olacak

Topkapı ve Cevizlibağ devasa rezidanslar bölgesi olacak

Topkapı ve Cevizlibağ bölgesi, önümüzdeki, birkaç yıl içinde devasa rezidans projelerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor



Bölgede şu anda inşaat ve planlama aşamasında olan projelerin toplam yatırım değerinin 500 milyon doları aşaması bekleniyor. 

İstanbul'un 10 binin üzerinde imalathane ve işyeriyle en büyük sanayi bölgesi olan Topkapı ve Cevizlibağ bölgesi, son dönemde bu kimliğini yavaş yavaş terk diyor. Zeytinburnu ilçesi sınırlarında yer alan Topkapı ve Cevizlibağ bölgesi, önümüzdeki, birkaç yıl içinde devasa rezidans projelerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bölgede şu anda inşaat ve planlama aşamasında olan projelerin toplam yatırım değerinin 500 milyon doları aşaması bekleniyor. Yeşil İnşaat'ın Türkiye'nin en yüksek binası olmasını planladığı plazası, Garage İnşaat'ın 35 katlı rezidans kulesi, Beyaz İnşaat'ın dört farklı rezidans projesi, Ofton İnşaat'ın 30 katlı bir plaza projesi, Kale Kilit'in eski MAN Fabrikası'nın arazisine yapmayı planladığı rezidans, ofis, alışveriş merkezi ve otelden oluşan karma projesi, bölgede gerçekleştirilecek olan projelerden birkaçını oluşturuyor.

Birçok yeni ruhsat alındı

Bölgede şu anda faaliyette olan birçok çok fabrika ve imalathane yer alıyor. Bölgede şu anda faaliyette olan fabrikaların başında ise Şişecam ve Ülker geliyor. Zeytinburnu Belediyesi'nin bölgeye ilişkin yaptığı çalışmalar ışığında faaliyette olan sanayi tesislerinin birkaç yıl içinde bölge dışında taşınması gündemde.

Zeytinburnu Belediyesi yetkilileri bölgeye ilişkin 1/5000'lik planların Belediye Meclisi ve Yenileme Kurulu'ndan geçtiğini hatırlatarak, bu planların İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden onay beklediğini ifade ediyorlar. Bölgede birçok yeni ruhsat iznin alındığına da işaret eden yetkililer, bu konuda, "Rezidans projeleri şu anda yoğunlukta; ancak alışveriş merkezleri, oteller ve ofisler de planlanıyor." şeklinde bilgi verdiler. Bölgede yatırıma soyunan şirketler ve projeleri şunlar

SİNPAŞ:  Kısa bir süre önce Topkapı'daki Ülker Fabrikası'nın hemen yanında, Sinpaş Topkapı İş Merkezi projesine başladıklarını hatırlatan Sinpaş Yapı Ganal Müdürü Ahmet Çelik, projenin portföylerindeki Flatofis gibi alt katlarda perakende mağazalarının, üst katlarda ise ofislerin yer alacağını belirtti. Çelik, 24 bin metrekate kiralanabilir alana sahip Topkapı'daki ticari gayrimenkul projeninin yaklaşık 20 milyon dolara mal olacağını kaydederek, projenin Nisan 2010'da tamamlanmasını planladıklarını söyledi.

GARAGE GROUP: Bölgede yatırama soyunan şirketlerden bir diğeri olan Garage Group, Cevizlibağ ile Merter arasında 35 katlı bir gökdelen projesi planlıyor. Garage İnşaat'ın 5 yeni projesinden birinin Garage Tower Merter olduğu geçtiğimiz aylarda açıklanmıştı. Garage Tower, 35 katlı ve 130 metre yüksekliğinde olacak. Garage Tower'ın yatırım tutarı 75 milyon dolar. Proje, 270 konuttan, 41 iş yerinden, oluşacak. Konutların büyüklükleri, 90 metre kare ile 208 metre kare arasında değişecek.

YEŞİL İNŞAAT: Beylikdüzü'nde, tamamlandığında 9 bin konutluk bir proje olacak Innovia'nın inşaatını yapan ve üçüncü etaba başlayan Yeşil İnşaat, Yeşil Kundura'nın Cevizlibağ'da E-5 üzerinde yer alan plazasının bitişiğinde yer alan araziye de 270 metrelik bir gökdelen yapmayı planlıyor. 55-56 katlı olması beklenen proje için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden izin beklediklerini açıklayan Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, "İzin çıkarsa Türkiye'nin en yüksek binasını yapmayı planlıyoruz. Sapphire'i geçmek istiyoruz" demişti. Yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırım yapılması hedeflenen projedeki rezidans bölümünde 200 daire olacak ve aynı kulede otel de yer alacak. Engin Yeşil, "Projeye 2010 yılında başlamayı planlıyoruz. Bölgede imar sorunu bulunmuyor" ifadelerini kullanmıştı.

KALE KİLİT: Kale Özgür Evler projesi ile konut sektörüne adım atan Kale Kilit Grubu, önümüzdeki dönemde Topkapı'da bulunan eski MAN fabrikasının olduğu araziye ofis, alışveriş merkezi ve otel inşa etmeyi planlıyor. Projenin yatırım maliyetinin 100 milyon doların üstünde olması bekleniyor.

OFTON İNŞAAT: Yine Cevizlibağ-Merter hattında, E-5 üzerinde Ekmel Beton'a ait arazide bulunan ve neredeyse 25 yıldır hayalet bina gibi duran yapıdaki sorunların da giderildiği öğrenildi. Ofton İnşaat buraya 30 katlı bir plaza yapacak.

NAKLİYE AMBARLARI: İstanbul Nakliyeciler Ambarları İşletme Kooperatifi'ne (NAKO) ait 128 dönüm büyüklüğündeki araziye Hanjin&Tiger firmasının, 200 milyon dolarlık teklif verdiği belirtildi. Arazi için 250 milyon dolardan kapıyı açan NAKO yönetimi, pazarlık konusunda 225 milyon dolara kadar inmiş durumda. 180 firmanın 245 ünitede faaliyet gösterdiği Ambarlar Sitesi'nin kurulu olduğu arazi için kooperatifin yönetim kurulunun 200 milyon dolarlık teklifi değerlendirdiği, satış bedelinin yüzde 50'sinin peşin ödenmesi durumunda satışa onay vereceği kaydediliyor. Güney Koreli firma; Ambarlar Sitesi'nin yerine her biri 48'er katlı 4 bloktan oluşan bir rezidans projesi planlıyor. Öte yandan Ambarlar Sitesi'nin yer aldığı 128 dönüm büyüklüğündeki arazi üzerinde 2.09 oranında emsal bulunuyor. Kat izninin serbest oldu arazi ili ilgili Güney Koreli firmanın bir avam proje hazırlayarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne sunduğu belirtiliyor.
Ekonomist/Okhan Şentürk


Geri Dön