19 / 04 / 2024

Toplu taşıma yolu uygulaması bugün başlıyor!

 Toplu taşıma yolu uygulaması bugün başlıyor!

İstanbul’da sadece toplu taşım araçlarının kullanacağı ‘Toplu Taşıma Yolu’ uygulaması bugün başlıyor. Projenin İstanbul trafiğini önemli ölçüde rahatlatması bekleniyor



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşımayı rahatlatmak için düzenlediği, sadece toplu taşım araçlarının kullanacağı “Toplu Taşıma Yolu (Bus Lane) uygulaması bugün başlıyor. Trafik yoğunluğunu azaltmak ve toplu taşımayı kolaylaştırmak amacıyla birçok ülkede uygulanan “Toplu Taşıma Yolu” projesinin günden güne artan trafik sorununa önemli bir rahatlama getirmesi bekleniyor. İlk başlarda sadece pilot bölgelerde uygulanacak sistem başarıya ulaştığı takdirde yaygınlaştırılacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş proje için  ” Türkiye’de ilk defa yapılan uygulama bu. Avrupa’da gözlemleyip takip ettiğimiz uygulamaydı. Bariyerlerle yolu ayırmıyoruz, sabah 07.00-10.00 akşam  16.00-20.00 saatleri arasında otobüsler geçebilecek. Bu da toplu taşımayı özendirmek adına yaptığımız birşey.  Tüm bu çalışmalar İstanbullu’nun ulaşımını kolaylaştırmak için.” dedi.


Kameralarla denetlenecek

Topbaş, ayrıca otobüslerin ışıklı kavşaklara yüz metre yaklaştığında ışığın yeşile dönmesiyle trafiğin daha akışkan olabileceği bir sistem üzerinde  uzmanların çalıştığını söyledi.  Çalışmaların Elektronik Denetleme Sistemi’ndeki  kameralarla denetleneceğinin altını çizen Topbaş,”Bu çalışmalar dahilinde, ABD’deki gibi termal kameralar ile  denetlenen otomobillerin en az 3 yolcu ile geçebileceği bir  sistemi de getirebiliriz.” dedi. İstanbul’da otomobillerin doluluk oranının ortalama 1.5 kişi olduğuna dikkati çeken  Topbaş, ”saatte bir şeritten bin 200 araç geçtiğine göre, saatte  bir yerden bir yere geçen yolcu sayısı 2 bin kişi bile değil. Çokca şeritler bile  yapsanız İstanbul’un bir yerden bir yere naklini sağlayamazsınız” ifadesini kullandı.


Sistem nasıl işleyecek?

-  Bugünden geçerli olmak üzere  Millet Caddesi; Topkapı-Aksaray her iki yöndeki sağ şerit İETT ve Özel Halk Otobüslerine tahsis edildi.

-  Şirinevler-Mahmutbey yolu da sadece İETT, Özel Halk Otobüsleri ve Minibüsler tarafından kullanılacak.

-  Uygulama trafiğin yoğun olduğu saatlerde yapılacak, bunun dışında diğer araçların kullanımına açık olacak.

- Hafta içi sabah 0700.-10.00, akşam 16.00-20.00 saatleri arasında uygulanacak.

-  Uygulama saatleri ve giriş çıkışlara ait düzenlemeler, şeritlerde yatay ve düşey işaretlemeler yapıldı.

-  Toplu ulaşım araçları haricinde yola giren ve park yapan araçlar, EDS kameraları ve Emniyet Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından denetlenecek.

-  Belirtilen saatler içinde sağ şeritlerde yükleme-boşaltma ve parklanma yapılmayacak.

-  Şerit başlangıcında, bilgilendirme levhaları ile sürücülere gerekli uyarılar yapılacak, kurallara uymayan sürücüler EDS ile tespit edilerek cezai müeyyide uygulanacak.

-  Söz konusu şeritlerde taksiler sadece duraklarda yolcu indirip bindirebilecekler.

-  Araç sahiplerinin toplu taşımayı seçmesinden dolayı yıllık 650.000 litre yakıt tasarrufu ile karbondioksit salınımında 1500 ton azalma olacağı hesaplanıyor.


Geri Dön