23 / 04 / 2024

Toplu yapı denetçisi nasıl seçilir?

Toplu yapı denetçisi nasıl seçilir?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince yönetim plânında başka türlü düzenlenmedikçe, her blok ve ortak alanlar için yönetici ve denetçi atanabiliyor. Peki, toplu yapı denetçisi nasıl seçilir?



Toplu yapı denetçisi nasıl seçilir?

Bir veya birden çok imar parseli üzerinde, belli bir onaylı yerleşim plânına göre yapılmış veya yapılacak, alt yapı tesisleri, ortak kullanım yerleri, sosyal tesis ve hizmetler ile bunların yönetimi bakımından birbirleriyle bağlantılı birden çok yapı, toplu yapı olarak ifade ediliyor.


Toplu yapıların nasıl yönetileceği, yönetimin nasıl denetleneceği Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, toplu yapı denetçisi nasıl seçilir?


Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince yönetim plânında başka türlü düzenlenmedikçe, blok kat malikleri kurulu blok için, toplu yapı temsilciler kurulu ise toplu yapı kapsamındaki bütün ortak yapı, yer ve tesisler için yönetici ve denetçi atar.


Ayrıca, blok niteliğinde olmayan yapıların yer aldığı parseldeki kat malikleri kendilerine özgülenen ortak yer ve tesisler için de yönetici ve denetçi atanıyor. Peki, toplu yapı denetçisi nasıl seçilir?


Blok yöneticisi ve denetçisi, bloktaki kat maliklerinin; blok niteliğinde olmayan yapıların ortak yer ve tesisleri için yönetici ve denetçi, bu yapılardaki kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından seçilir. 


Toplu yapı kapsamındaki bütün ortak yapı, yer ve tesisler için yönetici ve denetçi ise, toplu yapı temsilciler kuruluna katılan yönetici ve temsilcilerin, yönettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısının salt çoğunluğunun oyu ile atanır.



Toplu yapılarda yönetim planı değişikliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön