25 / 04 / 2024

Toplu yapı yönetim planı!

Toplu yapı yönetim planı!

Toplu yapılar ile ilgili yasal hükümlere yer verilen Kat Mülkiyeti Kanununa göre, toplu yapı yönetim planı nasıl hazırlanıyor? İşte toplu yapı yönetim planı ve planın değişikliği ile ilgili esaslar...



Toplu yapı yönetim planı!

Toplu yapıların yönetimi, ana yapıda ortak yerleri bulunan blok yapıların her biri, kendi sorunlarına ve yalnız o bloğa ait ortak yerlere ilişkin olarak, o blokta bulunan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan blok kat malikleri kurulu tarafından sağlanıyor.


Yönetim planında blokların ve blok niteliğinde olmayan yapıların idare tarzı ayrıca belirtiliyor. 


Yukarıda da belirttiğimiz gibi, toplu yapı kapsamındaki ortak yapı, yer ve tesisler, bu kapsamda yer alan bağımsız bölüm maliklerinden oluşan toplu yapı kat malikleri kurulunca yönetiliyor. 


Yönetim tarzı ise, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartıyla, bu kurul tarafından kararlaştırılıyor. Söz konusu yönetim planı ve değiştirilmesi ile ilgili hükümler, Kat Malikleri Kanunu kapsamında 70. maddede sıralanıyor.


Bu maddeye göre, yönetim plânı, toplu yapı kapsamındaki bütün kat maliklerini bağlayıcı niteliğe sahip oluyor.


Madde 70 – 

Yönetim planı ve yönetim planının değiştirilmesi

Toplu yapı kapsamındaki yapı ve yerler için tamamını kapsayan bir tek yönetim plânı düzenlenir. Yönetim plânı, toplu yapı kapsamındaki bütün kat maliklerini bağlar. Yönetim plânının değiştirilebilmesi için, toplu yapı temsilciler kurulu üyelerinin temsil ettikleri bağımsız bölümlerin tam sayısının beşte dördünün oyu şarttır.


Geçici yönetimle ilgili yönetim planı hükümleri, toplu yapı alanındaki bağımsız bölüm maliklerinin beşte dördünün oylarıyla değiştirilebilir.



Toplu yapı yönetimi!
Toplu Yapı Kanunu!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön