26 / 04 / 2024

Toplu yapılarda kat irtifakı nasıl kurulur?

Toplu yapılarda kat irtifakı nasıl kurulur?

Kat irtifakı, inşaat çalışmaları henüz başlamamış veya inşaatı devam eden yapılar için kurulan mülkiyet çeşididir. Peki toplu yapılarda kat irtifakı nasıl kurulur diyorsanız yanıtı haberimizde...



Toplu yapılarda kat irtifakı nasıl kurulur?

Kat irtifakı, bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkına deniyor.


Söz konusu hak toplu yapılar için 16 Ağustos 2008 tarihinde 26969 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Toplu Yapılarda Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Tesisine Dair Yönetmelik kapsamında şu şekilde ele alınıyor;


Kat irtifakının kurulması

MADDE 7 – 

(1) Toplu yapı kapsamında olup, henüz yapı yapılmamış veya yapısı tamamlanmamış bir imar parseli üzerinde kat irtifakının kurulması ve tapu kütüğüne tescil edilmesi için, o imar parselinin malikinin veya ortak maliklerinin, 6 ncı maddenin (1) numaralı fıkrasının (a) bendine uygun vaziyet plânını da ihtiva eden mimarî proje, (c) bendindeki yönetim plânı, (ç) bendindeki liste ve yapı ruhsatı ile birlikte tapu idaresine müracaatta bulunması gerekir.

              

(2) Tamamlanan yapılara ilişkin kat irtifaklarının kat mülkiyetine çevrilmesi maksadıyla yapılacak tescil, gayrimenkulün malikinin veya ortak maliklerince talepte bulunulması üzerine; kat irtifakının tesciline ilişkin resmî senete, 6 ncı maddenin (1) numaralı fıkrasında sayılan belgelere ve anagayrimenkulün bağımsız bölümlerinin, evvelce verilmiş olan mimari projeye ve vaziyet plâna uygunluğunun idarece tasdik edilmesine istinaden yapılır.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön