19 / 03 / 2024

Toplu yapılarda kat irtifakına geçiş!

Toplu yapılarda kat irtifakına geçiş!

Bir arsa üzerinde inşa edilen yapılar için kat irtifakı alınabiliyor. Toplu yapılarda kat irtifakına geçiş nasıl yapılır? İşte Kat Mülkiyeti Kanunu esasları..



Toplu yapılarda kat irtifakına geçiş!

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, beş veya daha fazla kişi tarafından üzerinde bir veya birden çok yapı yaptırılmak amacıyla birlikte bir arsa edinilmiş olması ve pay sahiplerinden en az beşte dördünün kat irtifakına geçiş konusunda aldığı karara uyulmaması halinde, karara uymayan pay sahiplerinin gayrimenkuldeki paylarının iptaline ve bu payların, isteyen diğer pay sahipleri adına tesciline sulh mahkemesi tarafından aşağıdaki şartlarla karar verilir:

 

a) Müşterek gayrimenkulün yukarıda belirtilen amaçla edinildiğinin ispat edilmiş olması,

 

b) Müşterek maliklerin yukarıda açıklanan çoğunluğunun kat irtifakına geçiş kararına veya bununla ilgili

yükümlülüklere noterlikçe yapılan tebligata rağmen iki ay içinde uyulmamış olması,

 

c) Karara uymayan müşterek maliklerin paylarının mahkemece tespit edilen rayiç bedelinin mahkeme veznesine depo edilmesi.


Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma izin belgesi alınmış yapılarda, kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya yapı kullanma izin belgesinin yetkili idarece tapu idaresine gönderilmesi üzerine zorunlu deprem sigortası poliçesi dâhil başkaca hiçbir belge aranmaksızın kat mülkiyetine resen geçilir.



Toplu yapılarda toplantı ne zaman yapılır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön