24 / 04 / 2024

Toplu yapılarda kat mülkiyeti kanunu!

Toplu yapılarda kat mülkiyeti kanunu!

Toplu yapılarda kat mülkiyeti nasıl kuruluyor? Toplu yapılarda kat mülkiyeti kurulurken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte toplu yapılarda kat mülkiyeti kanunu kapsamındaki kat mülkiyeti maddeleri...



Toplu yapılarda kat mülkiyeti kanunu!

Toplu yapılarda, kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulabilmesi için onaylı ve geçerli olan yapı ruhsatı bulunması gerekiyor. Ayrıca kat mülkiyeti tesisinde, yapı kullanma izin belgesi aranıyor.


Toplu yapılarda kat mülkiyeti kanununa göre, toplu yapı kapsamındaki imar parsellerinin herbirinde, toplu yapı bulunması hâlinde, her imar parseli kat irtifakı ve kat mülkiyetinin tesisinde ayrı ayrı dikkate alınıyor. 


Ancak, toplu yapı, birden fazla imar parseli üzerinde yer alıyor ise, münferit parseller üzerinde toplu yapı hükümlerine tabi olacak şekilde kat mülkiyeti ilişkisi kurulamaz. Bu durumda kat mülkiyetine geçilirken toplu yapının yer aldığı bütün parseller bir bütün olarak işlem görür. Toplu yapılarda kat mülkiyetinin kurulması ile ilgili diğer bilgiler, toplu yapılarda kat mülkiyeti kanununda şu şekilde sıralanıyor.


Kat mülkiyetinin kurulması

MADDE 6 – 

(1) Kat mülkiyeti kurulması için, toplu yapı kapsamındaki yapıların ve bu yapılara hizmet veren alt yapı tesisleri, ortak kullanım yerleri, ve sosyal tesislerin tamamlanması ve gayrimenkulün malikinin veya ortak maliklerinin, aşağıda sayılan belgeler ile birlikte ana gayrimenkulün kat mülkiyetine çevrilmesi hususunda tapu idaresine müracaatta bulunmaları gerekir.


a) Anagayrimenkulde, yapıların onaylı yapı ruhsatı eki mimarî projesine uygun olarak, yapıların konumları, ortak nitelikteki yerler ve tesisler, bunların kullanılış amaç ve şekilleri, toplu yapı kapsamındaki parsel veya parsellerin tamamını kapsayacak şekilde, imar plânı hükümlerine ve parselasyon plânlarına uygun olarak hazırlanmış vaziyet plânı, yapıların dış cepheler ve iç taksimatı, bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız bölümlerin konumu ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerlerleri ile oranlı arsa payları ve bağımsız bölümlerin yapı inşaat alanı da açıkça gösterilmek ve her bağımsız bölümün birden başlayıp sıra ile giden numarası da belirtilmek suretiyle, proje müellifi mimar tarafından yapılan ve gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından imzalanan idarece onaylanan mimarî proje.


b) Toplu yapıya ait yapı kullanma izin belgeleri.


c) Toplu yapı kapsamındaki yapı ve yerlerin tamamı için hazırlanmış bir tek yönetim plânı.


ç) Her bağımsız bölümün arsa payını, nevini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını ve var ise eklentisini gösteren ve anagayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanmış olan, ruhsat düzenlemeye yetkili idarece onaylanan ve noterce tasdik edilen liste.



Toplu Yapı Kanunu!
Toplu yapılarda kat mülkiyeti ve kat irtifakı tesisine dair yönetmelik!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön