24 / 04 / 2024

Toprak dolgu projesi nedir?

Toprak dolgu projesi nedir?

Toprak dolgu projesinde ön izin verildiği ilgili belediyeye bildirilerek, onaylı ön izin taahhüt senedi alınır, ancak yer teslimi yapılmıyor. Peki, toprak dolgu projesi nedir? İşte yanıtı...



Toprak dolgu projesi nedir?

Ormanlık alanda madencilik faaliyetlerinin sona ermesi neticesinde idareye teslim edilen veya terk edilen doğal yapısı bozulmuş maden sahalarının orman yetiştirilmek üzere doldurularak ağaçlandırmaya hazır hale getirilmesi için dolgu öncesi ve dolgu sonrası nihai kodları gösterir, çevresindeki topografik yapı ile uyumlu dolgu sonrası rehabilite işlemini de içeren projeye deniyor.


Toprak Dolgu İzin İşlemleri

Toprak dolgu müracaatı ve ön izni

MADDE 12 – (1) Madencilik faaliyetleri sonrasında idareye teslim edilen veya terk edilen doğal yapısı bozulmuş orman alanlarında, orman yetiştirilmek üzere hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları ile doldurularak ağaçlandırılmaya hazır hale getirilmesi amacıyla büyükşehir mücavir alanlarında büyükşehir belediyelerine, diğer yerlerde ise il ve ilçe belediyelerine bedeli karşılığında Bakanlıkça uygun görülenlere izin verilir.


(2) Büyükşehirlerde büyükşehir belediyeleri, diğer yerlerde ise il veya ilçe belediyeleri talep yazılarına, toprak dolgu alanını gösteren 1/25000 ölçekli haritasını ve koordinat listesini ekleyerek bölge müdürlüğüne müracaat eder.


(3) Müracaat değerlendirilir ve heyet tarafından ön izin raporu düzenlenir.


(4) Kesin izin verilmeden önce; ilgili kanunlar uyarınca alınması gereken görüş, belge ve muvafakatların alınması, proje ve haritaların düzenlenmesi için Bakanlıkça uygun görülenlere yirmi dört aya kadar ön izin verilebilir. Talep halinde on iki ay ek süre verilebilir.


(5) Ön izin verildiği ilgili belediyeye bildirilerek, onaylı ön izin taahhüt senedi alınır, ancak yer teslimi yapılmaz, hiçbir faaliyete müsaade edilmez.


(6) Ön izin, talep sahibinin vazgeçmesi veya kesin izin için istenen belgelerin süresi içinde tamamlanmaması halinde iptal edilerek ilgiliye tebliğ edilir.


Toprak dolgu kesin izni

MADDE 13 – (1) Talep sahibi belediye, talep yazısına;


a) 1/25000 ölçekli haritasını,


b) Meşcere haritasını,


c) 1/1000 veya uygun ölçekli vaziyet planını,


ç) Koordinat listesini,


d) Orman kadastro haritasını,


e) ÇED belgesini,


f) Dolgu öncesi ve dolgu sonrası nihai kodları gösterir çevresindeki topoğrafik yapı ile uyumlu ve orman idaresinin uygun göreceği toprak dolgu projesini,


dört takım ekleyerek bölge müdürlüğüne kesin izin için müracaat eder.


(2) Bölge müdürlüğü yapılan müracaatı öncelikle evrak üzerinde inceler, eksiklikler varsa on işgünü içerisinde müracaat sahibine bildirir. Eksiklikler tamamlanıncaya kadar talep değerlendirmeye alınmaz. Evrakın tam olması halinde heyet tarafından arazi üzerinde gerekli incelemeler yapılarak, talep edilen sahanın Devlet ormanlarına isabet eden kısımları için bedelli kesin izin raporu düzenlenir.


(3) Bakanlıkça uygun görülenlere beş yıla kadar kesin izin verilir.


(4) Verilen izinlerin, bedellerinin ödenmesi ve onaylı taahhüt senetlerinin orman idaresine teslim edilmesi halinde saha teslimi yapılır.


(5) İzin sahibi kendisine yapılan tebligat tarihinden itibaren üç ay içerisinde bedelleri ödemek, onaylı taahhüt senedini orman idaresine teslim etmek zorundadır. Aksi halde verilen izin resen iptal edilir. İptal işlemi ilgiliye bildirilir.


(6) Ayrıca, zorunluluk halinde yol, şantiye, kantar, inşaat ve yıkıntı atıklarının geri kazanılmasına yönelik seyyar tesislere, faaliyet gerçekleştirilen alanlarda çevre sağlığı açısından gerekli tekerlek yıkama tesislerine ve enerji nakil hattına da toprak dolgu izin süresi kadar bedelli izin verilebilir.


(7) Toprak dolgu işleminin izin süresinde tamamlanamaması halinde, verilen izin bir defaya mahsus kesin izin süresi kadar izin bitim tarihinden itibaren uzatılabilir.


(8) İzin sahibi her yıl Eylül ayının sonuna kadar toprak dolgu işlemlerinin safahatı hakkında halihazır durumunu gösterir haritası ile birlikte bölge müdürlüğüne teknik rapor verir.


(9) İzin alanı ile ilgili her türlü sorumluluk izin sahibine aittir.


(10) İzin sahibi kendisine verilen toprak dolgu alanını başkasına devredemez. Ancak, kendi sorumluluğu devam etmek şartıyla başkasına işlettirebilir.


(11) Kesin izin verilen alanın koordinatları orman idaresince Maden İşleri Genel Müdürlüğüne bildirilir, ayrıca görüş alınmaz.


Orman Kanununun 16. maddesinin uygulama yönetmeliği!


Geri Dön