27 / 04 / 2024

Toprak hisseli tapu nedir?

Toprak hisseli tapu nedir?

Toprak hisseli tapu nedir?: Toprak hisseli tapu birçok yapının satışında söz konusu olabiliyor. İnşaatı tamamlanmayan bir yapıdan gayrimenkul alınmak istendiğinde toprak hisseli tapu ile o gayrimenkulün sahibi olunabiliyor...




Toprak hisseli tapu nedir?


Toprak hisseli tapu çok fazla yapının satışında kullanılabiliyor. Örneğin inşaatı tamamlanmayan bir projeden daire almak istendiğinde ortada henüz bir daire olmadığı için yapılan satış "topraktan hisseli tapu" olarak yapılmış oluyor.


Bu durumda alınan daire değil, topraktan belli bir hissedir. Bunun nedeni ise inşaatı tamamlanmadığı için tapu müdürlüğü kayıtlarında alınan daireye ilişkin kayıtların olmamasıdır.


Bazı riskleri olan böyle bir satış sırasında bu satış işleminden zararlı çıkmamak adına dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Bunlar:


- İlk olarak inşaatı yapan müteahhitin veya firmanın geçmişta yaptığı projeleri incelemek ve sorun yaşanaıp yaşanmadığını öğrenmek.

- Satın alacağınız inşaata ait tapu kayıtlarını ve imar planını incelemek. Böylece, bu alanın konut alanı olup olmadığını öğrenmek.

- Satışa konu olan inşaat sahibi firmanın sözleşmelerini, teknik şartnamelerini incelemek.

- Sözleşmeyi bir noyer huzurunda imzalamak ve sözleşme tarihi, dairenin teslim tarihi ve ortak alanlardaki sosyal tesislerin teslim tarihi sözleşmede ayrı ayrı belirtmek.


Toprak hisseli tapu hususuna konu olan diğer satış işlemleri ise şu şekilde sıralanıyor;

- Yapı kullanma izin belgesi verilmeyen yapılar

- Kaçak yapılar


Yapı kullanma izin belgesi verilmeyen yapılar!


İnşaatı biten bir yapının projesine ve yer aldığı bölgeye uygun olarak yapılmaması halinde söz konusu yapıya "Yapı kullanma izin belgesi" verilemiyor. Örneğin projesinde belirtilenden daha fazla kat çıkılması, fazla balkon yapılması, kiriş ve kolon sayılarındaki değişiklikler gibi durumlar projeye aykırılık niteliği taşıyor. Böyle bir yapıdan daire satışı söz konusu olduğu zaman, tapu müdürlüğünde buranın yapı olarak değil de arsa olarak gözükmesinden dolayı satış "Toprak hisseli tapu" üzerinden yapılıyor.


Kaçak yapılar!


Kaçak yapıların da tapuda herhangi bir kaydı bulunmadığı için, bu yapılardan yapılan satışlar yine topraktan hisseli tapu olarak yapılıyor.



Toprak tapusu nedir?
Toprak tapusu nasıl alınır?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön