29 / 03 / 2024

Toprak Holding, Ahmet Ertürk için yurtdışı yasağı istedi

Toprak Holding, Ahmet Ertürk için yurtdışı yasağı istedi

Toprak Holding, birkaç ay sonra görev süresi dolacak olan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün yurtdışına kaçma ihtimali bulunduğu gerekçesiyle Şişli Cumhuriyet Savcılığına başvurarak, Ertürk hakkında "yurtdışına çıkamama" koruma tedbiri alınmasını istedi



Toprak Grubu ayrıca, 14 Temmuz'da TMSF tarafından ihale edilecek olan Toprak Center satışının yürütmesinin durdurulması ve ihalenin iptali için Danıştay 13'üncü Dairesi'ne dava açacağını da açıkladı.
 
Toprak Holding Hukuk Grup Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, kuvvetli suç şüphesi altında bulunan zanlılardan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk'ün delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme yoluna başvurabileceği gibi, ailesinin İsviçre'de yerleşik olmasının etkisi de göz önüne alınarak yurtdışına kaçma ihtimalinin bulunduğu ileri sürülerek, Şişli Cumhuriyet Savcılığı'ndan Ertürk hakkında yurtdışına çıkamama koruma tedbirinin uygulanması için Sulh Ceza Mahkemesi'nde talepte bulunmasının istenildiği belirtildi. Toprak Grubu olarak TMSF'nin tüm hukuksuz işlemleri nedeniyle bağımsız Türk Yargısı'na başvurmaktan kaçınılmayacağını vurgulayan Toprak Grubu, 14 Temmuz 2009 tarihinde TMSF tarafından ihale edilecek Toprak Center satışının yürütmesinin durdurulması ve ihalenin iptali için Danıştay 13'üncü Dairesi'nde dava açacaklarını da bildirdi. 
 
SADIKOĞLU'NA HAKSIZ ÖDEME İDDİASI
Toprak Grubu'nun açıklamasında TMSF'nin Celal Sadıkoğlu'na tekne satışlarından haksız olarak 5 milyon dolar ödeme yaptığını açıkladı. Yapılan açıklamada, şöyle denildi:
 
"4 Temmuz 2005 tarihinde imzalanan satış sözleşmesinde yer aldığı üzere, bizzat Toprak Grubu tarafından (TMSF ihalesi gerçekleştirilmeden ) Melitas Marine Limited şirketine 3 milyon 105 dolara satılan Toprak Grubuna ait teknenin satışından, Ahmet Ertürk ve Fethi Çalık'ın yakın dostu Celal Sadıkoğlu'na ait Levent Yatçılık Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi'ne, TMSF tarafından 5 Temmuz 2005 tarihli faturaya istinaden tekne satış bedelinin yüzde 7'si olan 217 bin dolar komisyon olarak ödendi. Toprak Grubu'nun bilgisi dışında yapılan bu ödeme, Toprak Grubu'nun borcuna eklenmiştir. Celal Sadıkoğlu, Toprak Grubu'na ait teknenin satışına en ufak bir katkısı olmamasına rağmen, TMSF tarafından kendisine piyasa rayicinin çok üzerinde bir komisyon ödemesi yapılmıştır. Zaten teknenin satılması ve bedelinin TMSF hesabına aktarılması için gerekli bütün işlemler Toprak Grubu tarafından gerçekleştirilmiş ve bütün aşamalardan TMSF haberdar edilmiştir. Bilgimiz dışında yapılıp, sözde borcumuza eklenen bu komisyon ödemesi için, Halis Toprak tarafından Ahmet Ertürk dahil 11 TMSF yöneticisi hakkında görevi kötüye kullanma suçunu işleyerek, Celal Sadıkoğlu'na haksız kazanç sağlayıp kamunun ve Toprak Grubu'nun zararına sebep vermeleri nedeniyle 3 sene hapis talebiyle Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur. Hatırlanacağı üzere TMSF tarafından ihaleler yoluyla Uzan Grubu'na ait teknelerde dahil olmak üzere takriben 100 milyon dolar tutarında satış yapılmıştır. Bu satışlar için Celal Sadıkoğlu'na piyasa rayicinin çok üzerinde yüzde 7 satış komisyonu ödenmiştir. Normal şartlarda böyle büyük montanlı tekne satışlarında komisyon oranı yüzde 2'yi geçmez. Böylece Hazine kasasından Celal Sadıkoglu'na haksız şekilde 5 Milyon Amerikan Doları fazladan ödeme yapılmıştır"
 
'HAZİNE 138 MİLYON DOLAR ZARARA UĞRATILDI'
Toprak Holding'in açıklamasında, grup iştiraklerinden Toprak İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş'ye ait olan İstanbul Altunizade'deki taşınmazın, Ahmet Ertürk'ün yakın bir arkadaşına değerinin altında satıldığı iddia edildi. Açıklamada Altunizade'deki taşınmaz için verilen 2 Milyon 450 bin dolarlık teklifin TMSF yazılı olarak bildirilmesine karşın, TMSF'nin bu teklifi reddederek Altunizade'deki taşınmazı 138 bin dolar aşağı bir bedelle 2 milyon 312 bin dolara Ahmet Ertürk'un yakın dostu olan bir kuruluşun sahibine 7 Mayıs 2007 tarihinde ihale edildiği iddia edildi. Bu taşınmazın değerinin altında satılmasıyla ilgili olarak Ahmet Ertürk dahil 11 TMSF yöneticisi hakkında görevi kötüye kullanma suçuyla 3 seneye kadar hapis talebiyle Halis Toprak tarafından Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu vurgulandı.
Referans

Geri Dön