16 / 04 / 2024

Topraktan ev alırken dikkat edilmesi gerekenler!

Topraktan ev alırken dikkat edilmesi gerekenler!

Binanın inşaatına başlanmamışken müteahhit kendine ait evlerin satışını yapabiliyor. Buna topraktan satış deniyor. Peki, topraktan ev alacak kişilerin nelere dikkat etmesi gerekiyor. Topraktan ev alırken dikkat edilmesi gerekenler!



Topraktan ev alırken dikkat edilmesi gerekenler!


Ortada inşaat yokken yapılan daire satışlarına, "topraktan satış" adı veriliyor.  Bu şekilde satılan dairelere de "topraktan daire" deniliyor. Topraktan daire satın alırken satış vaadi sözleşmesinin incelenmesi gerekiyor. Bu sözleşmenin noterde yapılması daha güvenli oluyor. Müteahhit ise arsa sahibi ile kat karşılığı sözleşmesi imzalıyor. Bu sözleşme müteahhite bağımsız bölümleri satabilme yetkisi veriyor.


Kat karşılığı sözleşmesinde arsa sahibi müteahhide, inşaatın bitirilmesi karşılığında bağımsız daireleri devretmekle borçlu oluyor.  Müteahhit, dairelerin alacaklısı konumuna geçiyor. Müteahhit topraktan satışta, alacaklısı olduğu dairelerini üçüncü şahıslara devretmek zorunda kalıyor.  Bu alacağın temlikini sayılıyor. Alacağın temliki için borçlunun onayı gerekmiyor. Bu nedenle, söz konusu ilişkide borçlu durumunda olan arsa sahibinin onayı olmadan müteahhidin arsa sahibinden olan alacağını temlik etmek suretiyle 3. kişilere satış yapması hukuken mümkün oluyor. Ancak, arsa sahibinin 3. kişilere karşı sorumluluğunun doğması için ve 3. kişinin arsa sahibinden tapusunu talep edebilmesi için müteahhidin inşaatı reddi mümkün olmayan bir seviyede ve mevzuata uygun olarak inşa etmesi gerekiyor.


Arsa sahibinin, müteahhitle aralarındaki arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesini geriye etkili olarak feshetmesi halinde, müteahhitten bağımsız bölüm satın almak için ona ödeme yapan 3. kişiler, ödedikleri paraları sebepsiz zenginleşme hükümleri çerçevesinde müteahhitten talep edebiliyorlar. Topraktan ev alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Bu hususlar aşağıda yer alıyor.


Topraktan ev alırken dikkat edilmesi gerekenler;

*Evlerin kullanım izni almaya uygun olup olmadığını araştırmak gerekiyor,

*İnşaatı yapan inşaat şirketinin güvenilirliğini teyit edilmesi gerekiyor,

*Satış sözleşmesinin noter onaylı olmasına dikkat etmek, 

*İnşaat şirketinin satış sonrası hizmetler veren bölümünün olup olmadığının öğrenilmesi gerekiyor,

*İnşaatın yapılacağı arsanın tapu kayıtlarının incelenmesi gerekiyor, 

*Belediyenin imar planına uygunluğunun araştırılması gerekiyor,

*Satın alırken sözleşme imzalamak gerekiyor,

*Evin peşin satış bedeli, taksitli satış bedeli, taksit sayısı ve faiz oranının sözleşmede yazılı olması gerekiyor,

 *Evin kaç metrekare olduğu, oda, salon gibi bölümlerinin kaç adet olduğu, dairede kullanılacak malzemelerin çeşidi ve kalitesi, ortak alanların ve bu alanlardaki tesislerin neler olacağı, hangi ortak alanların kimler tarafından ne şekilde kullanılacağının da sözleşmede yazılı olması gerekiyor.


Topraktan ev almak nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön