26 / 04 / 2024

Torba Kanun Tasarısı TBMM'de kabul edildi!

Torba Kanun Tasarısı TBMM'de kabul edildi!

Torba Kanun Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanun tasarısında vergilendirme, kurumlar vergisiyle ilgili düzenelemelere ilişkin maddeler bulunuyor.



Proje bazlı teşvik uygulaması, şehit yakınına ÖTV'siz araç, ticari araçların yenilenmesinde vergi teşviki ile vakıf üniversitelerine ilişkin düzenlemeleri de içeren torba tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.


Kabul edilen tasarıda öne çıkan başlıklar şöyle:


DSİ Genel Müdürlüğü muhasebe hizmetleri 5 yıl daha Maliye Bakanlığı personelince yürütülecek.


Özel kreş ve gündüz bakımevleri, 5 vergilendirme dönemi süresince Kurumlar Vergisinden istisna tutulacak.


Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamında kredi teminatı sağlayan kurumlara, Gelir Vergisi Kanunu kapsamındaki kazanç ve iratları üzerinden vergi kesintisi yapılmayacak.


Faaliyet izninin kaldırılmasını gerektiren durumlar tespit edilen vakıf yüksek öğretim kurumları ile kurucu vakıflarına kayyum atanan vakıf yükseköğretim kurumlarının faaliyet izni, YÖK'ün teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile kaldırılacak.


Turizm tesisleri yapmak üzere kamu arazisi tahsis edilen işletmecilerden 2016'da alınması gereken kira, kullanma izni bedelleri ve hasılat payları ile izinsiz kullandıkları Hazine taşınmazlarının ecrimisillerin ödeme süreleri bir yıl ertelenecek.


Katma Değer Vergisi Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle; yatırım teşvik belgesi kapsamında bulunan yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve takvim yılı sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilmeyen KDV'nin, gelecek yıl talep edilmesi halinde iade edilmesini öngören "stratejik yatırım" olma şartı kaldırılacak. 500 milyon lira tutarındaki asgari yatırım şartı 50 milyon liraya indirilecek, Katma Değer Vergisi Kanunu'nda belirtilen tutarın iki katına kadar artırılması konusunda da Bakanlar Kuruluna yetki verilecek.


İzmir'e iki üniversite

İhdas edilen maddelerle İstanbul'da Beykoz Üniversitesi, İzmir'de ise  İzmir  Bakırçay ve İzmir Demokrasi üniversiteleri kuruldu.


Ömer Halisdemir'in ismi üniversiteye verildi

Niğde Üniversitesinin adı "Ömer Halisdemir Üniversitesi", Tunceli Üniversitesinin adı "Munzur Üniversitesi" olarak değiştirildi.


Düzenlemeye göre, kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan iş yerlerinin iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi görevlendirme yükümlülüğünün süresi 1 Temmuz 2017'ye uzatılacak.


AA




Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Torba yasa Meclis’ten geçti. Yasa şehit yakınına ÖTV’siz araç, ticari araçların yenilenmesinde vergi teşviki ile yeni teşvik sistemini de kapsıyor.


Torba kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Tasarı, proje bazlı teşvik uygulaması, şehit yakınına ÖTV’siz araç, ticari araçların yenilenmesinde vergi teşviki ile vakıf üniversitelerine ilişkin düzenlemeleri içeriyor. Düzenlemelerden bazıları şöyle:


- Şehit eş veya çocukları, şehidin eş ve çocuğunun bulunmaması halinde ise anne veya babası ÖTV ödemeksizin araç alabilecek.


- Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan iş yerlerinin iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi görevlendirme yükümlülüğünün süresi 1 Temmuz 2017’ye uzatılacak.


-  Kamudaki teftiş veya denetim elemanlarının işlemlerindeki kişisel kusur, haksız fiil veya sorumluluklarına dair idare aleyhine tazminat davası açılabilecek. Ancak bu görevlilerin eylemlerini kin, garez, hatır, baskı veya telkinle yaptığı kanaati oluşursa idarenin ödediği tazminat görevliye rücu edilebilecek.


- Turizm tesisleri yapmak üzere kamu arazisi tahsis edilen işletmecilerden 2016’da alınması gereken kira, kullanma izni bedelleri, hasılat payları, izinsiz kullandıkları Hazine taşınmazlarının ecrimisillerin ödeme süreleri 1 yıl ertelenecek.   


- Faaliyet izninin kaldırılmasını gerektiren durumlar tespit edilen vakıf üniversiteleri ile kurucu vakıflarına kayyum atanan vakıf yükseköğretim kurumlarının faaliyet izni, YÖK’ün teklifi ve Bakanlar Kurulu’nun kararı ile kaldırılacak.


-  İzni kaldırılan vakıf yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler, YÖK tarafından garantör üniversiteye veya belirlenecek bir devlet üniversitesine intikal ettirilecek.


-  Öğrencilerin nakledildiği üniversiteler, faaliyet izni kaldırılan vakıf üniversitesinin borçlarından dolayı sorumlu tutulamayacak.


-  Müsadereye konu olmaları nedeniyle kamu hizmetine sunulamayacak olan orman niteliğini kazanan taşınmaz üzerinde bulunan fabrika ya da ticarethaneler, 49 yıllığına kiraya verilebilecek.


- DSİ Genel Müdürlüğü muhasebe hizmetleri 5 yıl daha Maliye Bakanlığı personelince yürütülecek.


- Özel kreş ve gündüz bakımevleri, 5 vergilendirme dönemince Kurumlar Vergisi’nden istisna olacak.


-  Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamında kredi teminatı sağlayan kurumlara, GV Kanunu kapsamındaki kazanç ve iratları üzerinden vergi kesintisi yapılmayacak.


-  Aile hekimlerinin en az 8 saat nöbet mecburiyeti kaldırılacak. 


- İstanbul Kent Üniversitesi adı altında bir vakıf üniversitesi kurulacak.


-  İstanbul’da Beykoz Üniversitesi, İzmir’de Bakırçay ve Demokrasi üniversiteleri kurulacak. Niğde Üniversitesi’nin adı Ömer Halisdemir Üniversitesi, Tunceli Üniversitesi’nin adı Munzur Üniversitesi olarak değiştirildi.


Star


Geri Dön