28 / 03 / 2024

Torba Kanunu'yla 2B ve tarım arazilerinde ne gibi değişiklikler oldu?

Torba Kanunu'yla 2B ve tarım arazilerinde ne gibi değişiklikler oldu?

Geçtiğimiz günlerde Torba Kanunu'nun kabulüyle 2B arazileri, Hazine'ye ait tarım arazileri, imarla ilgili harçlar, iş yeri açma izni harcı ve taşınmazlara ilişkin maddelerde değişiklikler meydana geldi..



Geçtiğimiz günlerde yeni Torba Kanunu ile ilgili maddeler kabul edildi. Maddeler içinde 2B arsalarını, Hazine'ye ait tarım arazilerini de etkileyen maddeler var... 


2B arazilerini doğrudan satmak için öngörülen başvuru süresi 2 yıldan 3 yıla çıktı. 


Revize edilerek onaylanan proje alanlarında kalan taşınmazlardan idarece satılanlar, proje sahibi idaryee proje kapsamında değerlendirilmek üzere devredilecek. Devir öncesinde taşınmazları satın alan hak sahiplerinin ödedikleri bedel, bilgi ve belgeler proje sahibi idareye devredilecek. 


Hazine'ye ait tarım arazilerini 31 Aralık 2011 itibarıyla en az 3 yıldır tarımsal amaçla kiralayan, kira sözleşmesi devam eden veya bu arazileri en az 3 yıldır kullanan ve kullanmaya devam ettikleri idarece belirlenenlere, bu arazileri satın almak için verilen ve 26 Nisan 2014 tarihinde dolacak başvuru ve ödeme süreleri 6'şar ay uzatılacak.


Proje alanında kalan ve Maliye Bakanlığı'nca proje sahibi idareye devredilecek taşınmazların bedeli, bakanlıkça devrin uygun görüldüğü yıla ait emlak vergi değeri üzerinden tahsil edilecek.


Belediye Gelirleri Kanunu'nda yer alan ilan ve reklam vergisi, biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerlerinden alınacak miktarlar, işgal harcı, tatil günleri için alınacak çalışma ruhsatı harcı, kayıt ve suret harçları, imarla ilgili harçlar ile iş yeri açma izni harcının tarifelerini, semtler arasındaki sosyal ve ekonomik farklılıkları göz önünde tutarak, belediye meclislerinin önerisi, İçişleri Bakanlığı'nın görüşü ve Maliye Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tespit edecek. Bu tutarlar, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranında artırılacak. Bu miktar ve tutarlar, ilgili tarifeler için belirlenen en çok tutarı aşamayacak.


Belediye meclislerince 2013 yılı için belirlenen bu vergi ve harç tarifeleri, Bakanlar Kurulu'nca tespit edilecek karar yürürlüğe girinceye kadar uygulanmaya devam edilecek.


Marjinal tarım arazisi ne demek?


Dikili tarım arazisi ne demek?


2B arazisi ne demek?


Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com



Geri Dön