19 / 04 / 2024

Torba yasa emlak vergisi son tarih ne zaman?

Torba yasa emlak vergisi son tarih ne zaman?

Eylül ayında yürürlüğe giren torba yasa ile emlak vergisi borcu bulunan mükellefler, vergi borcunu yapılandırarak ödeyebiliyor. Peki, başvuru için torba yasa emlak vergisi son tarih ne zaman?



Torba yasa emlak vergisi son tarih ne zaman?

Eylül ayında yürürlüğe giren torba yasa ile emlak vergisi borcu bulunan mükellefler, vergi borcunu yapılandırarak ödeyebiliyor. Ancak yapılandırma için başvurunun süresi içerisinde yapılması gerekiyor.


6552 sayılı Torba Yasa gereğince; vadesi 30.04.2014 tarihinden önce olan  Emlak  vergisi ile çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve  Emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammı yapılandırılabiliyor. Peki, Torba yasa emlak vergisi son tarih ne zaman?


Yapılandırmadan yararlanmak için Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar ilgisine göre vergi dairesi veya belediyeye başvurulması gerekmektedir. 


Buna göre 30 Kasım 2014 tarihine kadar emlak vergisi yapılandırma için müracaatların yapılmış olması gerekiyor.


Yapılandırma ilk taksiti; Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan başlamak üzere, ikişer aylık dönemler halinde en fazla on sekiz eşit taksitte ödenmesi gerekiyor. 


Bir yılda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde yapılandırma hakkı kaybedilecektir. Taksitler kredi kartıyla da ödenebiliyor.


Yapılandırma hesaplamaları:

Ödenmemiş olan kısım enflasyon oranı 1 ile güncellenecektir. 


Taksitle yapılacak ödemelerde yapılandırılan tutar;

Altı eşit taksit için (1,05),

Dokuz eşit taksit için (1,07),

On iki eşit taksit için (1,10),

On sekiz eşit taksit için (1,15),

katsayısı ile çarpılarak taksitler halinde ödenecek tutar bulunacaktır. 


İl özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar ise borçlarını ikişer aylık dönemler halinde 36 eşit taksitte,  Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve özerk spor federasyonlarınca tescil edilmiş olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerince ikişer aylık dönemler halinde en fazla 42 eşit taksitte (Madde 81) ödeyebilecektir. Bu durumda;


Yirmi dört eşit taksit için (1,20),

Otuz eşit taksit için (1,25),

Otuz altı eşit taksit için (1,30),

katsayısı ile çarpılarak taksitler halinde ödenecek tutar bulunacaktır. 



Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri Kasım ayında başlayacak!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön