26 / 04 / 2024

Torba yasa kentsel dönüşüm maddeleri!

Torba yasa kentsel dönüşüm maddeleri!

26 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasa ile kentsel dönüşümde bazı yeni düzenlemeler yapıldı. İşte yürürlüğe giren Torba yasa kentsel dönüşüm maddeleri..



Torba yasa kentsel dönüşüm maddeleri!

26 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasa ile kentsel dönüşümde bazı yeni düzenlemeler yapıldı.


Yasa ile kentsel dönüşümde yapılan düzenlemer kapsamında riskli alanlar, ada bazında kentsel dönüşüm uygulamaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkileri yer alıyor.


Torba yasa kentsel dönüşüm maddeleri şu şekilde sıralanıyor:


1. Riskli olmayan yapılar yıkılabilecek

Kentsel dönüşümde riskli alan sınırları içinde olup, riskli yapılar dışında kalan diğer yapılardan uygulama bütünlüğü bakımından Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca gerekli görülenler, değerleme çalışmalarında yapının riskli olmadığı gözetilmek kaydıyla kentsel dönüşüm kanunu hükümlerine tabi olacak.


2. Bakanlık isterse imar ve yapılaşma işlemlerini durdurabilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,  TOKİ  veya idare, riskli alanlarda ve rezerv yapı alanlarında her türlü imar ve yapılaşma işlemlerini 2 yıl süreyle geçici olarak durdurabilecek. Uygulamanın gerektirmesi halinde imar ve yapılaşma işlemlerinin geçici olarak durdurulması 1 yıl daha uzatılabilecek.


3. Bakanlar Kurulunca riskli alan ilan edilebilecek.

Kamu düzeni ve güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu yerlerde; altyapı hizmetleri yetersiz olan veya imar mevzuatına aykırı yapılaşma bulunan yapı ve altyapısı hasarlı alanlar; fen, sanat norm ve standartlara uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek, sağlık, eğitim ve ulaşım gibi kamu hizmetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla Bakanlar Kurulunca riskli alan olarak kararlaştırılabilecek.


4. İmar mevzuatına aykırı yapıların bulunduğu alanlar riskli alan ilan edilecek.

Üzerindeki toplam yapı sayısının en az yüzde 65'i imar mevzuatına aykırı olan veya yapı ruhsatı alınmaksızın inşa edilmiş olmakla birlikte sonradan yapı ve iskan ruhsatı alan yapılardan oluşan alanlar da riskli alan olarak açıklanabilecek.


5. Ada bazında kentsel dönüşüm 2/3 çoğunluk ile yapılabilecek.

Riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında, uygulama yapılan etap veya ada bazında maliklerin 2/3 çoğunluğuyla karar alınacak, 1/3 'lük kısımda kalanların hisseleri anlaşan diğer maliklere satılacak, bu malikler satın almaz ise bu payları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı alacak. 



Torba Kanunu 2016 tam metni!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön