18 / 04 / 2024

Torba yasasına sürpriz yeni maddeler eklendi!

Torba yasasına sürpriz yeni maddeler eklendi!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen ve aralarında Kanal İstanbul için suyolu maddesinin de yer aldığı torba tasarıya son dakika sürpriziyle yeni maddeler eklendi.



Tasarı üzerindeki görüşmelerin sonuna yaklaşıldığı ve yorgun düşen komisyon üyelerinin çantalarını toplamaya hazırlandığı sırada AKP’li vekillerce verilen önergeye muhalefet büyük tepki gösterdi.


Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, “Önergeler 3 gün önce gelmişti. Ancak benim hatam, işleme almayı unutmuşum” dedi. Maddeler, komisyonda anlaşılamadan AKP’li vekillerin oyuyla kabul edildi.


HÜKÜMET NEREYİ İSTERSE


Halen kentsel dönüşüme imkan veren düzenlemeye göre, bir yerin riskli alan ilan edilip kentsel dönüşüm uygulanabilmesi için, alanın zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığına dair teknik raporun alınması gerekiyor. Teknik raporla riskli olduğu kanıtlanmayan yerler kentsel dönüşüm kapsamına alınmıyor.


Kabul edilen önergeyle; ‘üzerindeki toplam yapı sayısının en az yüzde 65’i imar mevzuatına aykırı olan veya yapı ruhsatı alınmaksızın inşa edilmiş olmakla birlikte sonradan yapı ve iskan alan yapılardan oluşan alanlar’ da riskli yapı sayılacak. Bu tür yerlerin riskli alan sayılıp sayılmayacağına ise bakanlığın teklifiyle Bakanlar Kurulu, yani hükümet kendisi karar verecek.


İSTEDİĞİ GİBİ GENİŞLETEBİLİR


Yeni düzenlemeye göre hükümet, yüzde 65’i mevzuata aykırı yapılmış ya da ruhsatını sonradan almış konut ve işyerlerinin oluşturduğu bölgeleri istediği gibi riskli alan ilan edip kentsel dönüşüme açabilecek. Daha önce afla ruhsat almış tüm yapılar riskli sayılacak.

Düzenlemeye göre ayrıca hükümet riskli alanı belirlerken sadece yüzde 65’lik alanla sınırlı kalmayacak, ‘uygulama bütünlüğü’ gerekçe gösterilerek etraftaki yasal ruhsatlı hatta depreme dayanıklı binalar da riskli alan içerisinde sayılarak yıktırılabilecek.


Türkiye’deki binaların büyük bölümü madde kapsamına girdiği için, yeni yetki hükümete ülkenin istediği yerinde istediği binaları riskli ilan edip kentsel dönüşüm kapsamına alma hakkı getirmiş oldu.


Sözcü


Torba yasanın kabul edilen maddeleri!




Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Davutoğlu’nun açıklayacağı pakette yok yok! Yatırımların önündeki bürokratik engeller tamamen kalkacak. Vergi Kanunu'nda köklü değişiklik ve otomatik BES için de düğmeye basılıyor...

İlk üç aylık vaatlerini hayata geçiren hükümet, ikinci üç aylık reform dalgası için gaza basıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yarın İstanbul’da, hem hükümetin ilk üç aylık icraat karnesini açıklaması hem de ikinci üç aylık dönemin yol haritasını ilan etmesi planlanıyor. Atılacak adımlar, vergi sisteminde köklü değişiklikler getireceği gibi, vizesiz Avrupa yolunu da açacak.   

İŞ ÖRGÜTLERİ TAM KADRO 


Başbakan Davutoğlu’nun yarın açıklayacağı reform müjdeleri için geniş katılımlı bir organizasyon düzenlenecek. Toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve TÜGİAD’a ve işçi-işveren sendikalarına kadar toplumun her kesimini temsil eden sivil toplum kuruluşları katılacak. Söz konusu organizasyonda kabinenin de tam kadro yer alacağı öğrenildi.   

GELİR-KURUMSAL VERGİLER 


Bu yeni plan, ikinci üç aylık dönemi kapsayacak. Ana başlık ekonomi üzerine kurulacak. Davutoğlu’nun açıklayacağı eylem planı, yıllardır ısrarla üzerinde durulan ‘yapısal reformlar’ı kapsıyor. Bu noktada vergi sisteminde köklü değişiklikler öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Müjdelerden ilki, gelir ve kurumlar vergi kanunlarının birleştirilmesi. Vergideki mükerrer uygulamalar sona erecek. Bürokrasi azaltılacak. Ayrıca vergi beyannameleriyle sosyal güvenlik bildirgeleri birleştirilecek. Bu noktada işverenlerin iş yükünün hafifletilmesi sağlanacak.


Gelir ve kurumlar vergisine tek kanun


- Prime kazanca karine teşkil edecek ücret düzeyleri belirlenecek, rehberlik ve denetim süreçleri başlatılacak.
- Aktif İşgücü Programları'na ilişkin izleme sistemi kurulması planlanıyor.
- Vergi beyannameleriyle sosyal güvenlik bildirgeleri birleştirilecek.
- Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları birleştirilerek yeni Gelir Vergisi Kanunu çıkarılacak.
- Vergide mükerrer uygulamalar sona erecek. Vergi Usul Kanunu güncellenecek.
- Mali mevzuatta yer alan dönemsel artışları belirli bir göstergeye bağlayan tüm düzenlemeler gözden geçirilmiş olacak.

Kreş açmayan belediye kalmayacak


- İslami finans araçları ve kurumları geliştirilecek.
- Büyükşehir Belediyesi Kanunu gözden geçirilecek.
- Belediyelere kreş açma zorunluluğu hayata geçecek.
- Türkiye Uzay Ajansı kurulacak.
- Su Kanunu çıkarılacak.
- Gayrimenkul Sertifikası modeli hayata geçirilecek.
- 25 Öncelikli Dönüşüm Programı’nın uygulaması, açıklanan takvim çerçevesinde takip edilecek.

Kamunun kamp yerleri ekonomiye kazandırılacak


- Mevcut vergi mevzuatının gözden geçirilerek enerji verimliliğini teşvik eden vergisel düzenlemeler öngörülüyor.
- Kamuda taşıt envanteri çıkarılacak ve Taşıt Kanunu yenilenecek.
- Kamu kurum ve kuruluşlarına ait tatil yeri, kamp, eğitim tesisi gibi sosyal tesislerin envanteri çıkarılarak ekonomiye kazandırılması için adım atılacak.
- Büyük altyapı projelerinde ortak karar alma süreçleri geliştirilecek.

Demiryollarında serbest dönem


- Arazilerini büyütmek isteyen mirasçılara faizsiz kredi verilecek. 
- TCDD’nin yeniden yapılandırılması kapsamında demiryolu işletmeciliği serbestleştirilecek.
- Gümrüklerde Tek Pencere Sistemi uygulamaya konulacak. 
- Perakende ticaretin düzenlenmesine yönelik ikincil düzenlemeler tamamlanacak.


Kanal istanbul'a düzenleme


- Kanal İstanbul için yasal düzenleme.
- Serbest bölgelerin cazibesi artacak. Yatırımlarda bürokrasi azaltılacak. 
- İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleştirme yapılacak. Şirketlerin kuruluş ve tasfiye işlemleri daha da kolaylaştırılacak.
- Enerji lisans, ruhsat ve izinleri kolaylaştırılacak. 

Vizesiz Avrupa'nın kapıları açılıyor


Önümüzdeki üç ayda atılacak adımlarla, AB reformlarının nisan sonuna kadar hayata geçirilmesi hedefleniyor. 72 adımdan 37’si gerçekleştirildi, kalanlardan önemli bir kısmı da son aşamasına geldi. Bu sayede haziran ayında “vizesiz Avrupa” yolu açılmış olacak. Atılacak diğer adımlardan öne çıkanlar şunlar:  Yargıda yeni dönem başlayacak. Ülke genelinde ideal yargılama süreleri belirlenecek. Bilirkişilik müessesesi sil baştan yenilenecek. İş mahkemelerinin işleyişini hızlandıracak adım atılacak. Adli ve idari yargıda istinaf mahkemeleri hayata geçecek. 

Bürokrasi tarih oluyor


BAŞBAKAN Davutoğlu’nun açıklayacağı yapısal reform adımları yatırımların da yatırımcının da önünü açacak. Bu kapsamda bürokrasiyi en aza indirecek düzenlemeler acilen hayata geçirilecek. İşyeri açma-kapama ve çalışma ruhsatlarında basitleştirmede uygulama birliği sağlanacak. Kuruluş ve tasfiye işlemleri tamamen basitleştirilecek. 

BES'te otomatik katılım


Hükümetin birinci derecede önemsediği konu ise tasarrufların artırılması konusu. Bu noktada bireysel emeklilik sistemine (BES) otomatik katılımla ilgili son rötuşlar yapılıyor. Buna dair pilot çalışma sonuçları değerlendirilecek, uygulama vakit geçirmeksizin yaygınlaştırılacak. Ayrıca Türk finans piyasalarının cazibesini artırmak için İslami finans araçları ve kurumları geliştirilecek. 

Akşam

Geri Dön