29 / 03 / 2024

Torbalı'da emlakçılık sektörü canlandı!

Torbalı'da emlakçılık sektörü canlandı!

Torbalı'da hızla artan nüfus ve göç alımı inşat sektörünü canlandırmasıyla birlikte emlakçılık sektörünü de canlandırdı. Emlekçılık ile uğraşanların sayısının birden artması alım - satım işlemlerinde takipsizliğe neden oluyor.



Torbalı'da hızla artan nüfus ve göç alımı inşat sektörünü canlandırmasıyla birlikte emlakçılık sektörünü de canlandırdı. Emlekçılık ile uğraşanların sayısının birden artması alım - satım işlemlerinde takipsizliğe neden oluyor. Dükkânı ve sertifikası olan emlakçılardan çok komisyon ile çalışan belgesiz ve dükkansız emlakçılar artıyor


Gelişen inşaat sektörüyle paralel devam eden emlak - gayrimenkul işleri kontrolsüz bir şekilde gelişiyor. Emlak dükkânı açmak için ilk olarak  İzmir  Emlak Komisyoncuları odasına üye olmak gerekiyor. Bunun dışında bir de İzmir Esnaf Odasına da üye olmak gerekiyor. Ancak bu kadar teferrurata uymak islemeyen emlak ılım ve saytımı ile uğraşanlar şalisi olarak çalışıyor. Dükkan açmıyor, bu işlemleri yapmıyor, Sadece aracılık ile çalışıyor. Bir sürü işlem yaparak kayıtlara uygun emlakçılık yapanlar da bu durumdan olumsuz etkileniyor. 


RUHSATSIZ, KURALSIZ VE SERTİFİKALI AYAKÇILIK 

Emlakçılık yapmak için gereken kuralların aksadığı ya da görmezden gelindiği, kuralları takip eden emlakçılar tarafından İzmir Emlak Komisyoncuları Odasına şikayet ediliyor ama takip edilmesi zor bir sorun olduğu için kayıt dışı işlere engel ulunamıyor. İlk olarak dükkanın en 30 metrekare olması gerekiyor ve Halk Eğitim merkezinden Emlakçılık eğitimi alıp sertifika almak gerekiyor. Dununla birlikte Halk Eğilimden sertifika almış olmasına rağmen ayakçılık yapan emlakçılar kayıt dışı ticaret yapıyor. Özellikle merkez dışında gayrimenkul alım - satımı yapanlar. şehir merkezindeki kayıtlı emlakçılardan daha çok kazanıyor. İddilara göre ise; okuma yazma bilmemesine rağmen Halk Eğilimden sertifika alarak dükka açmadan kayıt dışı olarak emlakçilik yapan kişiler çok savıda bulunuyor. 



Torbalı Ege Gazetesi


Geri Dön