20 / 04 / 2024

Torunlar GYO, hissesinin yüzde 25.16´sını arz edecek!

Torunlar GYO, hissesinin yüzde 25.16´sını arz edecek!

Torunlar GYO, hisselerinin yüzde 25,16´sını halka arz etmek üzere SPK ve İMKB´ye başvurdu



Türkiye´nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıklarından biri olan Torunlar GYO, hisselerinin yüzde 25,16´sını halka arz etmek üzere SPK ve İMKB´ye başvurdu. Torunlar GYO´nun halka arzına İş Yatırım aracılık edecek.

Türkiye´nin alışveriş merkezi odaklı gayrimenkul yatırım ortaklığı Torunlar GYO, halka arz için SPK ve İMKB´ye başvuruda bulunarak, yasal süreci başlattı. Torunlar GYO´un halka arz süreci ve portföy yapısı ile ilgili detaylar, 31 Ağustos 2010 tarihinde düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Basın toplantısına, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi, Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emre Torun ve Torunlar GYO Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Kazanç katıldı. 

Yarım asırlık bir ticari geçmişi olan ve 30 yılı aşkın süredir inşaat sektöründe de faaliyet gösteren Torunlar Şirketler Grubu´nun bir iştiraki olan Torunlar GYO´nun halka arz öncesi 176.100.000 TL olan ödenmiş sermayesinin halka arz sonrası 224.000.000 TL´ye yükseltilmesi planlanıyor. Torunlar GYO´nun % 21.38´i sermaye artırımı, % 3.77´isi ise ortak satışı yoluyla olmak üzere, yurt içi ve yurt dışında gerçekleşecek halka arzıyla birlikte halka açıklık oranının % 25,16 olması öngörülüyor. Piyasa ve talep koşullarına bağlı olarak Torunlar GYO, halka arz oranının yüzde 15´i kadar daha ek satış gerçekleştirebilecek.

Basın toplantısında halka arz çalışmaları ile ilgili bilgi veren ve Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, "Portföy değeri 2.64 milyar TL olan Torunlar GYO, portföy değeri itibariyle Türkiye´nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıklarından biridir" dedi. Torunlar GYO´nun AVM yatırımlarına odaklı bir GYO olduğunu vurgulayan Aziz Torun, "Torunlar GYO´nun tamamlanmış projeler bazında portföy değerinin yüzde 89´unu kira gelirleri elde eden AVM yatırımları oluşturmaktadır" dedi.

Torunlar GYO´nun mevcut ve geliştirdiği yatırımlar ile büyüyen ve dinamik bir yapı olduğunu belirten Aziz Torun, Torunlar GYO portföyünde yer alan arsalara yönelik geliştirme ve projelendirme çalışmalarının da devam ettiğini vurguladı. Aziz Torun, "Yatırım odaklı yapısını sürdürmeyi hedefleyen Torunlar GYO, portföyünde yer alan arsalar üzerine geliştidiği projeler için üç yıllık bir süreçte 858 milyon TL yatırım planlamaktadır. Halka arzdan elde edilecek gelirin büyük bölümünü de projelendirme süreci devam eden bu yatırımlarda kullanılacaktır" dedi.   
Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emre Torun ise şirketin portföyünde yer alan tamamlanmış yatırımlar ile ilgili bilgi verdi. Torunlar GYO´nun tamamlanmış projeleri arasında Bursa Zafer Plaza, Deepo Antalya Outlet Alışveriş Merkezi, Bursa Korupark AVM ve Korupark Residence bulunuyor. Torunlar GYO´nun ortaklığı bulunan ve portföründe yer alan yatırımları arasında % 14,83 pay ile Ankamall ve Crowne Plaza, % 44,6 pay ile Marmaris Netsel Marina ve % 41,4 pay ile Nish İstanbul projeleri de yer alıyor. Türkiye'nin portföy değeri itibariyle en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıklarından biri olan Torunlar GYO´nun İstanbul´daki ilk AVM yatırımı Torium Alışveriş Merkezi´nin ise 22 Ekim 2010 tarihinden itibaren ziyaretçilerini ağırlamaya başlaması bekleniyor.

Torunlar GYO Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Kazanç ise Torunlar GYO´nun geliştirdiği yatırımlar ve finansal performansı ile ilgili bilgi verdi. Kazanç, "Torunlar GYO'nun portföyünde yer alan ve projelendirme çalışmaları devam eden yatırımları arasında Mall Of İstanbul, Torun Tower, Kemankeş Butik Otel ve Multi Turkmall ortaklığı ile Samsun AVM projesi bulunmaktadır. Her biri kendi alanında farklı özelliklerle dikkat çeken bu projelerin 2010-2011 yılı içerisinde başlatılması planlanmaktadır" dedi.

2009 yılı itibariyle 120 milyon 158 bin TL net satış, 535 milyon 641 bin TL net kara sahip olan Torunlar GYO´nun faaliyet karı ise 555 milyon 128 bin TL. Aktif büyüklüğü 2 milyar 872 milyon TL olan Torunlar GYO´nun özkaynaklar büyüklüğü ise  1 milyar 953 milyon TL.

Torunlar GYO halka arz ediliyor

Alışveriş merkezi odaklı gayrimenkul yatırım ortaklığı Torunlar GYO, hisselerinin yüzde 25,16´sını halka arz etmek üzere Sermaye piyasası Kurulu (SPK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası´na (İMKB) başvurdu. Torunlar GYO´nun halka arzına İş Yatırım aracılık edecek.

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, şirketin halka arz sürecine ilişkin düzenlenen basın toplantısında, halka arz için SPK ve İMKB´ye başvurarak süreci başlattıklarını, mutlu ve heyecanlı olduklarını söyledi.

Torunlar´ın 50 yıla yakın geçmişi bulunan, Türkiye´de gıda ağırlıklı bilinen bir şirket olduğunu belirten Torun, 1996 yılında gayrimenkul alanına girmeyi karar verdiklerini anlattı.

Torunlar GYO´nun bugüne kadar hayata geçirdiği Zafer Plaza, Ankamall, Deepo Outlet, Korupark gibi projelerini hatırlatan Torun, kriz dönemlerinde de devam ettirdikleri yatırımlarını, önümüzdeki dönemlerde de sürdüreceklerini bildirdi.

Türkiye gibi krizlerin, bürokrasinin olduğu bir ülkede projeleri hayata geçirmenin kolay olmadığını ifade eden Torun, daima çok çalıştıklarını, tevazuyu elden bırakmadıklarını, Türkiye için önemli projelere imza attıklarını dile getirdi.

Torun, başarılarını artık yatırımcılarla paylaşmanın zamanının geldiğini düşündüklerini ve halka arz sürecini başlattıklarını belirterek, "Toplamda 2 milyar 640 milyon liralık portföy değeri olan proje grubundan bahsediyoruz. Gerçekten küçümsenmeyecek büyüklük. Ulusal ve uluslararası yatırımcılar için büyük bir ölçek" dedi.

Torunlar GYO´nun yatırımlarının yüzde 89´unun AVM´lerden oluştuğunu, bu yönüyle diğer GYO´lardan ayrıştığını anlatan Torun, şirket portföyünün yüzde 60´ının da gerçekleşmiş projelerden meydana geldiğini söyledi.

Aziz Torun, halka arzdan elde edecekleri kaynaklarla yatırımlara devam edeceklerini belirterek, "Önümüzdeki 3 yıl içinde 800 milyon lira yatırım yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Torun, Torunlar GYO´nun büyüklüğüyle, özellikleriyle farklı bir yapıya sahip olduğunu, hisselerinin büyük bölümünü yabancı yatırımcılara ve fonlara satmayı planladıklarını, halka arzın ilgi göreceğini düşündüklerini söyledi.

Bundan sonraki sürecin kendilerinin dışında gelişeceğini anlatan Torun, konjonktürel olarak olağanüstü şartlar olmadığı takdirde yıl sonundan önce halka arzın gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

Torun, bir soru üzerine, Torunlar GYO´nun, halka arz düşünen Emlak GYO ile farklı kulvarda olduğunun altını çizerek, "Elimizdeki arsaları değil gerçekleştirdiğimiz projeleri portföye koyarak halka arz oluyoruz. Özellikle temettü beklentisi olan yatırımcıların bizi tercih edeceğini düşünüyoruz. Piyasa herkese yetecek kadar büyük" diye konuştu.

Torun, temettüye ilişkin bir soru üzerine de, şirketin her yıl karının yüzde 50´sini temettü olarak dağıtmayı planladığını bildirdi.

Aziz Torun, portföy değeri 2 milyar 640 milyon liralık bir şirketin yüzde 25´ini halka arz ettiklerini hatırlatarak, halka arzdan elde edilecek gelirin de bu ölçekte olabileceğini söyledi.

-TORIUM AVM EKİM AYINDA HİZMETE GİRECEK-

Torunlar GYO Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Kazanç ise Torunlar GYO´nun geliştirdiği yatırımlar ve finansal performansı ile ilgili bilgi verdi.

Kazanç, Torunlar GYO´nun portföyünde yer alan ve projelendirme çalışmaları devam eden yatırımları arasında Mall Of İstanbul, Torun Tower, Kemankeş Butik Otel ve Multi Turkmall ortaklığı ile Samsun AVM projesi bulunduğunu hatırlatarak, "Her biri kendi alanında farklı özelliklerle dikkat çeken bu projelerin 2010-2011 yılı içerisinde başlatılması planlanmaktadır" dedi.

Kazanç, Torunlar GYO´nun İstanbul´daki ilk AVM yatırımı Torium Alışveriş Merkezi´nin ise 22 Ekim 2010 tarihinden itibaren ziyaretçilerini ağırlamaya başlaması beklendiğini bildirdi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, 30 yılı aşkın süredir inşaat sektöründe faaliyet gösteren Torunlar Şirketler Grubu´nun bir iştiraki olan Torunlar GYO´nun halka arz öncesi 176 milyon 100 bin lira olan ödenmiş sermayesinin halka arz sonrası 224 milyon liraya yükseltilmesi planlanıyor.

Torunlar GYO´nun yüzde 21,38´i sermaye artırımı, yüzde 3,77´si ise ortak satışı yoluyla olmak üzere, yurt içi ve yurt dışında gerçekleşecek halka arzıyla birlikte halka açıklık oranının yüzde 25,16 olması öngörülüyor. Piyasa ve talep koşullarına bağlı olarak Torunlar GYO, halka arz oranının yüzde 15´i kadar daha ek satış gerçekleştirebilecek.

Torunlar GYO´nun 2010 yılı haziran ayı itibariyle net satışları 49,9 milyon lira, net karı 147,9 milyon lira, faaliyet karı ise 138,7 milyon lira olarak gerçekleşti.

2,9 milyar lira aktif büyüklüğe sahip şirketin özkaynakları ise 2 milyar lira seviyesinde.
AA
Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Torunlar GYO, halka arz için son dönemece girdi

AVM ağırlıklı gayrimenkul portföyüne sahip olan Torunlar GYO, değeri 2 milyar 640 milyon TL olan hisselerinin yüzde 25.16´sını halka arz etmek üzere SPK ve İMKB´ye başvurdu

Varlıklarının büyük bir kısmını gelir getiren gayrimenkullerde toplayan Torunlar GYO, halka arz yolunda SPK ve İMKB´ye başvurarak son dönemece girdi. Türkiye´nin altı ilinde yaptıkları gayrimenkul ve AVM yatırımları ile dikkat çeken Torunlar GYO, yılsonuna kalmadan SPK´dan alacağı vize ile hisselerinin dörtte birinin satışına başlamak istiyor.

İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, Samsun ve Muğla´da yapılan AVM yatırımları ile dikkat çeken Torunlar Şirketler Grubu´nun iştiraki olan Torunlar GYO´nun halka arz öncesi 176 milyon 100 bin TL olan ödenmiş sermayesinin halka arz sonrası 224 milyon TL´ye yükseltilmesi planlanıyor. Torunlar GYO´nun yüzde 21.38´i sermaye artırımı, yüzde 3.77´si ise ortak satışı yoluyla olmak üzere, yurt içi ve yurt dışında gerçekleşecek satışlarla halka arzı gerçekleşecek. Türkiye´deki halka arzı İş Yatırım gerçekleştirirken yurtdışında satışları kimin üstleneceği bir açıklık kazanmadı.

Torunlar GYO´un halka arz süreci ve portföy yapısı ile ilgili detayları açıklayan Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, "Portföy değeri 2.64 milyar TL olan Torunlar GYO, bu değeri itibariyle Türkiye´nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıklarından birisi. İnşaat sektöründeki deneyimlerimize dayanarak 1995 yılından itibaren gayrimenkul geliştirme alanında faaliyet başladık. Bursa Zafer Plaza´yı 1999 yılında bitirdikten sonra yine aynı yıl içinde Ankara´daki Ankamall hizmete girdi. 2004 yılına gelindiğinde ise Antalya´nın en büyük outlet AVM´si olan Deepo Outlet´i kente kazandırdık" dedi.

O yıllardan itibaren GYO olmak için çalışma ve araştırmalara başladıklarını belirten Torun, "Yine birkaç yıllık o dönem içinde Torun Tower´i yapacağımız arsayı, Marmaris Netsel Marina´daki hisseleri, Mall Of İstanbul´un arazisinin satın almalarını gerçekleştirdik. Bu arada Bursa´da inşa ettiğimiz Korupark Evleri´nin ilk iki fazını bitirdik ve sahiplerine teslim ettik. 2008 yılı´nda GYO´ya dönüşerek faaliyetlerimize hız verdik" diye konuştu.

2010 yılına gelindiğinde ise sene sonuna doğru Türkiye´nin en büyük 3. AVM´si olarak planlanan Torium´un açılacağını ve Nish İstanbul konut projesinin sahiplerine teslim edileceğini belirten Torun, "Halka arzdan edecekleri yüzde 25,16´lık hissenin gelirinin yüzde 21.38´ini sermaye katacağız. Bu yolla elde edilecek geliri `Bu zamana kadar çalıştık, artık birazda paramızı kendimize harcayalım´ demeyeceğiz, yine yatırıma dönüştüreceğiz" diye konuştu.

Dededen toruna aktarılır
Türkiye´de gayrimenkulün farklı bir yapısı olduğunun altını çizen Torun, "Bizde gayrimenkül sevilir ve mutlaka bir tapunun sahibi olmak istenir, `küçük ama benim olsun´ denir. Ama öte yandan da yapımız ortaklığa çok müsait değildir. Artık devir değişti. Yatırımcının güvenini sağlayan bir takım mekanizmalarla artık bir gayrimenkul yerine GYO hissesi almak çok daha mantıklı. Çünkü insanlar aldıkları tapuların vergisi, bakımı, kiralanması, gelir kaydetmesi... gibi sorunlarla uğraşamıyor. Hatta miras olarak paylaşılması dahi sorun çıkarıyor. Bir miktar paraya ihtiyacı olan gayrimenkulün tamamını satmak zorunda kalıyor. Oysa GYO hisselerinde bu sorunlarla uğraşılmaz. İhtiyacı olduğu kadarını satar, kalanını da kendinden sonraki kuşaklara devreder" dedi.

Gayrimenkül yatırımlarının yüzde 89´u AVM yatırımlarında toplandığı için hisse alanların hemen temettü geliri sağlayabileceğini söyleyen Torun, "Üç yıl içinde tamamlanacak yatırımlarla AVM yatırımları tüm portföyün içinde yüzde 60´a gelecek. Yani yatırımlarımız arsalarda ve geliştirilecek projelerde değil, gelir getiren yatırımlarda toplanıyor" dedi.

`GYO dinamiktir, kendini geliştirir´
GYO´nun mevcut ve geliştirdiği yatırımlar ile büyüyen ve dinamik bir yapı olduğunu belirten Aziz Torun, portföylerinde yer alan arsalara yönelik geliştirme ve projelendirme çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. Aziz Torun, "Yatırım odaklı yapısını sürdürmeyi hedefleyen Torunlar GYO, portföyünde yer alan arsalar üzerine geliştirdiği projeler için üç yıllık bir süreçte 858 milyon TL yatırım planlıyor. Halka arzdan elde edilecek gelirin büyük bölümünü de projelendirme süreci devam eden bu yatırımlarda kullanılacaktır" dedi.

Torium sonbahara açılacak
Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emre Torun ise şirketin portföyünde yer alan tamamlanmış yatırımlar ile ilgili bilgi verdi. Torunlar GYO´nun tamamlanmış projeleri arasında Bursa Zafer Plaza, Deepo Antalya Outlet Alışveriş Merkezi, Bursa Korupark AVM ve Korupark Residence bulunuyor. Torunlar GYO´nun ortaklığı bulunan ve portföründe yer alan yatırımları arasında yüzde 14.83 pay ile Ankamall ve Crowne Plaza, yüzde 44.6 pay ile Marmaris Netsel Marina ve yüzde 41.4 pay ile Nish İstanbul projeleri de yer alıyor. Türkiye'nin portföy değeri itibariyle en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıklarından biri olan Torunlar GYO´nun İstanbul´daki ilk AVM yatırımı Torium Alışveriş Merkezi´nin ise 22 Ekim 2010 tarihinden itibaren ziyaretçilerini ağırlamaya başlaması bekleniyor.

Torunlar GYO Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Kazanç ise Torunlar GYO´nun geliştirdiği yatırımlar ve finansal performansı ile ilgili bilgi verdi. Kazanç, "Torunlar GYO'nun portföyünde yer alan ve projelendirme çalışmaları devam eden yatırımları arasında Mall Of İstanbul, Torun Tower, Kemankeş Butik Otel ve Multi Turkmall ortaklığı ile Samsun AVM projesi bulunmaktadır. Her biri kendi alanında farklı özelliklerle dikkat çeken bu projelerin 2010-2011 yılı içerisinde başlatılması planlanmaktadır" dedi.
Milliyet


Geri Dön